Cumhurbaşkanı Gül Kazakistan'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, Kıbrıs Türklerinin müzakere sürecindeki yapıcı çabalarına tam destek verdiğini belirterek, ''Kazakistan başta olmak üzere kardeş ülkelerin, Türk dünyasının ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türklerinin hakkına, hukukuna sahip çıkması ve onları kucaklaması doğal beklentimizdir'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Kazakistan Senato Başkanı Kasımcömert Tokayev ve Kazakistan Meclis Başkanı Ural Muhammedyanov ile ayrı ayrı görüştü. Görüşmelerin ardından Kazakistan Parlamentosunun ortak oturumuna hitap eden Gül, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel konular, Kırgızistan'daki gelişmeler ve Kıbrıs sorunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kazakistan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, konuşmasına Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'ndaki ''Bugün Sovyetler Birliği dostumuzdur, müttefikimizdir fakat yarın ne olacağını kimse bugünden kestiremez. Dünya, yeni bir dengeye ulaşabilir. İşte o zaman Türkiye, ne yapacağını bilmelidir. Bizim bu dostluğumuzun idaresinde dili bir, inancı bir, özü bir kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız'' sözlerini anımsatarak, bu sözlerin kendileri için ''vasiyet'' olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, temelleri, ortak kültür, dil ve inanca dayanan köprüleri daha da güçlendirmenin gelecek nesillere karşı ortak görev ve sorumlulukları olduğunu kaydetti.  Türkiye'nin, Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana attığı kararlı adımları gururla izlediğini dile getiren Gül, bu kararlı adımların ardında Kazakistan'ın tarihi birikimi, farklı kültürleri bir arada barındıran hoşgörü kültürü ve vizyon sahibi liderlerinin bulunduğunu belirtti.

Türk dünyasına da ev sahipliği yapan Avrasya coğrafyasının, tarihte olduğu gibi bugün de stratejik önemini koruduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: ''Bugün bu önem, Avrasya kıtasının sahip olduğu zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla daha da artmıştır. Dünyanın en büyük üreticileri ve pazarların yer aldığı bölgede, ülkelerimizin konumu ve gücü, bizlere büyük işbirliği imkanları sunmaktadır. Asya ile Avrupa'yı, batı ile doğuyu birbirine yakınlaştıracak, bölge ülkelerinin ekonomik gelişme ve refahına katkıda bulunacak yeni ulaştırma, iletişim ve enerji koridorlarının geliştirilmesinde yani yeni 'İpek Yolları'nın oluşturulmasında Türkiye ve Kazakistan'a önemli roller ve tarihi sorumluluklar düşmektedir. Şimdi Uzak Doğu ile Avrupa pazarlarını, hızlı ve güvenilir bir şekilde birbirine bağlayacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı hayata geçirildiğinde tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması hedefimiz kapsamında önemli bir adım atılmış olacaktır.''

Gül, Kazakistan'ın Türkiye'nin enerji sevkiyatı alanındaki hedeflerine destek verdiğinin de altını çizerek, Kazak petrolünün Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'ndan dünya pazarlarına ulaştığını, Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nın da iki ülke arasındaki enerji işbirliğini yeni boyutlara taşıyacağını söyledi.
 

'Kırgız kardeşlerimize her türlü yardımı yapacağız'

Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın birçok bölgesinde yaşanan sorunların ve küresel tehditlerin çoğunun ardında kültürler ve medeniyetler arasında uzun süredir yaşanan iletişimsizliğin, hoşgörüsüzlüğün, diğer kültürlere ve dinlere yönelik kırıcı ön yargıların rol oynadığına işaret ederek, Türkiye ve İspanya'nın Medeniyetler İttifakı girişimine öncülük ettiğini hatırlattı.
Gül, Kazakistan'ın BM çatısı altında kurulan Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu'ndaki aktif tutumunun önem taşıdığını da dile getirdi.

Kırgızistan'da Nisan ayında yaşanan ve endişeyle karşıladıkları olayların daha da yayılmadan sona ermesinde AGİT Dönem Başkanı Kazakistan'ın oynadığı rolü takdir ettiklerini belirten Gül, Kırgızistan'ın geçiş dönemini başarıyla tamamlaması ve demokratik yönetime kavuşması amacıyla atılacak her türlü adımı desteklemeye hazır olduklarını bildirdi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile bu konuda beraber çalışma kararı aldıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, ''Kırgız kardeşlerimize bu kritik dönemde her türlü yardımı yapacağız ve yardıma devam edeceğiz. Dost ve kardeş Kırgızistan'da yaşananlar bizleri derinden üzmüştür. Kırgız halkının bu zor süreci geride bırakmasına yardımcı olmamızın öncelikle kardeş halkların görevi olduğuna inanıyoruz'' diye konuştu.
 

'Türk tarafı çözüme hazırdır'

Cumhurbaşkanı Gül, AB üyeliğinin Türkiye'nin stratejik hedefi olduğunun da altını çizerek, ''Türkiye'nin Avrupa Birliğine yönelimi, Türk dünyasıyla ilişkilerini ikinci plana attığı anlamına gelmemektedir'' dedi. Kıbrıs meselesinin Türkiye için ulusal dava niteliğinde olduğunu ifade eden Gül, Türkiye'nin, müzakere sürecinde Kıbrıs Türklerinin yapıcı çabalarına tam destek verdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, ''Rum tarafının çözüm için gerekli iradeyi göstermemesi halinde Kıbrıs Türkleri, uluslararası toplumun marjında tutulamaz. Türk tarafı çözüme hazırdır. Kazakistan başta olmak üzere kardeş ülkelerin, Türk dünyasının ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türklerinin hakkına, hukukuna sahip çıkması ve onları kucaklaması doğal beklentimizdir'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'ndaki, ''Asla şüphem yoktur ki Türklerin unutulmuş büyük medeni vasfı ve büyük medeni kabiliyeti, bundan sonraki inkişafıyla atinin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır'' sözleriyle tamamladı.

 

Gül, Astana'daki Türk büyükelçiliği binasının açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türk büyükelçiliği binasının açılışını yaptı, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Cumhurbaşkanı Gül, Yeşil Irmak kenarındaki bir parkta bulunan Atatürk Anıtı'nı ziyaret ederek, çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.
Buradan parkın karşısındaki Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği'ne yürüyerek geçen Gül'ü, Kazak öğrenciler ''Türk-Kazak dostluğu ebediyen yaşayacaktır'', ''Ata yurduna hoşgeldiniz'' yazılı dövizlerle ve alkışlarla karşıladı. Yerel kıyafetli Kazak çocukları da Cumhurbaşkanı Gül'e çiçek verdi. Açılışta, Astana'daki yabancı misyon ve Kazakistan'da yaşayan bazı Türk vatandaşları da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, büyükelçiliğin bahçesinde, İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağını göndere çekti. Daha sonra bir konuşma yapan Gül, ''Çok mutluyuz çünkü Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğinin yeni binasının açılışını yapıyoruz'' diyerek sözlerine başladı. Kazakistan'ı, bağımsızlığını ilan etmesinden bir saat sonra ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu anımsatan Gül, diğer Türk cumhuriyetlerinin de aynı şekilde tanındığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, ''Sovyet döneminde belki çok yakın temasımız olmuyordu ama kalpten bağlarımızı sıkıca koruduk. Bu ülkelerin bağımsızlığını kazanmalarını bekliyorduk'' diye konuştu.

Kazakistan'daki Türk Büyükelçiliğinin uzun süre eski başkent Almatı'da bulunduğunu anlatan Gül, şöyle konuştu: ''Astana'nın başkent olmasından sonra gönlüm buna razı olmuyordu. Bu binanın ileride yeni ihtiyaçlara da cevap verecek şekilde projesi yapıldı ve bir Türk firması tarafından inşa edildi. Sevinçliyim çünkü buradaki büyükelçilerimiz artık güzel bir şekilde hizmet verecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum. Tüm büyükelçilik mensuplarımızın canla şevkle Türk-Kazak kardeşliğinin güçlenmesi için çalışacaklarına inanıyorum.''

Gül, büyükelçilik binasının ''hayırlı'' olmasını dileyerek, Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ile Türk bayrakları ve kırmızı beyaz balonlarla süslenen büyükelçilik binasının girişindeki kurdeleyi kesti ve açılışı gerçekleştirdi. Gül, binada da incelemelerde bulunarak, ilgililerden bilgi aldı.
 

Silah Sistemleri Fuarı'nı ziyaret

Cumhurbaşkanı Gül, sabah Kazakistan Parlamentosundaki hitabının ardından Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Uluslararası Silah Sistemleri ve Askeri Malzemeler Fuarı'nı ziyaret etti. Bazı silahların ve silah sistemlerinin sergilendiği fuarda, tanklar, savaş uçakları ve helikopterler manevra kabiliyetlerini gösteren tatbikat yaptı, paraşütçüler atlayış gerçekleştirdi. Gül, daha sonra önde gelen Kazak ve Türk iş adamlarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi. Gül'ün konakladığı Rixos Oteli'ndeki yemek, basına kapalı gerçekleşti.

 

'Bugün çok güzel faaliyetlerde bulunduk'

Cumhurbaşkanı Gül, ''Bugün çok güzel faaliyetlerde bulunduk. Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışı da gerçekten hayırlı bir iş'' dedi. Yunus Emre Vakfı kurularak yurt dışında kültür merkezleri açılmasına Dışişleri Bakanlığı döneminde de büyük önem verdiğini anlatan Gül, bu merkezlerin değerinin gelecekte anlaşılacağını ifade etti. Gül, Astana'daki Yunus Emre Kültür Merkezi'nin bugüne kadar açılan 5. kültür merkezi olduğunu ve bu yıl Berlin, Köln, Londra, Moskova, Paris ve Şam'da da açılmasının hedeflendiğini kaydetti. Yunus Emre Kültür Merkezlerinin belli bir vizyon çerçevesinde hayata geçirildiğini belirten Gül, şöyle konuştu: ''Kendi dilimizi, kültürümüzü, geleneklerimizi sadece biz yaşamamalıyız, yaşatmalı ve yaymalıyız. Kendi kültürümüzü, dilimizi iyi öğrendikten sonra başka kültürleri öğrenmekten çekinmemeliyiz. Balkanlarda ve bu coğrafyada büyük tarihimiz varken, yapıtlarımız ayakta dururken, buralarda Türkçe öğrenmek isteyenlere Yunus Emre Kültür merkezlerinde eğitim verilecek. Merkezlere büyük talep var. Büyük devletlerin kültür merkezleri vardır. Biz de Yunus Emre Kültür merkezleriyle Türk kültürünü tanıtacağız.''

Cumhurbaşkanı Gül, Astana'daki Yunus Emre Kültür Merkezi'nin Türkiye'nin Kazakistan'daki faaliyetlerini kolaylaştıracağını ifade ederek, hayırlı olmasını diledi ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile kurdeleyi keserek merkezin açılışını yaptı. Açılışın ardından Gül ve beraberindekilere kokteyl verildi. Gül, Yunus Emre Kültür Merkezi'ni ziyaretinin ardından yürüyerek, yakındaki TİKA Kazakistan Koordinatörlüğüne gitti. Basına kapalı ziyarette TİKA Kazakistan Koordinatörü Ömer Kocaman'ın Cumhurbaşkanı Gül'e faaliyetleri hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Kazak -Türk Kız Lisesi ziyareti

Cumhurbaşkanı Gül, Astana'daki Kazak-Türk Kız Lisesi'ni de ziyaret etti. Okula gelişinde öğrenciler ve veliler Cumhurbaşkanı Gül'e sevgi gösterisinde bulundu. Okulun bahçesinde kurulan Kazak çadırına giren Gül, burada 23 günlük bir erkek bebeğe isim verilmesine şahitlik etti. Bebeğin adı, kulağına ezan okunmasının ardından Kazak geleneklerine göre konuldu. Bebeğe Nurmuhammet Abdullah adı verildi. Cumhurbaşkanı Gül'e, çadırda kurulan bir yer sofrası tanıtıldı ve yerel kıyafet giydirildi.

Okulda düzenlenen mini programın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan ziyaretinin son gününü güzel faaliyetlerle geçirdiklerini belirtti. Kazakistan'da 30'a yakın Türk okulu ve Uluslararası Ahmet Yesevi Kazak Türk Üniversitesi kurulduğunu anlatan Gül, bu okulların iki ülke arasındaki eğitim işbirliğinin ne kadar ileri düzeyde olduğunu gösterdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Türkiye'ye bir jest yaparak, kente Atatürk Anıtı yaptırdığını belirterek, Ankara'da da bir Nazarbayev büstü yapılacağını açıkladı.