Demirel'in memleketinde yas

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Demirel'in vefat haberi memleketi Isparta'da ve doğduğu Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de büyük üzüntü yarattı.

DHA



Türkiye Cumhuriyeti'nin 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefat haberi memleketi Isparta ve doğum yeri olan Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de büyük üzüntüyle karşılandı. Demirel'in ölüm haberini sabah namazı öncesinde alan köylüler 'Allah rahmet eylesin' dileğinde bulundu.

Isparta'da börekçi Hakan Erdoğan, gece yarısı televizyon haberlerinden Demirel'in ölüm haberini duyduğunu belirterek, "Memleketimizin yetiştirdiği büyük bir devlet adamını kaybettik. Acımız büyük" dedi.

Demirel'in köylüleri ise ölüm haberini büyük üzüntüyle karşıladı. İslamköy Muhtarı Hakkı Gökçınar, "Köyümüzün yetiştirdiği, okuyan ve büyük devlet adamı olan değerli büyüğümüzü kaybettik. Köyümüzün, tüm Türkiye'nin, dünyanın başı sağ olsun. Değerli büyüğümüz Türkiye'yi tüm dünyaya tanıttı, tüm dünyanın tanıdığı bir devlet adamıydı. Çok üzgünüz. Türkiye'ye yollar, barajlar, büyük hizmetler kazandırmıştı" dedi.

Köylülerden Musa Çelik ise "Büyük devlet adamıydı. Yolumuzu yaptı, suyumuzu getirdi. Köylümüzdü, Allah rahmet eylesin" dedi. Köy imamı Şenol Arıbaş da, "Duyduk çok üzüldük. Büyük devlet adamıydı. Türkiye'nin başı sağ olsun. Memleketimize büyük hizmetleri oldu" diye konuştu.

Demirel'in köyden yetişen büyük devlet adamı olduğunu söyleyen köylülerden Hulusi Erdoğan, "Kendisinden küçüğüm ama tanışıyorduk. Allah rahmet eylesin" dedi. Zeki Eker ise "Demirel'in vefat haberiyle üzüldük. Hepimizin başı sağ olsun. Isparta'nın yetiştirdiği büyük devlet adamına rahmet dilerim" diye konuştu.

ANKARA'YA İSLAMKÖY EKMEĞİ GİDİYORDU

Demirel için Ankara'ya İslamköy ekmeği gönderen fırıncı Hasan Taşıyan, "4 yıl öncesine kadar haftanın belirli günlerinde Ankara'ya ekmek gönderiyorduk. Doktor sağlık sorunları nedeniyle yasaklayınca yine göndermeye devam ettik. Kendisi yemiyor fakat çalışanları yiyordu. Vefatını büyük üzüntüyle karşılıyoruz. O bizim babamızdı" diye konuştu.

'YERİ DOLDURULAMAZ BİR İNSANDI'

Kaymakkapı Meydanı'nda simit satan 54 yaşındaki Ömer Yılmaz, Süleyman Demirel'in ölümüyle ilgili, "Ne diyebilirim ki. O gerçekten büyük bir adamdı. Parti başkanlıkları, başbakanlıklar, cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye'ye güzel eserler bıraktı. Yeri doldurulamaz bir insandı" dedi.

63 yaşındaki Kenan Vardar, "Isparta ve Türkiye'nin medar-ı iftarı, 80 öncesinin 'baba' lakaplı usta siyasetçisi, barajlar kralı Süleyman Demirel'in ölüm haberini aldık. O büyük bir devlet adamıydı. Çok önemli bir isimdi. Böyle insanlara sahip çıkmıyoruz bari ölümünden sonra sahip çıkalım. Allah rahmet eylesin" diye konuştu.

ORTAMI GERMEZDİ

Demirel'in siyaset yaptığı dönemde ülkeyi germediğini söyleyen Ramazan Çelik de "Şimdikiler gibi değildi. İnsanları tahrik edip ortamı germiyordu. Demirel yumuşatırdı. İnsanlara gerilim vermezdi. En çok da bu yönüyle takdir ederdik" diye konuştu.

YEĞENİ KONUŞTU

9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni işadamı Mesut Şener ise büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Demirel'in bir dünya lideri olduğunu vurgulayan Mesut Şener, "Döneminde Isparta da Türkiye de büyük hizmetler almıştır. Süleyman Demirel bir dünya lideridir, bir dünya markasıdır. İnanılmaz zekası, yaptığı hizmetleri ve kurduğu dostlukları hiç aklımızdan çıkmayacak. Ölümü bizleri derinden üzdü. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Gerçekten çok üzgünüm ve daha fazla konuşamayacağım" dedi.

'HALAMIN YANINA DEFNETMEK İSTİYORUZ'

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni işadamı Mesut Şener, cenaze töreni ve defin işlemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Demirel için "Türkiye'nin babasıydı, üzüntümü tarif edemiyorum" diyen Mesut Şener, Demirel'in nereye defnedileceği konusunda son kararı kardeşi Şevket Demirel'in vereceğini söyledi.

Süleyman Demirel'in nereye defnedileceği konusunun henüz netlik kazanmadığını vurgulayan Mesut Şener, "Anıtmezar sayın Şevket Demirel tarafından yapıldı. Ancak henüz tamamlanamayan bir bölümü olabilir. Henüz nereye defnedileceği konusunu biz de bilmiyoruz. Rahmetli Nazmiye halamın yanına defnedilmesi de söz konusu. Biz ailece aslında Nazmiye halamın yanına defnedilmesini tercih ediyoruz. Karar büyüklerin. Neticede İslamköy'e defnedilecek. Program değişikliği olmazsa cuma günü gibi gözüküyor" dedi.

'İZLERİ SİLİNEMEZ'

Isparta'ya ve Türkiye'ye Demirel'in büyük hizmetler yaptığını vurgulayan Mesut Şener, "Süleyman Demirel unutulmaz. Özellikle Isparta özelinde sağlıktan eğitime, yolundan sulamasına tarımına kadar her yerde Demirel'in izi vardır. Dolayısıyla bu memleket Demirel'i hiçbir zaman unutmayacaktır" diye konuştu. Demirel'in Türkiye'nin babası olduğunu belirten Şener, şunları söyledi:

"Allah gani gani rahmet eylesin. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin üzerinde çok dururdu. O müzeyle çok uğraştı. Tüm arşivi, başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine hediye edilen herşey o müzede sergileniyor. Her şeyiyle bire bir ilgilendi. Birkaç sefer değiştirildi, son hali çok içine sinmişti. O müzenin Demirel'i iyi anlattığını düşünüyorum. O dönemi merak eden herkesi müzeyi ziyarete davet ediyorum. İyi ki açmışız zamanında o müzeyi. Çünkü birkaç sefer ertelendi ve değişiklikler yapılmıştı."

BELEDİYE BAŞKANI ATASOY: ACIMIZ SONSUZ

Süleyman Demirel'in vefatının ardından memleketi Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de hareketlilik başladı. İslamköy'deki Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi ile anıt mezarın yapıldığı Çalca Tepe'de Atabey Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Karayolları Şube Müdürlüğü ekipleri temizlik ve düzenleme çalışmalarına başladı. İslamköy'e gelen Atabey Belediye Başkanı Ak Partili Tevfik Atasoy da şunları söyledi:

"Büyük Türkiye idealinin mimarı, ülkemizin her karışında her toprağında büyük emeği olan, yürüdüğümüz yolda, okuduğumuz okulda, suladığımız barajlarda aklımıza gelen her yerde büyük emeği olan ülkemizin kalkınması, refahı mutluluğu için gece gündüz çalışan, demokrasimizin gelişmesi için her türlü zorluğu zulmü içine çekerek memleket sevdasından vazgeçmeyen, Türk dünyasının mimarı büyük devlet adamı sayın cumhurbaşkanımızı kaybettik. Tabi ki acımız sonsuz. İnşallah bu içinde bulunduğumuz demokrasi müzesinde ülkemize, insanlığa, dünya insanlığına yaptığı hizmetler, katkılar yeni nesillere aktarılacak. Ve demokrasimizin kökleşmesinde gelişmesinde büyük katkısı olan bu devlet adamı sonsuza kadar yaşacaktır. Bütün ülkemizin başı sağolsun."

ÇOCUKLUK ARKADAŞI DEMİREL'İ ANLATTI

İslamköy'de birlikte oyun oynadığı çocukluk arkadaşı 87 yaşındaki İsmet Küçük, Süleyman Demirel'i anlattı. Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'ne bitişik Demirel ailesine komşu olan İsmet Küçük, Demirel'in ilkokulu bitirdikten sonra ortaokulu Isparta'da, liseyi Afyonkarahisar'da üniversiteyi İstanbul'da okuduğundan bahsederek, "Hepsini iftiharla bitirdi" dedi.

Demirel mühendis olduktan sonra barajlar, köprüler kralı olduğunu belirten İsmet Küçük, "Sonra da milletvekilliği, 7 defa başbakanlık yaptı. 80 darbesi oldu. Çok üzüldük. Ziyaretine de gittik, Bursa taraflarında ceza gördü. 6-7 ay oralarda kaldı. Ondan sonra yüzde 50 ile referandum oldu, siyasi yasaktan kurtuldu. Yine Isparta milletvekilliği yaptı. Reisicumhurluk yaparak da zirveye çıktı" dedi.

Darbe dönemlerinden bahsederken gözyaşlarını tutamayan İsmet Küçük, “Güniz Sokak'ta ailecek çok ziyaret ettik. O zaman yeni partiler kuruldu, parti başkanları oldu. İki defa 27 Mayıs, 80 darbeleri oldu. Reisicumhur zamanı ve 28 Şubat Erbakan hükümetinde o zaman da darbe gibi oldu ama 50 sene devlet hizmetinde bulundu. 1954'de gittiğim zamanlarda DSİ umum müdürüydü. Atabey 1957'de kaza oldu, kaza olduktan sonra DSİ umum müdürü olduğunda köyümüzün suyunu Atabey'den getirdi. Büyük büyük borularla memleketimize Ispartamıza suyu getirdi. Şimdi suyumuz kaynaktan çıktığı gibi geliyor. Hepimiz o sudan içiyoruz. Su içtikçe ona dua ediyoruz" diye konuştu.

Demirel'le komşu olduklarını dile getiren İsmet Küçük, "Çocukken, talebeyken onların 30-40 koyunları vardı. 'Çoban Sülü' diye kitap falan da çıktı. O zaman elektrik, su yok, ortalık çamur, dar sokaklar, teknoloji yok. İki tane kanatlı kağnı arabası yolda karşılaştığında biri ara sokağa girmeyince diğeri yoldan geçemezdi. Çocukluğumuzda çukur kazar misket oynardık" dedi.

Eşi Hasibe Küçük ise babasıyla, Süleyman Demirel'in annesinin amca çocukları olduğunu belirterek, eskiden çok sık görüştüklerini, ancak son zamanlarda az gelmeye başladığını, büyük üzüntü yaşadıklarını anlattı.