Dansın nabzı Bodrum'da atacak
7. Bodrum Uluslararası Bale Festivali bugün 'Bin Kalp Atışı' adlı yapıtla başlıyor. 30 Ağustos’a dek sürecek festivalin iki konuk topluluğu Fransa’dan Kafig Topluluğu ve Marsilya Devlet Balesi.
cumhuriyet.com.trBu yıl yedincisi düzenlenen Bodrum Uluslararası Bale Festivali, bugün Bodrum Kalesi’nde başlıyor. 30 Ağustos'a dek sürecek festivalin iki konuk topluluğu Fransa’dan Kafig Topluluğu ve Marsilya Devlet Balesi. Bu iki topluluk 'Fransa’da Türk Mevsimi' etkinlikleri kapsamında, Ankara Fransız Kültür Merkezi'nin desteğiyle festivale davet edildi. Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu'nun 'Bin Kalp Atışı' adlı yapıtıyla başlayacak festivalde Kafig Topluluğu 'Tricôté', Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Harem', Marsilya Devlet Balesi, 'Somewhere' ve 'Herman Shmerman – Pas de deux' adlı yapıtları sahneleyecekler.
Bodrum Bale Festivali'nin Türkiye’de dans alanındaki tek festival olma özelliğiyle markalaştığını belirten Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen, bu yılki konuk ülkenin Fransa olduğuna değinerek "Fransa dünya dans sanatında çok önemli yaratıcılar yetiştirmiş bir ülke. Fransız danslarıyla Türk balesinin ülkemizin tek bale festivalinde ve Türk balesinin 60. yılında buluşması, bu alanda Türk sanatçılarının aldığı yolu göstermesi açısından çok önemli" diyor.
İstanbul Bale Yarışması
Dünya çapında başarılara imza atan Marsilya Devlet Balesi'nin zaten festivale konuk etmek istedikleri bir topluluk olduğunun altına çizen Gökmen sözlerini şöyle sürdürüyor: "Marsilya’nın Anadolu’ya giden insanlar tarafından oluşturulan bir liman kenti olduğunu tarih kitapları yazar. Marsilyalıların yüzyıllar sonra Anadolu’yu sanatçılarıyla ziyaret etmeleri ayrı bir anlam katıyor. Festivalin, dünyanın en iyi hip-hop topluluklarından birisi olan Kafig Topluluğu’yla çok daha zenginleşeceğine inanıyorum."
Kurum olarak her zaman harcamalarda dikkatli davranmak zorunda olduklarına dikkat çeken Gökmen, bu yıl Türkiye'de ve tüm dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle adımlarını daha da dikkatli attıklarını söylüyor. Devlet Opera ve Balesi’nin etkinlik alanının tüm Türkiye olduğuna değinen Gökmen, "Festivallerin başarısı, gerekli ölçüdeki bütçenin sağlanmasıyla olur. Bu konuda Bodrum, Antalya gibi yerlerden işadamlarına, turizmcilere ve önde gelenlere görev düşüyor. Bugün, dünyanın önde gelen beş opera-bale festivalinden biri seçilmiş olan Aspendos Opera ve Bale Festivali'nin bütçesi Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bütçesinin yaklaşık üçte biri kadar" diyor.
Rengim Gökmen, 2010 için farklı projelerle İstanbul’un kültür ve sanat yaşantısına katkıda bulunmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek 2010'da ikincisi yapılacak olan İstanbul Bale Yarışması için de iddialı bir şekilde hazırlandıklarını söylüyor.