Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore'de

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, Kore'de savaşan askerleri sayesinde onuru ve gururunun bütün dünyada çok güçlü olduğunu söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Kore'nin başkenti Seul'deki temaslarını, sabah bazı firmaların üst düzey yöneticileri ile kahvaltıda bir araya gelerek tamamladı ve ülkenin güneydoğusundaki Busan kentine geçti. Busan'da, Kore savaşı anısına Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yaptırılan BM Anıtsal Mezarlığı'ndaki Türk şehitliğini ziyaret eden Gül'e, eşi Hayrünnisa Gül'ün yanı sıra Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, milletvekilleri ile Kore gazileri Yaşar Eken, Uluer Kemal Engin, Ahmet Atasu, İsmail Paşoğlu, Mehmet Belli ve Osman Özsoy da eşlik etti. Ziyarette, Anıtsal Mezarlığa çelenk koyan Gül, saygı duruşunda bulundu. Bu sırada tüfekle saygı atışı yapıldı. Daha sonra, Türk şehitlerin kabirlerinin bulunduğu bölüme geçen Gül, şehitlerin adlarının yazıldığı mermerlerin üzerine güller bıraktı.

Gül, şehitliği gezerken yetkililerden bilgi aldı ve gazilerle sohbet etti. Eşi Hayrünnisa Gül ve gazilerle birlikte anı fotoğrafı çektiren Cumhurbaşkanı Gül, şehitlere Allah'tan rahmet diledi. Güney Kore'ye gazilerle geldiğini anımsatan Gül, ''Gazilerimiz heyetimize onur ve şeref veriyor'' dedi. Türkiye'nin, sadece kendi toprakları için değil, yeri geldiğinde başka topraklarda zulme uğrayanların yardımına da koştuğunu belirten Gül, ''Bizim bu topraklarda çok hukukumuz var'' diye konuştu.
 

'Ordumuzla daima gurur duyuyorum'

Gül, Türk askerlerinin Kosova, Bosna-Hersek, Lübnan ve Afganistan gibi dünyanın çeşitli yerlerinde barışı koruma görevi yaptığını ifade ederek, şöyle devam etti: ''Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün barışı koruma adı altında savaşı önlemek için gidiyor, mücadele ediyor. Silahlı Kuvvetlerimize, yürüttükleri mücadelelerde gösterdikleri kahramanlıktan dolayı, gerek Türkiye içinde gerek Türkiye dışında barışı koruma faaliyetlerinden dolayı takdir ve şükranlarımı sunuyorum. Silahlı Kuvvetlerimizle, ordumuzla daima gurur duyuyorum. O gün, bu mümkün olmamış, 15 bin Türk askeri buraya gelmiş, Anadolu topraklarından çok uzakta, Pasifik'te savaşmış. Burada bin şehit vermişiz. Bugün Türkiye'nin onuru ve gururu, Kore'de savaşan askerlerimiz sayesinde bütün dünyada çok güçlüdür. Türklerin fedakarlığını Korelilerin unutmamasından çok memnunum. Görüşmelerimde bana başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Koreliler 'Kan kardeşi' dedi. Böyle bir hitabı dünyanın hiçbir yerinde duymadım. Bu, Türklerin yaptığı fedakarlığın unutulmadığının en açık göstergesidir. Koreliler, Türk askerinin kahramanlığından, düşmana sırtını dönmediğinden bahsettiler. Bundan, tarifsiz gurur ve onur duydum.''

Cumhurbaşkanı Gül, Kore Savaşı ile Çanakkale Savaşı'nın benzer yanlarının hatırlatılması üzerine, ''Çanakkale'de yüz binlerce yetişmiş Türk insanının şehit olmasına yol açan insanlar, hayatını kaybedince artık bize emanet oldu'' dedi. Gül, Atatürk'ün, Yeni Zelanda ve Avustralyalı anne ve babalara yaptığı seslenişinin büyük bir devlet adamlığı ve insanlık olduğunu dile getirdi. Busan'daki şehitliğin de güllerle donatılmış güzel bir şehitlik olduğunu ifade eden Gül, ''Burası cennetten bir parça gibi. Şehitlerimize iyi bakıyorlar'' diye konuştu. Busan'daki Anıtsal Mezarlığın BM tarafından yapıldığına dikkati çeken Gül, burayı bir komitenin yönettiğini ve komitede Türk büyükelçisinin de yer aldığını söyledi. Gül, ziyaretin sonunda BM Anıtsal Mezarlığı Şeref Defteri'ni imzaladı, ziyaretinin anısına eşi Hayrünnisa Gül ile fidan dikti.

Gazilerin duygulu anları

Cumhurbaşakın Gül ile şehitliği gezen Kore gazileri, duygulu anlar yaşadı. Gazilerden Osman Özsoy, Kore'de keşif takımında görev yaparken yaralandığını, 25 gün sonra tekrar cepheye döndüğünü anlattı. Kore'de yaklaşık iki yıl savaştığını belirten Özsoy, ''Şimdi o günler gözümde yeniden canlandı'' dedi. Özsoy, kendisiyle birlikte Çorum'dan gelen Türk askerlerinden 10'unun savaşta şehit düştüğünü anlattı.

Gazi Yaşar Eken ise savaşa katılmak için 1953 yılında Kore'ye geldiğini belirtti. Eken, stratejik bir noktada 26 saat boyunca yaşadığı muharebeyi anlatırken, ''Burada 147 şehit verdik ama bizi geçemediler. Bir şehidin üstünde 10 komünist Çinli yatıyordu. İçimiz acıyor ama vatan sağ olsun'' diye konuştu. Kore Savaşı'nda istihkam subayı olarak görev yapan Ahmet Atasu da Kore'ye Adana'dan üç teğmen arkadaşıyla birlikte gönderildiğini ancak Türkiye'ye sadece kendisinin dönebildiğini dile getirdi.

Bazı gaziler, Kore Savaşı'nda yaşamını yitiren tüm askerlerin isimlerinin yazılı olduğu hatıra duvarının önünde arkadaşlarının adını görünce gözyaşlarını tutamadı. Şehitlik ziyaretinde, gaziler ve bazı heyet üyeleri, şehitler için dua etti. Busan'daki BM Anıtsal Mezarlığı'nda ABD, İngiltere, Türkiye, Avustralya, Kanada, Fransa, Hollanda, Norveç ve milliyeti bilinmeyen 15 ülkeden askerler yatıyor. Mezarlıkta, Kore Savaşı'nda 885 askerini kaybeden İngiltere'den sonra en fazla kaybı olan Türkiye'nin 462 askerinin kabri bulunuyor.