DES Genel Başkanı Avcı, 'vergi reformu' istedi

DES Genel Başkanı Avcı, memur ve ücretli çalışanların maaşlarının yüzde 30'unun gelir vergisi, damga vergisi, emekli kesintisi, genel sağlık sigorta primi gibi muhtelif isimler altındaki vergilerle maaşı daha eline geçmeden kesildiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye'de toplam vergi gelirlerinin yüzde 30'unun gelir vergisinden, geriye kalan yüzde 70'inin dolaylı vergilerden oluştuğunu, memur ve ücretli kesimin gelir vergisinin yarıdan fazlasını ödediği gibi dolaylı vergilerinde büyük bölümünü karşıladığını söyledi. Avcı, "Ücretli kesim dışındaki kimi grupların vergi dilimleri af, kolaylık, teşvik ve çeşitli indirimlerle azaltılmaktadır. Oysa memur ve ücretli kesim yıllardır kümesteki kaz muamelesi görmektedir. Nasıl olsa kümesteki kaz kaçamaz anlayışı ile kümes dışındaki kazlara af ve vergi indirimleriyle taviz üzerine taviz verilmektedir. Kuyumcunun, diş tabibinin, eczacının, fabrikatörlerin, müteahhitlerin, avukatların ve yüksek gelir grubunda sayılan pek çok meslek sahibinin asgari ücretli kadar vergi ödemediğini biliyoruz. Maliyenin vergi vermemeyi alışkanlık ve bir kültür haline getirmiş bu kişilerden vergi alması, memur ve ücretlilerin vergi yükünü hafifletmesi gerekmektedir" diye konuştu.
 

'Her yurttaş kanun önünde eşit'

Memurların ve sabit ücretlilerin ödedikleri motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, katma değer vergisi, damga vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi ve harçlar da dahil edildiğinde vergi yüklerinin çok daha yukarılara çıktığını kaydeden Avcı, Hükümetin vergi reformu konusunda adaleti sağlamaya dönük adımlarını hızlandırması gerektiğini söyleyerek, şöyle konuştu: "Her vatandaş kanun önünde eşittir. Vergisini zamanında ve kuruşuna kadar ödeyerek Devletin mali yükünü yıllardır taşıyan memur ve ücretli kesim kendisini vergi kölesi gibi görmektedir. Ancak vergisini zamanında ödemeyen, aftan yararlanan, ertelemeye giden, vergi kaçırmayı alışkanlık haline getiren vatandaşlarımız, vergisini peşin ödeyen, hayatı boyunca af nedir bilmeyen, adeta vergi kölesi olarak addedilen ücretli kesime karşı kayırılmaktadır. Hükümetten, ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan vergi politikası konusunda adil bir reforma gitmesini istiyoruz."

'Vergi reformu istiyoruz'

Avcı, beyanname veren gelir vergisi mükelleflerinin verdikleri verginin toplam vergi gelirlerindeki payının yüzde 2 dolaylarında olduğunu ifade etti. Avcı, basit usule tabi gelir vergisi mükelleflerinin ödediği gelir vergisinin toplam vergilere oranının ise binde bir bile olmadığını, buna karşın vergi gelirlerinin yarısına yakınının ücretli çalışanlardan kesildiğini ve bu haliyle Maliyenin sıra memurlara gelince daha memur maaşını görmeden vergisinin kesildiğini ve maaşının yüzde 30'una el koyduğunu söyledi. Vergi toplayamayan Maliyenin dolaylı vergi toplama politikalarıyla zengin - fakir ayrımı yapmadan vatandaşa vergi kestiğini kaydeden Avcı, şunları söyledi: "Günlük kullanımda vatandaşlar, pek çok mal ve hizmet için çok yüksek tutarlarda vergi ödüyor. 3,85 lira ödediğimiz 1 litre benzinin 2,55 lirasını, her 3 liralık cep telefonu faturasının da 1 lirasını vergiler oluşturuyor. Bu adaletsiz ve haksız paylaşımın son bulmasını istiyoruz. Sayın Başbakandan vergi reformunu ivedilikle tamamlamasını bekliyoruz. Dolaylı vergi gelirlerinin düşürülmesini; çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasını istiyoruz. Ücretlilerden, asgari ücret oranının vergiden muaf tutulmasını istiyoruz."