Darbecilerin yasağını dinleyen yok

Kahire, Giza, İsmailiye, Asyut, Suveyş, Feyyum, Port Sait ve Vadi Cedid kentlerinde sokağa çıkma yasağına rağmen meydanlara çıkan Mursi yanlıları ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandığı bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Mısır Sağlık Bakanlığı yetkilileri güvenlik güçlerinin önceki gün düzenlediği müdahale sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 525 olduğunu açıkladı. Bakanlık yetkilisi Halit Edip’in dün batılı yayın organlarına verdiği bilgiye göre ölenlerin 202’si Kahire’de Rabiatul Adeviye’de gösteri yapan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları. Edip, olaylarda 43 ’de güvenlik görevlisinin öldüğünü kaydederek 87 kişinin de başta Giza olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinde meydana gelen olaylarda yaşamını yitirdiğini belirtti. Rabiatul Adeviyye Meydanı’ndaki İman Camisi’nin imamı Muhammed Nasri ise “Meydandan camiye sabaha kadar ölü ve yaralı insanlar getirildi. Getirilen ölülerin 310 olduğunu tespit ettik” dedi.

Dün, Mursi yanlısı İslamcıların iki eyalette an az iki polis memurunu öldürdükleri bildirildi. Kuzey Sina bölgesindeki El Ariş kentinde polis kulübüne saldıran Mursi yanlılarının 21 yaşındaki bir polis memurunu göğsünden ve kolundan kurşunlayarak öldürdüğü, Assuan kentinde de bir polis memurunun saldırıya uğrayan karakolda hayatını kaybettiği ifade edildi. Önceki günden bu yana 10 ilde 31 polis karakoluna saldırı düzenlendiği iddia edilirken Minye kentinde polis karakoluna saldıran bir grubun tutukluları kaçırdığı belirtildi.

Aynı kentte Enba Musa Kilisesi’nin de ateşe verildiği kaydedildi. Mısır’da önceki günden bu yana 7 ildeki 18 kiliseye kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırı düzenlenmişti. Mısır Geçici Başbakan Hazım el-Biblavi’nin, kiliselere düzenlenen saldırılara ilişkin olarak Kıpti Ortodoks Patriği II.Tavadros ile telefon görüşmesi yaptığı, görüşmede Biblavi’nin, II. Tavadros’a “hükümet, Kıpti kardeşlerimize ve ibadethanelerine yönelik bütün saldırılara karşı mücadele edecektir. Müslümanıyla ve Hıristiyanıyla bu halkın birliği kırmızı çizgimizdir. Karanlık ve terörist güçler, bu birliği zayıflatamayacaktır” dedi.

Mursi’nin tutukluluğu

Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin gözaltı süresini 30 gün daha uzattı. Mahkeme 12 Ağustos tarihinde de Mursi’nin gözaltı süresini 15 günlüğüne uzatmıştı. Bu arada Mısır İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, ülkede güvenliğin yeniden sağlanması için 2011’de iktidardan uzaklaştırılan eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in tarzına dönülmesi gerektiğini savundu. İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre bakan için ülkedeki aşırılıkları önlemenin yolu bu.

Cesetler yakıldı iddiası

Bu arada bazı aktivistler Rabiatul Adeviyye Meydanı’ndaki sahra hastanesinin güvenlik güçlerince saldırıya uğradığını ve buradaki cesetlerin de yandığını ileri sürdüler. Bazı cesetlerin hastanelere götürülerek yakıldığı, bazılarının da güvenlik güçlerince bilinmeyen yerlere götürüldüğü iddia edilmişti.

Yasağa Uymadılar

Kahire, Giza, İsmailiye, Asyut, Suveyş, Feyyum, Port Sait ve Vadi Cedid kentlerinde sokağa çıkma yasağına rağmen meydanlara çıkan Mursi yanlıları ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandığı bildirildi. İsmailiye kentinde güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesi sonucu çıkan olaylarda 11 gösterici ile 7 güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce de yaralı olduğu belirtilirken Müslüman Kardeşler, yaşanan ölümlerin protesto edilmesi için dün öğleden sonra Kahire’deki El İman Camii’nden yürüyüş gerçekleştirmeyi planladıklarını açıklamıştı. Bu arada Mısır’ın Gazze sınır kapısını güvenlik gerekçesiyle “süresiz” olarak kapattığı bildirildi.