Cumhuriyet kadınları geleceğe umutla bakıyor

Cumhuriyetin ilk yıllarına tanıklık eden, ''Cumhuriyet Kadını'' olmayı, ''Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmak'' olarak tanımlayan Adanalı kadınlar, ''Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmak için öncelikle kadınlara önemli görev düştüğü'' görüşünü belirttiler.

cumhuriyet.com.tr

Cumhuriyetin kuruluşunun 86'ncı yılı nedeniyle, çatısı altında bulundukları Üniversiteli Kadınlar Derneği Adana Şubesi Başkanı Emine Varmış'ın öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğine karamsar bakmadıklarını söylediler.
Dernek Başkanı Emine Varmış, ''Cumhuriyet Kadını'' olmanın, Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmakla mümkün olabileceğini, Türk kadının dün olduğu gibi bugün de yarın da Cumhuriyete sahip gençler yetişmesinde önemli görev üstlendiğini söyledi.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde İkinci Meşrutiyet sırasında başlayan kadın uyanışının Cumhuriyetle birlikte büyük bir ivme kazandığını belirten Varmış, ''Bugün gelinen noktada Cumhuriyetin güzelliğini kadını, erkeği, yaşlısı, genciyle hep birlikte yaşıyoruz. Bu güzelliklerin kolay elde edilmediğini gelecek kuşaklara çok iyi anlatmalı, Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmada örnek olmalıyız'' dedi.

Emine Varmış, Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmanın eğitimle yakından ilintili olduğunu, özellikle kadınlara bu konuda büyük görev düştüğünü kaydederek, şunları söyledi:

''Kadın eğitimli olduğunda evde tüm dengeler değişiyor. Çünkü, çalışsa da çalışmasa da kadın, çocukların yetişmesinde önemli rol oynuyor. Bu nedenle kadın ne kadar eğitimli olursa gelecek nesiller de o kadar eğitimli ve Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkan bireyler olacaklardır.''
 

Kadın eğitiminde üzen rakamlar

Varmış, kadın eğitiminin önemine rağmen bugün Türkiye'de, 25-64 yaş grubundaki kadınların sadece yüzde 7,1'inin yüksek öğrenim mezunu olduğunu belirterek, ''Oysa bu oran Kanada'da yüzde 47,8'e çıkıyor. OECD ortalaması ise yüzde 24,8 düzeyinde. Bu oran Meksika'da bile Türkiye'nin iki katı oldu. Bu nedenle birinci görevimiz kadının eğitimi olmalı'' dedi.
 

''Cumhuriyet kadını olmak"

Adana'nın ilk kadın jeologlarından, Bahçeşehir Üniversitesi'nin kadın rektörü Deniz Ülke Arıboğan'ın kayınvalidesi Fatma Arıboğan ise ''Cumhuriyet kadını'' olmanın Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmakla eş anlamlı olduğunu söyledi.

İki çocuk annesi olduğunu, çocuklarını Cumhuriyetin değerlerine bağlı, eğitimli bireyler olarak yetiştirmenin mutluluğunu yaşadığını anlatan Fatma Arıboğan, ''Bizler, Cumhuriyet kadınları olarak, tüm benliğimizle aydınlanma devrimine sahip çıkmalı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı yolda ilerlediğimiz sürece karşımızda hiçbir güç durmayacaktır'' dedi.
Cumhuriyet ilan edildiğinde henüz 8 yaşında bir çocuk olduğunu hatırlatan Fatma Arıboğan, kadının eğitiminin önemine dikkati çekerek, bir kadının mutlaka üniversiteyi bitirmesi, kendi ayaklarının üzerinde durması, çocuklarının iyi bir eğiticisi olması gerektiğini belirtti.

Fatma Arıboğan, günün ekonomik şartlarına da dikkati çekerek, ''Ancak, üniversite öğrencilerimiz geleceğe güvenle bakamıyorlar. İşsiz kalma kaygısı yaşıyorlar, bu da onları karamsarlığa itiyor. Ama her şeye rağmen kedimize güvenmeli, geleceğe güvenle bakmalıyız'' dedi.

Arıboğan, Cumhuriyetin kıymetinin çok iyi anlaşılması gerektiğini belirterek, ''Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmada bizim kuşak bugünkü kuşağa iyi bir model oldu. Bundan sonrakiler de öyle olacak'' diye konuştu.