Demirtaş: Bu hava dağılmasın
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, açlık grevlerinin ardından oluşan olumlu ortamın iyi kullanılması gerektiğini söyledi.
cumhuriyet.com.trBDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, açlık grevlerinin sona erdiği saatlerde Şemdinli’de 5 askerin şehit olduğu operasyonun zamanlamasının “ilginç” olduğunu savunarak “Altında komplo aramıyorum, ama zamanlama ilginçtir ve soruşturulmalıdır” dedi.
Açlık grevlerinin sona ermesinin ardından sorularımızı yanıtlayan Demirtaş, önümüzdeki 2-3 haftanın, Kürt sorununun çözümü konusunda “kritik önemde” olduğunu belirterek “Bu hava ancak 2-3 hafta daha korunabilir, aksi takdirde, bu hava dağılır, gündem değişir” dedi. Hükümetin çözüm taleplerin karşılanması yönünde adım atmazsa, “yeniden açlık grevlerine gidilmesi ya da ortalığı yakıp yıkmaları gibi bir durumun söz konusu olmadığını” ifade eden Demirtaş, ancak sürece “yazık edilmiş” olacağını söyledi. Açlık grevlerinin temel hedefinin “kamuoyu oluşturmak, soruna dikkat çekmek” olduğunu kaydeden Demirtaş, “Yani illa taleplerin kabul edilmesi anlamında bir eylem değildi. Ama açlık grevleriyle amaçlanan sağlandı, bu konu gündeme taşındı, kamuoyu oluştu ve bazı adımlar atılıyor. Bazı adımların atılması da zaman içinde olabilir” dedi. Açlık grevlerinin en önemli “kazanımı”nın, bu sorunun hükümetle “tartışılabilir, görüşülebilir” hale gelmesi olduğunu kaydeden Demirtaş, hükümetin daha önce bu talepleri “elinin tersiyle ittiğine” dikkat çekti. Olumlu atmosferin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, o nedenle de anadilinde savunma düzenlemesinde olduğu gibi Öcalan’la müzakere sürecinin yeniden başlaması gerektiğini ifade etti.
Demirtaş, açlık grevlerinin hemen sonrasında 5 askerin şehit olduğu Şemdinli’ye yapılan operasyonun “zamanlamasını” da eleştirerek şu görüşleri savundu: “Talihsiz bir olaydı: Bu bir operasyon muydu, neydi, ilginçtir, ama zamanlamasının sorgulanması lazım. Böyle bir zamanda, böyle bir saatte, PKK’lilerin olduğu bilinen noktaya Şemdinli’de niye askerler gönderiliyor? Soru işaretidir, illa da altında komplo aramıyorum, ama PKK’lilerin orda olduğunu bilmiyor muydunuz zaten, niye o saatte indiriyorsun? Ya da niye orada o saatte çatışma riskini göze alıyorsun? Talihsiz acı bir olay olmuştur.”
Demirtaş, Öcalan’ın cezaevlerindekilerin değil, “dışarıdakilerin açlık grevi yapması” yönündeki çağrısıyla BDP’yi hedef aldığı yönündeki yorumlar üzerine de “Biz kendi payımıza üstümüze alındığımızı gösterdik. Sadece biz değil, dışarıda kim yaşıyorsa hepsini kastediyor. Hükümet de herkes de üzerine alınmalı” diye konuştu.
Açlık grevi sürecini Diyarbakır’dan götürmesine yönelik eleştirilerin anımsatılması üzerine de Demirtaş, Ankara’nın etkin demokratik siyasetin yolunu açmaması nedeniyle bu yöntemi tercih ettiklerini söyledi. Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “CHP’nin 130 dolayında milletvekili var, Meclis’te tek bir önergede değişiklik yapabiliyor mu? Halktan koptuğumuz an burada maaş al, parmağını kaldır milletvekili oluruz.”
Zana'nın açlık grevi yapmasını istemedik
Demirtaş, “Başbakan çözer” polemiği nedeniyle eleştirdiği Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’nın önceki günkü BDP grup toplantısına katıldığının anımsatılarak “Buzlar çözüldü mü” sorusu üzerine Demirtaş, “İlk günden beri ciddi sıkıntımız yoktu, ama grup çalışmalarına katılması bizim için önemliydi” demekle yetindi. Zana’nın açlık grevine başlamasını baştan itibaren kendilerinin istemediğini belirten Demirtaş, “İlk günden beri ısrarlıydı, ama biz kabul etmedik. Çünkü ciddi rahatsızlıkları var. Ama ani bir kararla, ‘Açlık grevine başlıyorum, size sormuyorum, bildiriyorum’ diyerek greve başladı” dedi.