Çin, kendi aristokrat sınıfını oluşturuyor
Çin'in son yıllardaki dış dünyaya açılım hareketi, halkın zenginleşmesine ve belli bir aristokrak sınıfın olmasına yol açtı.
cumhuriyet.com.trÇin'in son yıllardaki dış dünyaya açılım hareketi, halkın zenginleşmesine hatta kendi "aristokrat" sınıfını oluşturmasına neden oldu.
China Daily gazetesinin haberine göre, Çin'in ünlü iş, ekonomi ve araştırma dergisi "Hurun Report" tarafından yapılan araştırmada, Pekin, Şanghay gibi büyük şehirlerde "cemiyet hayatı"na mensup kişi sayısı 51 bin civarında gösterildi. Hurun Report'un bu araştırması, Çin'de kişisel zenginleşmenin seyrini göstermesi ve yeni "aristokrat" sınıfın beğenilerini tespit açısından önemli kabul ediliyor.
Araştırmaya göre, Pekin'de yüksek standartlarda yaşamanın bedeli 87 milyon yüen (13 milyon dolar). Bu bedel karşılığında güzel bir mülk, konforlu bir araç ve lüks ürünlerin sahibi olunduğu ve Pekin'in "cemiyet" hayatına girilebileceği belirtiliyor. Çinlilerin beğenilerinin de batılılar gibi olduğuna işaret eden dergi, Pekin'de bir zenginin, evinde 4 milyon yüen'lik (586 bin dolar) bir "Li Kıran" tablosu ya da 1,5 milyon yüen'lik (220 bin dolar) "Steinway" piyanosuna sahip olduğunu kaydetti.
Dergide, Şanghaylı zenginlerin beğenilerinin daha farklı olduğu ve zenginliğin simgesi olarak "seçkin" kulüplere üye olup, kulüplerin organizasyonlarına katıldığı ifade edildi.
Araştırmaya göre, "aristokrasi" olarak nitelenen bu hayat standartlarına uygun "seçkin yaşam biçimi" sadece Pekin ve Şanghay'la sınırlı değil. Şıncın, Hangcou, Çıngdu ve Şınyang şehirlerinde de bu yaşam standartlarında binlerce kişi olduğu ifade edildi. Bu tür zenginlerin kesinlikle şehir merkezlerinde yaşadığı konutlarının dışında, şehrin uydusu konumundaki yerleşim yerlerinde büyük villaları olduğuna işaret eden dergide, çoğunun lüks limuzinlere bindiği ancak kesinlikle bir de spor arabaları olduğuna işaret edildi.
Dergi ayrıca, Çin'in zenginleşmesinin tezahürü olarak, kendi yapısı içerisinde bir "seçkinler ve aristokratlar" sınıfı doğurduğu ve bu sınıfın pastadan büyük payı aldığı yorumunu yaptı.
Çin'in "En Zenginleri", "En İyi Markalar" ve "En Hayırseverler" gibi başlıklar altında yaptığı farklı araştırmalarda doğru ve güvenilir sonuçlara ulaşan Hurun Report, ülkenin en saygın dergilerinden biri olarak kabul ediliyor.