Çin: Japonya gerçekle yüzleşmeli

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin Pekin'e taviz vermeyecekleri yönündeki açıklamasına değinerek, Japonya hükümetinin Çin-Japon ilişkilerindeki "gerçekle yüzleşmesi gerektiğini" söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, Çin ve Japonya arasındaki ticari ilişkilerdeki kötüleşmeden Pekin'i sorumlu tutan ve adalar ihtilafıyla ilgili "hiçbir şeyden vazgeçmeyeceği" yönündeki ifadelerini değerlendiren Çin Dışişleri Sözcüsü Hong, "Japonya'nın tek taraflı olarak iki ülke ilişkilerini zor bir duruma sürüklediğini, Japonya'nın bu konuda samimiyet göstermesi gerektiğini" söyledi. Sözcü, Japonya'nın gerçekle yüzleşerek, sorunların düzgün bir şekilde çözülmesi için Çin ile çalışması gerekliliği vurguladı.

Doğu Çin Denizi'nde savaş uçakları görüldü

Çin Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili de, "Japon uçaklarının rutin devriye uçuşu yapmakta olan Çin askeri uçaklarını takip yoluyla rahatsız ettiğini" söyledi.

Japon basınında yer alan "Çin uçaklarının Japon hava savunma sahasına" girdiği yönündeki haberlere değinen Çinli yetkili, "Çin ordusuna ait bir Y-8 tip uçağın ülkenin güneyindeki Vıncou şehri doğusunda rutin devriye uçuşu yaptığı sırada, Japon askeri birimlerine bağlı iki F-15 uçağı tarafından mesafeli takibe alındığını" kaydetti.
Aynı esnada Japonya'nın bir keşif uçağının da bölge semalarında olduğunu söyleyen Çinli yetkili, bunun üzerine kendilerinin de iki J-10 uçağını bölgeye gönderdiğini açıkladı.
Çin Savunma Bakanlığı yetkilisi, "Son zamanlarda Japonya bölgede Çin'e yönelik keşif uçuşlarını yoğunlaştırdı ve bölgede rutin devriye ve eğitim uçuşlarını yapan Çin askeri uçaklarını takip yoluyla rahatsız ediyor" ifadesini kullandı.

Japonya'nın son dönemde savaş kabiliyetini artırma yönünde Doğu Çin Denizi'nde çalışmalarını yoğunlaştırdığını öne süren yetkili, Tokyo yönetimine "Doğu Çin Denizi karasuları ve semasında hava ve deniz güvenliği problemine neden olmayın" çağrısı yaptı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley ise, Çin uçaklarının söz konusu bölgede rutin devriye uçuşları yaptığını ifade ederek Tokyo yönetiminin "olayı büyüterek gerginlik yaratmasına" kesinlikle karşı olduklarını vurguladı.

Doğu Çin Denizi'nde Çin'in "Diaoyü", Japonların ise "Senkaku" olarak adlandırdığı adalar grubu konusunda taraflar arasında uzun süredir ihtilaf yaşanıyor.