Dershanelere, özel okullara yeni standart
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan düzenlemeyle, dershanelerde en az 3 yerine 6 derslik olması, dershanelerin bütün birimlerinin, aynı binanın birbirine bitişik daire veya bitişik alt ve üst katlarında veya bitişik binaların birbirine bağlantılı aynı katlarında olması şartı getirildi.
cumhuriyet.com.trMEB, Özel Öğretim Kurumları Standartları Yönergesi'ni günümüz şartlarına göre, değişen, gelişen yöntem ve tekniklere uygunluk sağlaması için yeniden düzenledi. Bu yönergenin yürürlüğe girmesiyle, 17 Kasım 2004 tarihli Özel Öğretim Kurumlarına Ait Standartlar Yönergesi yürürlükten kaldırıldı. Yetkililer, eski yönergenin çok detaylı olduğu, ders programları değiştiği için bu yönergede belirtilen araç-gereçlere artık ihtiyaç duyulmadığı için değiştirildiğini belirterek, yeni yönergenin teknolojiye ve günümüz şartlarına uygun olmasının amaçlandığını kaydetti. Buna göre yönergede, özel öğretim kurumlarının yerleşim planı, derslik sayıları, dersliklerde öğrencinin kullanım alanı, kurumlarda bulunması gereken bölümler ile ilgili hususlar yer alıyor.
Özel okullardaki dersliklerin pencere alanları, dersliklerde öğrenci için kullanım alanları, merdivenler ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Özel okullarda okul öncesi eğitim kurumlarının oyun etkinlik odasında her öğrenci için kulanım alanı 1.5 metre kare, ilköğretim ve ortaöğretim okullarının dersliklerinde her öğrenci için kullanım alanı 1.2 metre kareden az olmayacak. Derslik ve diğer ders yapılan bölümdeki pencerenin alanı, o bölümün taban alanının yüzde 10'undan az olmayacak. Özel okul olarak kullanılacak binanın merdivenlerinin genişliği, binaya verilen toplam kontenjan dikkate alınarak öğrencilerin aynı anda güvenli ve rahatlıkla inip çıkabilecekleri genişlikte olacak. Bedensel engelli bireyler için okulun bahçe ve bina girişi ile zemin katının merdiven bulunan bölümlerinde rampa bulunacak. Özel öğretim kurumları, mevcut tuvalet ve lavabolarının birini 1 yıl içerisinde bedensel engelli bireylerin kullanımına uygun hale getirecek.
En fazla 30 öğrenciye bir derslik
Okulların seviyesine göre en az öğretim süresi kadar derslik bulunacak. Derslikler, okul öncesi eğitim kurumlarında en çok 20 öğrenciye, fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinde en fazla 24 öğrenciye, diğer sınıflarda en fazla 30 öğrenciye bir derslik olacak şekilde hesaplanacak. Okullarda bedensel engelli bireylerin kullanımına uygun şekilde düzenlenmiş tuvalet ve lavabo bulunacak. İlköğretim okulunun ana sınıflarında en az 15 metre karelik oyun etkinlik odası bulunacak, oyun etkinlik odalarının kontenjanı birinci sınıfların toplam kontenjanından fazla olmayacak. İlköğretim okullarında ayrıca teknoloji ve tasarım dersliği de bulunması gerekecek.
Yönergede, laboratuvar konusunda da bir düzenleme yapıldı. Buna göre, aynı bina veya kampüs içinde birden fazla program uygulayan ortaöğretim kurumlarında her program için ayrı laboratuvar istenmeyecek. Bundan sonra aynı kampüs içindeki kurumlar ortak laboratuvar kullanabilecek. Özel okullarının büro hizmetleri, rehberlik ölçme ve değerlendirme odalarında, öğretmenler odasında ve yemekhanede Atatürk resmine ek olarak İstiklal Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin de bulunması gerekecek. Özel ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında sağlık odası bölümü bulunması zorunluluğu kaldırıldı. Onun yerine isteyen kurumların sağlık odası olacak.
Engelliler için rampa
Bedensel engelli bireylere ait öğretim programı uygulayan özel eğitim rehabilitasyon merkezlerinin merdivenlerinin her iki tarafında da özürlülerle ilgili Türk Standartları Enstitüsü standartlarına uygun korkuluk ve küpeşte yapılacak. Merdiven ve rampa başlangıçlarına uyarıcı işaretler zemine yapıştırılacak. Özel eğitim okullarının merdivenleri için gerekli standartlarda rampa olacak. Bedensel engelli bireyler için asansör bulunacak. Yönergeye göre, özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri 1 yıl içerisinde standartlara uygun asansör, 6 ay içerisinde de merdivenlere yapılması belirtilen düzenlemeleri yaptıracak.
'Dershane açmak zorlaşacak'
Özel dershanelerle ilgili hükümlerin de yer aldığı yönergeye göre, dershanelerin dersliklerinde en az 6 derslik olacak. En az 20'şer metre kare olacak dersliklerde en çok 30 öğrenci bulunabilecek. Yetkililer yapılan değişiklikle dershane açmanı zorlaştırıldığını, dershanelerin eskiden 3 derslikle açılabilirken, şimdi en az 6 derslikle açılabileceğini belirtti. Özel dershanelerin nerelerde açılabileceğinin düzenlendiği yönergede, özel dershanelerin bütün birimleri aynı binanın birbirine bitişik daire veya bitişik alt ve üst katlarda; bitişik binaların birbirine bağlantılı aynı katlarında ve aynı bahçe içerisinde tamamı kuruma ait binalarda olacak. Daha önceki yönergede dershanelerin ''aynı binada, birbirlerine bağlantılı binalarda veya aynı bahçe içerisinde tümü özel dershaneye tahsis edilmiş binalarda açılabileceği'' belirtiliyordu. Dershane yönetimince 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun genel ve özel amaçlarıyla temel ilkelerine aykırı olmayan ziyaretçi odası, sağlık odası, konferans odası gibi farklı bölümler düzenlenebilecek. Dershanelerin kurucu, müdür ve müdür yardımcısı odalarında, rehberlik servisi odasında, öğretmenler odasında, laboratuvarlarda Atatürk resminin yanı sıra İstiklal Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi yer alacak.
Uzaktan öğretim yapan kurslar
Yönergede, hizmet içi eğitim merkezleri ve uzaktan öğretim yapan kurslar ile ilgili düzenlemelere de yer verildi. Hizmet içi eğitim verilecek derslikler en az 20 metre kare olacak ve bir dersliğe 30 kursiyerden fazla kontenjan verilmeyecek. Hizmet içi eğitim faaliyeti, katılımcının çalıştığı binada veya sözleşme yaparak ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nce uygun görülen mekanlarda yapılacaksa bu şart aranmayacak. Uzaktan öğretim kurslarında, uzaktan öğretimin yapılacağı araç gereç ve donanımı için yeterli büyüklükte yayın odası, yüzyüze eğitim uygulama dersliği olacak.
Sürücü kursları
Yönergede, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursları ile ilgili de düzenlemelere yer verildi. Özel motorlu taşıt sürücü kurslarının, bütün birimleri aynı binanın birbirine bitişik daire ve katlarında; bitişik binaların birbirine bağlantılı aynı katlarında ve aynı bahçe içerisinde tamamı kuruma ait binalarda olacak. Yönergeye konulan geçici maddeye göre ise, direksiyon eğitim alanını 4 kurum tarafından kullanan özel motorlu taşıt sürücüleri kursları, 2 yıl içinde yönergede belirtilen direksiyon eğitim alanında bulunması gereken şartları yerine getirecek. Şartları yerine getirmeyen kurumlar ise kapatılacak.