"Dershanelerin yüzde 20'si kaçak"

Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye'deki 4 bin 200 ruhsatlı dershanenin yanında, bin civarında kaçak dershane bulunduğunu ve kaçak dershanelerin cirosunun yıllık 5.5 milyar TL olarak tahmin edildiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Avcı yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'deki kaçak dershaneler konusunda 1 aydır çalışma sürdürdüklerini, ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi topladıklarını belirtti. Avcı, "Bu vahim bir rakam ve tehlikeli bir tablodur. Eğitim sisteminin sorunlarından birisi olan dershaneler, kaçak ve kayıt dışı dershaneler konusuyla da ayrıca bir sıkıntı oluşturuyor" dedi.

Sayıları hızla artan kaçak dershane ve büroların, öğrencilere, eğitime ve dershanecilik sektörüne ciddi zararlar verdiğini, devleti vergi kaybına uğrattığını bildiren Avcı, sınav tür ve sayılarının artması başta olmak üzere, "çarpık dershane açma yönetmeliği ve fahiş vergiler" yüzünden kaçak dershane ve büroların hızla yayılmaya başladığını kaydetti.
 

Velilere uyarı

Velilerin dershane seçerken, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ruhsat verilmiş olması, sınav başarısı, öğretmen kadrosu, yayınlarının yeterliliği gibi hususları öncelikle sorgulamaları gerektiğini kaydeden Gürkan Avcı, kaçak dershanelerin sektörde standartlaşmayı engellediğini, denetim dışı oldukları için onaysız yayın kullandıklarını, kayıt dışı çalıştıkları için vergi ve sigorta primlerini ödemediklerini ve haksız rekabete yol açtıkları için kaliteyi düşürdüklerini söyledi.

Türkiye'de özel dershane sayısının 2002 yılında 2 bin 122 iken, 2011 yılında 4 bin 200'e yaklaştığını söyleyen Avcı, 2002 yılında dershanelere giden öğrenci sayısının 606 bin 522 iken, 2011'de bu rakamın 1 milyon 234 bin 738'e; bu dershanelerde çalışan öğretmenlerin sayısının ise 19 bin 881'den, 50 bin 209'a yükseldiğini ifade etti.

İlköğretimden ortaöğretime, ortaöğretimden üniversiteye geçiş sınavlarında sürekli değişlikler yapılarak, öğrencilerin psikolojisinin bozulduğunu dile getiren Avcı, "Biz DES olarak dershanelere karşı değiliz fakat ülkemizde dershanelerin okulların önüne geçmesinden rahatsızız. Dershane sömürüsünden hicap duyuyoruz. Ailelerin her yıl dershanelere binlerce TL ödemek zorunda bırakılmasından şikâyetçiyiz" dedi.