'Damat'ın Meclis'teki zor anları... "Sıkıntıya girdi, cevap veremedi"

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, AKP'nin nükleer enerji politikasını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın doktora teziyle eleştirdi. Albayrak, doktora tezinin kürsüden okuduğu anlarda yanıt veremedi.

cumhuriyet.com.tr

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, hükümetin nükleer enerji politikasını bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji bakanı Berat Albayrak’ın doktora teziyle vurdu. Atıcı, TBMM kürsüsünden Albayrak’ın doktora tezinin nükleer santrallerin çevreye ve insan sağlığına karşı zararlarına ilişkin bölümlerini okudu. Atıcı, Sözcü gazetesinden Zeynep Gürcanlı'ya yaptığı açıklamada, “Bakan Albayrak, ben doktora tezini kürsüden okuyunca sıkıntıya girdi. Cevap veremedi” dedi.

Atıcı’nın “YÖK’ün sayfasında mevcut” dediği Albayrak’ın doktora tezinin 19 ve 20. sayfalarında, nükleer santrallerin yarattığı çevre sorunlarına atıflar bulunuyor. TBMM Tutanaklarına doktora tezi tartışması şöyle gelişti:

Aykut Atıcı, Bakan Albayrak’ın doktora tezinin 19. sayfasında yer alan “nükleer enerjinin en önemli dezavantajı reaktör ortamındaki tüm artık yakıtların yıllarca emniyetli bir şekilde saklanma zorunluluğudur. Reaktöre konulan yakıtın sadece yüzde 1'inin yakılmakta olduğu, geri kalan kısmının kül olduğu bu süreçte yüksek oranda radyoaktif olan bu atıkların uzun dönemde emniyetli bir şekilde saklanma sorunudur” ifadelerini okudu.



Bakan Albayrak, bu ifadelerin, “nükleer santrale karşı çıktığı anlamına gelemeyeceğini” belirterek, Ermenistan’daki Metsamor gibi eski teknolojiye sahip nükleer santrallerden bahsettiğini söyledi. Akkuyu’nun ise “en yüksek teknoloji ile kurulacağına” vurgu yaptı.

Atıcı bunun üzerine yine söz alarak, bu kez Bakan’ın doktora tezinin 20. sayfasını okudu. Burada ise, nükleer santrallerde yaşanabilecek kazaların etkileri yer alıyordu. Atıcı’nın okuduğu bölümde, “Bu enerji türünde en korkulan unsur, olası bir kaza sonucunda çevreyi temizlenemez bir şekilde kirletme ihtimalidir… Toplum bu nükleer enerjiye karşıdır çünkü hem üretimiyle ilgili sorunlar vardır hem de barışçıl amaçlı kullanılmayacağı olasılığı vardır” deniyordu;  Atıcı’nın bu son çıkışı üzerine ise Albayrak yanıt veremedi.