Davutoğlu, İsveç'e gidiyor
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakü'den bugün Stokholm'a geçerek 1 Temmuz'da AB Dönem Başkanlığını üstlenecek olan İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile görüşecek. Görüşmeler, İsveç Dönem Başkanlığı'ndaki müzakere süreci açısından önem taşıyor.
cumhuriyet.com.trDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik ettiği Bakü'den bugün Stokholm'a geçerek 1 Temmuz'da AB Dönem Başkanlığını üstlenecek olan İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile görüşecek.
Ahmet Davutoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile yapacağı görüşmelerde İsveç'in Temmuz'da başlayacak AB Dönem Başkanlığı sırasında Türkiye'nin AB sürecinin hızlandırılmasına ilişkin konular ele alacak. Görüşmelerde gelecek hafta Brüksel'de yapılacak olan ve "sonraki Başkan" sıfatıyla İsveç'in de yer alacağı, Dışişleri Bakanları düzeyindeki Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısı da gündeme gelmesi bekleniyor.
İsveç, Türkiye'nin AB sürecine en çok destek veren AB ülkeleri arasında bulunuyor. Bu desteği, Nisan ayında Türkiye'yi ziyaret eden Başbakan Fredrik Reinfeld tarafından bir kez daha teyid edilmişti.
"Enerji Başkanlığı konusu
Ahmet Davutoğlu'nun İsveç'teki görüşmeleri sırasında Haziran ayı sona ermeden müzakerelerin başlaması planlanan yeni fasılların da ele alınacağı belirtiliyor. Haziran'da "Vergi" ve "Sosyal toplum" başlıklarında müzakerelerin başlaması bekleniyor ancak Ankara, Rumların bloke ettiği "enerji" başlığının da açılmasını istiyor.
Geçtiğimiz günlerde Prag'da yapılan zirvede Nabucco anlaşmasının imzalanacağı yönündeki ortak bildiriye imza atan Türkiye, "enerji" başlığının açılması gereğini her fırsatta vurguluyor.
Bu açıdan, Nabucco anlaşmasının 25 Haziran'da imzalanacağı bildirilirken "enerji" başlığının açılıp açılmayacağı konusu önem kazanıyor.
Gözden geçirme sorunu
İsveç Dönem Başkanlığı sırasında gündeme gelecek diğer "kritik" bir konuyu, Türkiye'nin limanlarına Rumlara açmasına ilişkin Ek Protokol uygulaması oluşturacak.
AB tarafından alınan bir karar uyarınca söz konusu protokolun uygulanmaması halinde Aralık ayında Türkiye'nin AB sürecinin gözden geçirilmesi öngörülüyor.
Ancak Ankara'nın protokol konusunda bir adam atmasının, doğrudan Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili bulunduğu ifade ediliyor. Bu açıdan Kıbrıs müzakere sürecinin büyük bir önem taşıdığı kaydediliyor. Carl Bildt de, Nisan ayının ikinci yarısında Lefkoşa'yı ziyaret etmiş ve iki toplum liderinin çözüme ulaşmasının önemine vurgu yapmıştı.