"Çok uygun olmayan bir tasarı olduğunu görüyoruz"

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili ''Doğrusu hepsini tam anlamıyla inceledim dersem uygun düşmez ama basından incelediğim kadarıyla çok uygun olmayan bir tasarı olduğunu görüyoruz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Sıvas Rotary Kulübünün düzenlediği ''Ülkemizde ve Dünyada Kadın Hakları'' konulu konferansa konuşmacı olarak katılmak üzere Sıvas'a gelen Mumcu, Vali Ali Kolat'ı makamında ziyaret etti. Mumcu'yu Valilik binası önünde karşılayan Vali Kolat, tarihi Hükümet Konağı'nı gezdirdiği Mumcu'ya binayı tanıttı. Valilik Şeref Defteri'ni imzalayan Mumcu'ya, Vali Kolat, Sıvas Kongresi binası armalı plaket ile Valiliğin kültür yayınlarından armağan etti.

Valiliğin kültür yayınlarının önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Mumcu, ''Çünkü kentin tarihi geçmişi, belleği olmazsa kime, nasıl tanıtacaksınız. Çünkü gençlerimizin bilmesi lazım'' dedi. Vali Ali Kolat ise Sıvas'ın kültür ve turizm yönünden geçmişi olan bir kent olduğunu, bu yönlerin ortaya çıkması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Daha sonra Mumcu, CHP Sıvas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, İl Başkanı Bülent Renda Deniz ve partilerle CHP İl Teşkilatı binasına geçti. Burada bir partilinin kendisinden yolsuzlukların üzerine gitmesini istemesi üzerine Mumcu, ''Yolsuzluklar aydınlatılmadığı sürece ülkenin geleceği karartılmış demektir. Bütün yolsuzlukların açığa çıkması lazım. Yolsuzluk yapılan bir paranın üstünde bu vatandaşın hakkı vardır. Haksız kazanç elde eden, hesabını vermek zorunda'' diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Mumcu, Sıvas Kongre ve Etnografya Müzesi'nin TBMM'ye devredilmesi konusunun sorulması üzerine, ''Cumhuriyet'in temelinin atıldığı bir binanın TBMM tarafından korunup, müze olarak saklanması uygun davranıştır'' dedi.


Anayasa değişikliği

Mumcu, Anayasa değişikliği tasarısını inceleyip incelemediğinin sorulması üzerine ise şunları kaydetti:
''Doğrusu hepsini ayrıntılarıyla inceledim dersem uygun düşmez ama basından izlediğim kadarıyla çok uygun olmayan bir tasarı olduğunu görüyoruz. Bir kere demokratikleşme ve özgürlük yolunda pek fazla bir adım atıldığı kanaatinde değilim. Biliyorsunuz bizde yasama, yargı ve yürütme ayrı ayrı ve birbirinden bağımsızdır ama birbirlerini de aynı zamanda denetlerler. Yasama yürütmeyi, yargı hem yasamayı hem yürütmeyi denetler. Yani bütün dünyaca bilinen kontrol ve denge mekanizmaları vardır demokrasilerde. Olmazsa olmaz. Kontrol ve denetim mekanizmalarının tek elde toplanması doğrusu demokrasi olmaz. Bu bağımsızlığı birbirlerine karşı olan erklerin denge ve ayrı kontrol mekanizmalarını gözetmek zorundayız. Aksi halde bunun adı demokrasi olmaz.''