Dışişleri Bakanlığı AKPM raporuna tepkili
Dışişleri Bakanlığı, AKPM Genel Kurulu'nda dün kabul edilen "Kıbrıs'ta Durum" başlıklı rapor ve rapora ilişkin karara tepki gösterdi. Bakanlık kararın "yerleşik BM parametrelerine aykırı olduğu gibi, AKPM'nin 2004 yılında benimsediği 1376 sayılı kararla da çeliştiğini" belirtti. Açıklamada KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın görüşlerinin bakanlık tarafındanm da desteklendiği belirtildi.
cumhuriyet.com.trDışişleri Bakanlığı, AKPM Genel Kurulunda dün kabul edilen "Kıbrıs'ta Durum" başlıklı rapor ve rapora ilişkin kararın, "yerleşik BM parametrelerine aykırı olduğu gibi, AKPM'nin 2004 yılında benimsediği 1376 sayılı kararla da çeliştiğini" belirterek, bu durumun üzüntüyle karşılandığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın dün Strasbourg'da devam eden AKPM Sonbahar 2008 Genel Kurul oturumuna hitap etmesi ve Avrupa Konseyi organlarının üst düzey yöneticileriyle temaslarda bulunmasının memnuniyetle karşıladığı belirtildi.
Açıklamada, Talat'ın AKPM üyesi milletvekillerine, Kıbrıs Türk halkının seçilmiş temsilcilerine AKPM çatısı altında yer vermelerinden ötürü teşekkür ettiği, Kıbrıs Türk tarafının kapsamlı çözüme ilişkin benimsediği yapıcı tavır konusunda bilgi verdiği ve Siyasi İşler Komisyonu üyesi Alman Parlamenter Joachim Hörster'in hazırladığı "Kıbrıs'ta Durum" başlıklı rapora ve taslak karara ilişkin duyduğu hayal kırıklığını dile getirdiği hatırlatıldı ve "Sayın Talat'ın görüşleri tarafımızca da paylaşılmaktadır" denildi.
Talat'ın tavrına destek
Açıklamada, şunlar belirtildi: "Bilahare, Türk tarafının getirdiği değişiklik önerilerinin reddedilmesi suretiyle kabul edilen rapor ve rapora ilişkin karar, yerleşik BM parametrelerine aykırı olduğu gibi, AKPM'nin 2004 yılında benimsediği 1376 sayılı kararla da çelişmektedir. Bu durumu üzüntüyle karşıladık. Kıbrıs sorununun çözümü konusunda kırk yıldır süren BM müzakere sürecinde belirlenen siyasi eşitlik ve tarafların eşit statüsü gibi ilkeleri göz ardı eden ve çözüm perspektifinden yoksun bu kararın BM görüşme sürecine olumlu katkı yapması mümkün değildir.Türkiye, Kıbrıs'ta siyasi eşitliğe dayanan eşit statüye sahip iki Kurucu Devlet'in yeni bir ortaklık kurması yönünde KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Talat'ın sürdürdüğü yapıcı tavrı desteklemektedir."