Cumhurbaşkanı Gül, liderlerle görüşecek
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hindistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaretten beklentisinin iki ülkenin birbirlerini yeniden keşfetmesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hindistan'daki temaslarını izleyen Türk gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda Türkiye'de son dönemde yaşanan siyasi gerginlik hakkında da açıklama yaptı. “İçinde bulunduğumuz durumdan süratle çıkmalıyız” diyen Gül, siyasi parti liderleri ile ikili görüşmeler yapabileceğini söyledi.
Gül Hindistan Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de Hindistan Cumhurbaşkanı Pratibha Patil tarafından resmi törenle karşılandı.Gül'ün makam aracı Cumhurbaşkanlığı sarayının bahçesinde atlı askerlerin eşliğinde tören alanına kadar ilerledi.
Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül makam aracından inişlerinde Hindistan Cumhurbaşkanı Patil ve Başbakan Manmohan Singh tarafından karşılandı. Hindistan Cumhurbaşkanı Patil Cumhurbaşkanı Gül'ü Hint geleneklerine göre selamladı, Cumhurbaşkanı Gül de Patil'e aynı şekilde karşılık verdi.
Türkiye ve Hindistan'ın ulusal marşlarının çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, tören birliğini denetledi.
Törenin ardından Hintli bir gazetecinin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, ''Hindistan ziyaretinden beklentisinin iki ülkenin birbirlerini yeniden keşfetmesine katkıda bulunmak olduğunu'' söyledi.
''Bu süreç zaten başladı'' diyen Gül, kendisinin de süreci hızlandırmak için Hindistan'da bulunduğunu ifade etti.
Türkiye ve Hindistan'ın demokratik ve laik, serbest piyasa ekonomisine ülkeler olduğunu dile getiren Gül, iki ülkenin de bölgelerinde stratejik konumda bulunduklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Hindistan arasındaki siyasi ilişkilerin de iyi seyrettiğini belirtti.
Hindistan'a çok sayıda iş adamıyla geldiğini belirten Gül, Türk işadamlarının Hintli muhataplarınca toplantılar yaptığını anlattı.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkiye ile Hindistan arasında ekonomik ilişkilerin gelişmesi bakımından büyük potansiyel var ve bu potansiyeli değerlendireceğiz'' dedi.
Gandhi'nin anıt mezarını ziyaret
Cumhurbaşkanı Gül daha sonra bağımsız Hindistan'ın kurucusu Mahatma Gandhi'nin anıt mezarını ziyaret etti. Gandhi'nin anıt mezarına çelenk koyan Gül, şeref defterini de imzaladı.
İlişkilerin pekişmesi, doğal bir gelişme
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hindistan Cumhurbaşkanı Prathibha Patil tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, yemekten önce Patil ile bir süre görüştü. Gül, yemekteki konuşmasına, ''Medeniyetlerin beşiği, dünyanın en büyük demokrasisi, dünya çapında çok sayıda şair, sanatçı, düşünür ve siyasetçinin doğum yeri olan bu renkli coğrafyada olmaktan mutluluk duyuyorum'' diyerek başladı.
Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkilerin çeşitlenmesi ve gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, iki ülke arasındaki bağların derin geçmişi olduğunu söyledi. İki ülkenin halklarının ortak değerleri ve gelenekleri paylaştığını ifade eden Gül, Hint tarihinde önemli yeri olan Delhi Sultanlığı ile Babür Hanedanlığı'nın, iki ülkenin kültürleri arasında önemli bir köprü vazifesi gördüğünü dile getirdi. Gül, geçen yüzyılda Türkiye ve Hindistan'ın verdiği bağımsızlık mücadelelerinin, iki ülkenin geçmişinde önemli yapı taşları olduğunu belirtti.
Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı öncesinde ve sırasında, Hint halkının verdiği maddi ve manevi desteği her zaman hatırda tuttuğunu ifade eden Gül, ''Esasen dillerimizdeki ortak kelimelerden sadece biri olan 'dost', ülkelerimiz arasındaki ilişkinin niteliğini tarif etmek için yeterli olacaktır'' dedi.
''Hoşgörüde örnek tavır"
Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan'ın adının bugün dünya devleriyle birlikte anılmasının tesadüf olmadığını belirterek, ülkenin gelecek için dünyaya umut aşılayan bir noktada olduğunu kaydetti. Türkiye'nin Hindistan'ın bu durumunu takdirle izlediğini dile getiren Gül, Türkiye'nin de Cumhuriyetin kurulmasından bu yana her alanda çok mesafe kaydettiğini; her iki ülkenin de bunu, en önemli hazineleri olan güçlü demokrasileri içinde gerçekleştirdiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül, ''hoşgörü'' ilkesinin korunması gereken ortak bir değer olduğunun altını çizerek, ''Uluslararası alanda varlığı giderek daha fazla aranan bu ilkeye bağlılıkta ülkelerimizin tavrı örnek alınacak niteliktedir. Bu yönde birlikte çalışmalıyız. Zira büyük lider Mahatma Gandhi'nin belirttiği üzere hoşgörüsüzlük kendi başına bir şiddet şeklidir ve gerçek demokratik anlayışın gelişmesinin önünde engeldir'' diye konuştu.
''Artan dış ticaret hacmi potansiyelin ipucu"
Gül, bölgesinde ve ötesinde her alanda katkıları aranan G-20 üyesi Türkiye ve Hindistan'ın ikili ilişkilerinin hızla gelişmesinin tesadüfi görülemeyeceğini belirten Gül, ''Uluslararası alanda yeni dengeler oluşmaktadır. Bu kapsamda yeni düzenin önemli aktörleri arasında yer alan ülkelerimizin ilişkilerinin pekiştirilmesi, yalnızca doğal bir gelişmedir'' dedi.
Türkiye'nin bu yönde kararlılıkla çalıştığını, aynı iradenin Hint tarafında da bulunduğundan kuşku duymadığını ifade eden Gül, bu karşılıklı iradenin ek somut açılımlarla desteklenmesi gerektiğini söyledi. Gül, iki ülke arasındaki istikrarlı siyasi ilişkilerin ekonomik yansımaları olduğunu da anlatarak, ''Artan dış ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımların ticari alandaki ilişkilerimizin potansiyeli konusunda yalnızca ipucu verdiğini düşünüyorum. Bu potansiyelin tümüyle hayata geçirilmesi için kararlılıkla çalışmalıyız'' şeklinde konuştu.
Ülkeler arasında her alanda işbirliği ve eşgüdümün zorunlu hale geldiği bir uluslararası ortamla karşı karşıya olunduğuna işaret eden Gül, terörizmle mücadele, enerji güvenliği, iklim değişikliği ve mali krizlerle mücadele gibi konuların bugün uluslararası toplumun en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin bu alanlarda daha fazla işbirliği yapması gerektiğinin altını çizerek, ''Şekillenen yeni dünya düzeni bizlerden bu alanlarda daha fazla katkı beklemektedir'' diye konuştu.