"Çipli pasaport ihalesi neden Fransızlara verildi?"
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Fransız Parlamentosu'nun Ermeni iddialarıyla ilgili yasayı onaylamasından iki gün sonra Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün açtığı çipli pasaport ihalesini bir Fransız şirketinin kazandığını belirterek konuyu Meclis'e taşıdı.
cumhuriyet.com.trCHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 21 Aralık 2011'de,Fransız Parlamentosu'nun Ermeni iddialarıyla ilgili yasayı onaylamasından hemen bir gün sonra, tepkisini, "Fransız şirketlerini kamu sektöründeki ihalelerde yaşatmayız. Bu durumu hem mevcut sözleşmelere hem de gelecek sözleşmelere uygulayacağız" sözleriyle dile getirdiğini ifade eden Özgündüz, şöyle dedi:
"Bu sözlerden bir, Fransız Parlamentosu'nun Ermeni iddialarıyla ilgili yasayı onaylamasından iki gün sonra Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün açtığı çipli pasaport ihalesini bir Fransız şirketi kazanmıştır. Bu şirketin yapısı öğrenildiğinde ise Başbakan'ın tepkisinin boşa çıkarılması gibi bir amacın olup olmadığı ya da Başbakan'ın tepkisindeki samimiyet, kamuoyunda tartışılmaktadır. Çünkü; ihaleyi kazanan Fransız firmasının yüzde 8'lik payı Fransız Devleti'ne aittir. Bunun yüzde 51'i Fransız Parlamentosu'nun, yüzde 49'u da Fransız Cumhurbaşkanı'nın yani Sarkozy'nin denetimindedir. Başka bir ifadeyle parlamentolarından Ermeni iddialarının geçmesi için uğraşan siyasi lider ile Bakanlığınız, bu kadar tepkinin üstüne bir ortaklık imzalamıştır."
22 Aralık 2011'de çipli pasaport üretiminin bahsi geçen Fransız firmasına verildiğini kaydeden Özgündüz, "Özetle çipli pasaportlarımız, Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili bir yasa kabul eden Fransız Parlamentosu'nun denetimindedir. Ve Sarkozy bir anlamda hükümetiniz ile ortak olmuştur" dedi.
Çipli pasaport ihalesinin geçirdiği aşamaları merak eden Özgündüz, "İptal olan, geciken ihalelerin nedenleri nelerdir? Sayın Başbakan'ın yukarıda bahsi geçen sözlerine rağmen, bu ihalenin bir Fransız firmasına verilme nedenleri nelerdir?" diye sordu. Özgündüz, şu soruları yöneltti:
"Sayın Başbakan bu ihaleden haberdar edilmiş midir? Haberdar edilmişse henüz bir gün önce söylediği sözlerin aksi biçimde sonuçlanan ihaleyle ilgili ne gibi talimatlar vermiştir? Yoksa Sayın Başbakan'ın tepkisi, kamuoyunda da yazıldığı gibi, ihale öncesi danışıklı bir iş midir?
Fransa'ya karşı yoğun tepkinin olduğu bir dönemde, üstelik Sayın Başbakan'ın sözleri üzerine gerçekleştirilen bu ihaleyle ilgili kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?
Bu ihaleyle Bakanlığınızın ve bir anlamda hükümetinizin ortağı olan Sarkozy'e, Fransız Parlamentosu'nun Ermeni iddialarıyla ilgili kabul ettiği yasa karşısında Bakanlığınız veya hükümetinizce gösterilen tepkinin samimi olmayacağına dair kamuoyundaki iddiaları nasıl değerlendirmektesiniz?
Bu ihalenin iptal edilmesi söz konusu mudur? İhaleyle ilgili bundan sonraki aşamalar neler olacaktır?"