DEVA ve Gelecek partileri birleşiyor mu?
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, "DEVA ve Gelecek birleşmesi" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
cumhuriyet.com.trHabertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, "DEVA ve Gelecek birleşmesi" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Sarıkaya bugünkü yazısında, bir dönem AKP'de siyaset yapanların kurduğu DEVA ve Gelecek partilerinde yaşananları anlattı.
Yaklaşık 3 ay kadar önce Ali Babacan'ın lideri olduğu DEVA ve Ahmet Davutoğlu'nun başında olduğu Gelecek Partisi ile ilgili kamuoyu anketinin sonuçlarının dikkat çektiği belirtildi. Sarıkaya, anket sonuçlarının parti liderlerine sunulduğu ve “Güç merkezini oluşturmanın yolu iki partinin ayrı durmasıyla olmuyor” denildiğini aktardı.
Sarıkaya yazısının devamında, Babacan ve Davutoğluna partileri birleştirme fikrinin sunulduğunu belirtti.
Sarıkaya'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:
AK PARTİ’den ayrılanların kurduğu DEVA ve Gelecek partilerinin tek çatı altında birleşmesi söz konusu olabilir mi?
Veya bu öneriyi getirenler hangi gerekçeleri öne sürdü, iki lider onlara ne yanıt verdi?
Baştan belirteyim, bu konu dünden bugüne olmuş bir durum değil…
Yaklaşık 3 ay kadar önce her iki partiye de yakınlığı ile bilinen, geçmişte AK Parti kadroları içinde yer alan, sonrasında danışmanlık ve strateji şirketi kuran bir grup yaptıkları kamuoyu anketinin sonuçlarını her iki lidere de sunmuş.
Bunu yaparken, hem partileri ayrı ayrı hem de iki partinin geldiği son noktanın kamuoyu algısındaki durumunu ve bu kapsamda yaptıkları değerlendirmeyi iki lidere ayrı sunmuş.
Her ikisine de aynı cümle söylenmiş:
'Siz AK Parti’den oy ve kadroların gelmesini bekliyorsunuz; sizin oyunuz en fazla %2,5, oradaki %35’i bırakıp size niye gelsin?'
Yaptıkları anket sonuçlarının iki parti bir arada hareket etmesi halinde sonuç getireceğine işaret ettiğinin de altını çizmiş.
Sağ seçmenin 20 yıl önceki davranışı sergilemediğini de belirtip, 'Güç merkezini oluşturmanın yolu iki partinin ayrı durmasıyla olmuyor' tespitini aktarmış.
NEDEN AYRILDINIZ DEMİYOR…
DEVA ve Gelecek partileri liderlerinin aynı konuda, iki ayrı platformda aynı cümleleri kullandığını, dolayısıyla seçmen algısını etkilemede parçalı bir görüntü verdiklerine vurgu yapılmış.
Şu tespitte bulunulmuş:
'Size 1,5 yıldır AK Parti’den neden ayrıldınız diye sorulmuyor; neden birlikte çıkmadığınız soruluyor. Seçmen araştırmamızda bu soruyu sormaya devam ediyor… Size gelmek için ise %2,5 alanda kendisine yer olmadığı endişesine kapılıyor.'
HDP ile ilgili yapılan düzenlemede 'eş genel başkanlık' sisteminin de getirildiği anımsatılarak, gerekirse iki liderin tek çatı altında eş genel başkanlık sistemi içinde birlikte hareket edebileceğine vurgu yapılmış.
GÜÇ MERKEZİ OLUŞMALI
İki partinin birleşmesi halinde oy oranının yaratacağı güç merkezi ile çok daha yukarı çıkacağını, ülke barajının %5’e inmesi halinde de herhangi bir sorunu kalmayan parti durumuna geleceklerini belirtmiş.
Bunları aktaranlar, araştırmayı yapan ekibin içinden kişiler olunca isimlerini yazmamamı özellikle rica ettiler.
DAVUTOĞLU VE BABACAN YAKLAŞIMI
Ancak şu kadarını belirtmeliyim ki ağırlıklı bölümü geçmişte Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın yanında bulunmuş, birlikte hareket etmiş, hatta komisyon başkanlığı ve bakanlık danışmanlığı görevlerinde bulunmuş isimler.
Benzer öneriyi Saadet Partisi’ne de götürüp götürmediklerini sordum.
'Saadet ile ilgili bir önerimiz olmadı. Orası kendi içinde yaşam süren bir parti' yanıtını aldım.
Ancak iki partinin bir araya gelmesi sonrası SP’nin de bu yapı içinde önemli bir yere sahip olabileceğinin altını çizdiler.
Peki, iki liderden ne yanıt aldılar?
Dediler ki, 'bu görüşmeler bir defaya mahsus olmadı…'
Sonrasında da birkaç kez görüşmelerine devam etmişler.
Davutoğlu, geçmişte birlikte hareket etme önerisini götürdüğünü anımsatmakla yetinmiş, daha ileri bir cümle kurmamış.
Ali Babacan ise kamuoyuna da yaptığı açıklama kapsamı içinde davranmış.
'Bu aşamada diyalog ve istişarenin ötesinde herhangi bir siyasi parti ile bir girişim şeklimiz olamaz' cümlesinden öte gitmemiş.
Parti birleşmesinin böyle bir dönemde zorluğuna işaret etmiş.
Buradan bakınca bugünden yarına böyle bir gelişmenin olacağı sanılmasın.
Ayrıca öneri de her iki partinin yetkili organlarından değil, onlar adına kamuoyu araştırması yapan ve stratejik değerlendirmesini önlerine koyan bir başka ekip tarafından getirilmiş.
Üç ay önce yaşanan gelişmenin bugün hayat bulmasını parti yönetimleri gibi onlar da olanaklı görmüyor…