"Denizde 1 saatten fazla kalmayın"
Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, cildin, bağışılık sisteminin önemli bir parçası olduğunu belirterek, "Cilt, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Sürekli suda kalındığında örtü tabakasında zedelenmeler olabilir" ifadelerini kullandı.
cumhuriyet.com.trBirsel Kavaklı, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında hem eğlenmek hem de dinlenmek amacıyla tatil planları yaparken çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğinin unutulmaması gerektiğini anlatarak, bu dönemdeki en önemli tehlikelerin "aşırı sıcaklar, güneş yanıkları, deniz ve havuz enfeksiyonları ile yaz ishalleri" olduğunu bildirdi.
Tatile gidilecek yerin önemli olduğunu ve buranın özelliğine göre kıyafetlerin seçilmesi gerektiğini kaydeden Kavaklı, tatil döneminde tercih edilmesi gereken giysilerin, güneş ışınlarını kendine çekmeyen, açık renkli, pamuklu, teri çekebilen kumaşlardan üretilmiş olması gerektiğini vurguladı.
Suda kalma süresine dikkat
Cildin, bağışıklık sistemin önemli bir parçası olduğunu ve sürekli suda kalındığında örtü tabakasında zedelenmelerin olabileceğine işaret eden Kavaklı, şu ifadeleri kullandı:
"Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir. Güneş ışınlarından korunmanın en önemli yolu ise yüksek koruyucu faktörlü kremler kullanmaktır. Güneşlenmek için kola gibi maddelerin kullanımı oldukça zararlıdır. Ağızdan deri mantarlarının tedavisi için ilaç kullananların, güneşe çıkmamasında yarar var. Çünkü bazı mantar ilaçları, ciltte renk değişikliklerine sebep olabilir."
Prof. Dr. Kavaklı, tatil boyunca bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi, sindirimi kolay hafif besinlerin tercih edilmesi, günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi, gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini aktardı.
Sıcak yaz günlerinde serinlemek için yapılabilecek en doğru şeyin duş almak olduğunu bildiren Kavaklı, duşun şok etkisi yaratacak kadar soğuk suyla yapılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
"Islak şapka ve kıyafet serinletir ama hasta eder"
Kavaklı, 10.00- 16.00 saatleri arasında güneşe çıkmanın sakıncalı olduğuna dikkati çekerek, bu saatler arasında dışarıda bulunulması gerekiyorsa, şapka ve beyaz uzun kollu kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.
Bazen serinlemek açısından şapkaların ıslatılarak kullanılabileceğini ancak bu uygulamayı sürekli tekrarlamanın doğru olmadığını belirten Prof. Dr. Kavaklı, "Islak bir şapka ya da kıyafet ile deniz kenarında ya da yüksek bir yerde rüzgara maruz kalmak, 'fibromiyalji' denilen kas ve iskelete sistemi hastalıklarına neden olabilir. Güneş ışığını ve sıcaklığını kendine çekmesi için açık renkli şemsiyeler kullanılmalı, hava sirkülasyonunu sağlayan hasır şemsiyeler tercih edilmelidir" ifadelerini kullandı.