Çok sesli müziğimizin öncülerinden Ruhi Su anılıyor

20 Eylül 1985 tarihinde yaşamını yitiren çok sesli müziğimizin öncülerinden Usta sanatçı Ruhi Su'yu ölümünün 31. yıldönümünde anılıyor.

cumhuriyet.com.tr

Sanatçı Ruhi Su ve aynı kabri paylaştığı sevgili eşi Sıdıka Su, bugün saat 13.00’te İstanbul Zincirlikuyu’daki mezarları başında, 2012’de kurulmuş Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği’nin düzenlediği anma programıyla hatırlanacak. Sanatçı Ruhi Su, yine bu akşam Şişli Kent Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de Emin Ödemiş şefliğindeki Ruhi Su Dostlar Korosu’nun vereceği ve açılış konuşmasını Ahmet Say’ın yapacağı özel ve ücretsiz konserle ölümünün 31’inci yıldönümünde alkışlanacak. Etkinlikte Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği’nin her yıl yeni bir yapıta verilmek üzere başlattığı Ruhi Su Şiir Ödülü ise şair Asuman Susam’a verilecek. Sanatçı 24 Eylül’de ise saat 20.30’da Kartal Belediyesi’nin Hasan Âli Yücel Kültür Merkezi’nde düzenleyeceği ücretsiz etkinlikle anılacak. Program, ‘Ruhi Su Belgeseli’nin gösterimiyle başlayacak. Saat 20.50’de Ruhi Su Dostlar Korosu sahne alacak ve son olarak saat 21.50’de sanatçı Sadık Gürbüz, sahnede türkülerini Ruhi Su için söyleyecek.

RUHİ SU KİMDİR?

1912 Van’da doğan Ruhi Su, 1936 Ankara Müzik öğretmen okulunu, 1942 Ankara Devlet Konservatuarı opera bölümü bitirdikten sonra, Devlet Opera ve Balesi'nde çalışmaya başladı. Su, sosyalist kimliği nedeniyle 1952-1957 yılları arasında hapse girdi. 5 yıl cezaevinde yatan, 20 ay Konya’nın Çumra ilçesinde polis gözetiminde kalan sanatçının, Ankara Devlet Operası'ndaki işine son verildi. 1975 yılında “Dostlar Korosu”nu kurdu.

CENAZE TÖRENİ 12 EYLÜL’ÜN İLK KİTLESEL EYLEMİ OLDU

Ruhi Su, 12 Eylül yönetiminin engellemeleri yüzünden yurtdışında tedavi şansı bulamadı ve 20 Eylül 1985'te yaşamını yitirdi. Su'nun cenaze törenine binlerce kişi katıldı ve cenaze 12 Eylül döneminin ilk büyük kitle gösterisi haline dönüştü. Naaşı Şişli Cami'nden itibaren kitlenin omuzlarına alınarak, türküler ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçildi. Kitlenin önü İETT garajı önünde o dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürü ve Asayişten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ağar yönetimindeki polis tarafından kesildi. Kitle, uyarıları dinlemeyip zayıf polis barikatını aşarak yürüyüşüne devam etti. Kalabalık, Mecidiyeköy'den katılımlarla birlikte on binlere ulaştı. Cenaze töreni sırasında gözaltına alınan 163 kişi İstanbul siyasi şubede ve 1'nci Ordu Cankurtaran Trafik İnzibat Bölüğüne ait eski bir binada 15 gün süreyle gözaltında tutulduktan sonra Sıkıyönetim Komutanlığı'nca serbest bırakıldılar.