Dershaneler öğrencilerden sınav ücreti alamayacak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre, dershaneler öğrencilere yönelik yaptıkları sınavlar için ücret alamayacak.
cumhuriyet.com.trMEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, kayıtlı veya kayıtsız öğrencilere yönelik yapılan sınavlar için ücret alamayacak olan dershanelerde, ilköğretim okullarından sonra bir üst okulun giriş sınavlarına hazırlık programları 200 ders saatinden, yükseköğretime öğrenci seçme sınavına hazırlık programları 250 ders saatinden, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarının ara sınıflarında öğrencilerin eksikliklerini gidermek amacıyla takviye programları 100 ders saatinden az olamayacak.
Okul öncesi eğitim kurumları hariç okullara ait bina ve binalar içinde iki ayrı kurucuya ait aynı veya farklı derecede okul bulunamayacağı bildirilen yönetmelikte, "Okullar dışındaki diğer kurumların belirli bölümlerinin, birlikte kullanılarak aynı binada başka bir kurum açılamayacağı" belirtildi.
Ücretli veya ücretsiz faaliyetler yapılabilecek
Kurum binalarının, eğitim ve öğretim hizmetleri dışında başka bir amaçla kullanılamayacağı ifade edilen yönetmelikte, "Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yapılmadığı zamanlarda eğitim kapsamında veya eğitimin genel ilkelerine aykırı olmayan ve kanun kapsamına girmeyen ücretli veya ücretsiz, kısa süreli ve geçici faaliyetler kaymakamlığa veya valiliğe bilgi verilerek yapılabilir" denildi.
Burs verilme şekli
Yönetmeliğe göre, özel okullarda başarılı öğrencilere şu şekilde burs verilebilecek:
-Bir yıllık öğrenim ücretinin bir kısmının veya tamamının karşılanması,
-Öğrenimi süresince öğrenim ücretinin karşılanması,
-Bir yıllık kırtasiye masrafının karşılanması,
-Bakanlığın resmi okul öğrencileri için tespit ettiği en az burs miktarı kadar harçlık.