Deniz Feneri'nde sona doğru

Almanya'dan Türkiye'ye geldiği belirtilen yaklaşık 18 milyon Avro'nun izini arayan MASAK, inceleme kapsamında, Deniz Feneri zanlılarının kişisel hesaplarıyla, ortağı oldukları şirketlerin hesaplarına yasal olmayan yollardan para girişi olup olmadığını araştırdı.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye’de yürütülen Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmada önemli bir aşamaya gelindi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile harekete geçen Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı’nın Deniz Feneri raporu tamamlandı. Türkiye’de yapılan aramalarda ele geçirilen ve halen Deniz Feneri e.V davasından Frankfurt’ta hapis yatan Mehmet Gürhan’ın el yazısı ürünü olduğu öğrenilen çifte muhasebe kaydındaki para transferleriyle MASAK Başkanlığı’nın raporu karşılaştırılacak.

Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile eski RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın da aralarında bulunduğu 18 isimle ilgili para hareketlerini mercek altına alan MASAK’ın raporu savcılık için büyük önem taşıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda soruşturmayla ilgili görevli Türk savcılar “46 bankada para transferlerini inceleyen” MASAK’ın raporuyla; 36 saat boyunca Ankara’da sorguladıkları Deniz Feneri e.V ile Euro 7’nin muhasebecisi Firdevsi Ermiş’in itiraflarını kontrol edecek.

20 ayda tamamlandı

8 Eylül 2008’de Almanya’daki dosyada ismi geçen kişilerin hesap hareketlerinin incelenmesi için MASAK’a yazı gönderildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile harekete geçen MASAK, Deniz Feneri soruşturmasında adları geçen eski RTÜK Başkanı Akman, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Karaman ile kanalın yönetim kurulu üyeleri İsmail Karahan, Mustafa Çelik ile şirket ortağı Harun Kapuyoldaş ve Almanya’daki Deniz Feneri davasının hükümlüsü Gürhan’ın malvarlıkları ile varsa ortağı oldukları şirketlerin malvarlıklarına ilişkin inceleme başlattı. Daha sonra bu isim listesi 18’e ulaştı. Türk bankalarında Almanya’daki Deniz Feneri’nden Türkiye’ye geldiği belirtilen yaklaşık 18 milyon Avro’nun izini arayan MASAK, inceleme kapsamında, Deniz Feneri zanlılarının kişisel hesaplarıyla, ortağı oldukları şirketlerin hesaplarına yasal olmayan yollardan para girişi olup olmadığını araştırdı. MASAK, 20 aylık süreçte yardım amacıyla toplanan ve yasadışı yollardan Türkiye’ye sokulan “paranın” akıbetini araştırdı. MASAK uzun soluklu incelemesini mayıs ayı başında sonuçlandırdı.

Neler olabilir?

Deniz Feneri e.V soruşturması kapsamında, aralarında Akman ve Karaman’ın da bulunduğu 18 kişinin malvarlığına tedbir koyduran Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun işaret edeceği para trafiğine göre, malvarlıklarını müsadere edebilecek. Aradan geçen sürede Türkiye’ye getirilen paraların dosyada ismi bulunmayan kişilere aktarıldığına yönelik bir bulguya rastlanması halinde ise savcılık dosyada adı bulunmayan isimlerin malvarlıklarına da tedbir koydurabilecek. Gerekirse, ailelerinin malvarlıkları da tedbir kapsamına alınabilecek.