Dışişleri'nde Kıbrıs değerlendirmesi başladı
Kıbrıs'ta sürdürülen müzakerelerin "kritik" bir aşamaya girerken çözüme ulaşılmasını sağlamaya yönelik atılabilecek adımların ele alınması amacıyla Dışişleri Bakanlığı'nda iki günlük bir değerlendirme toplantısı başladı.
cumhuriyet.com.trDışişleri Bakanlığı'nda sabah saatlerinde başlayan değerlendirme toplantısına Müsteşar Feridun Sinirlioğlu, üst düzey bürokratlar ve yurtdışındaki ilgili merkezlerde görevli büyükelçiler de yer alıyor.
Toplantıya katılanlar arasında eski Müsteşar, BM nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın yanısıra Atina, Londra ve AB Büyükelçilerinin de bulunduğu öğrenildi.
Bu arada, KEİ Dışişleri Bakanları toplantısı dolayısıyla gittiği Bakü'de Azerbaycan liderliği ile hassas temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da, geldiği İstanbul'dan aksam saatlerinden Ankara'ya geçerek toplantılara da katılacağı bildirildi.
Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan "değerlendirme toplantısı"nın, müzakere sürecinin hızlandırılması ve kapsamlı çözüme önümüzdeki aylar içinde ulaşılmasını sağlamak amacıyla atılabilecek adımların etraflıca ele alınacağı belirtiliyor.
Zorlu konjonktur
Kıbrıs'ta iki taraf arasında kapsamlı çözüm amacıyla sürdürülen müzakereler, "kritik" bir aşamaya girmiş bulunuyor. Şimdiye kadar 47 defa biraraya gelen tarafların, bu yılın sonuna kadar bir uzlaşıya varması büyük önem taşıyor. Bu çerçevede gelecek yılda KKTC'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacak olması başlıca bir faktör olarak görülüyor.
Ancak müzakerelerde bazı konularda ciddi sorunlarla karşılaşıldığı belirtilirken taraflar üzerindeki baskılar da artıyor. Bu arada, Türkiye de baskı altında bulunuyor. Ankara'nın limanlarını Rumlara açılmasına ilişkin Ek Protokolü uygulamadığı gerekçesiyle sekiz müzakere başlığını askıya alan AB, Aralık ayında bu konuyu ele alınacak.
Kıbrıs müzakerelerinin devam ettiği sürece Aralık toplantısında AB'nin "protokol uygulanmıyor" diye yaptırım olarak Türkiye ile müzakere sürecini durdurmak gibi "oy birliği" gerektiren bir karar alması beklenmemekle birlikte gözden geçirme yapılacak olması baskı unsuru oluşturduğu ifade ediliyor.