Çileleri bitmiyor
Yurtlarını terk edip Türkiye’ye sığınan Ezidilerin, Diyarbakır’da kaldıkları kamp boşaltılıyor. İstekleri ise yaz aylarının beklenmesi.
Mahmut OralIŞİD’in 2014 yılının Haziran ayında Şengal’i işgalinin ardından Türkiye’ye sığınan Ezidilerin, Diyarbakır’da kaldıkları kamp Yenişehir Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından boşaltılıyor. Jandarma tarafından korumaya alınan kampa, giriş çıkışlar yasaklanmış. Kampın fotoğraflarını çekmek de yasak. İçeri giremeyince, içeriden dışarı çıkanlarla konuşmanın yollarını arıyoruz. 70 yaşındaki Hedida Kasım adındaki bir yaşlı adam kampın ana kapısı önünde endişeyle dolaşıyor. Yaklaşıp soruyoruz, anlatıyor: “Bizi buradan göndermek istiyorlar ama biz istemiyoruz. Eğer göndereceklerse de en azından bu kış aylarında bizi yollara atmasınlar. Gideceksek de Midyat’a gitmek istiyorum ben. Çünkü oradaki kamplarda akrabalarımız var.”
Avrupa hayali
18 yaşındaki Hüseyin Cefri ise birkaç arkadaşı ve bir kadınla birlikte şehir merkezine gitmek için minibüs bekliyor. O ise ne burası ne de bir başka kampa gitmek istemiyor. Aklında Avrupa var. Hüseyin Cefri, “Şengal’den ayrıldıktan sonra birçok Ezidi, Avrupa’daki yakınlarının yanına gitmeyi başardılar. Biz de Avrupa’ya gitmeyi düşünüyoruz. Oradaki akrabalarımız belgeler hazırlıyorlar, bulundukları ülkelere sığınmamız için koşulları yaratmanın derdindeler” dedi. Adula Xalef adındaki kadın ise kamptaki çocukların okullarının olmayışından yakınıyor. Çadırda gayri resmi eğitim yaptıklarını ama son haftalarda bu eğitimin de kalmadığını anlatıyor. Topraklarını özlemiş. “Şengal ve çevresinde hala savaş bitmedi, oraları merak ediyorum, şimdi orada IŞİD’i temizlemeye çalışıyorlar. Belki kurtarılınca biz de oralara döneriz” diye konuşuyor.
Elektrik, su kesilecek
Kayyım atanmadan önce Diyarbakır’da Ezidi’lerin yerleştiği kamplarla ilgili koordinasyondan sorumlu olan Diyarbakır Belediyesi Meclis Üyesi Erkan Erenci, “AFAD yetkilileri kampta bulunanların başka yerlere gönderilmesi ile ilgili hazırlıktan söz etmişler. Gerekçeleri ise bu kampın resmi bir kamp olmamasıymış. Onlara eğer AFAD kamplarına gitmezlerse elektrik, su ve gıda yardımlarının kesileceğini söylemişler. Kamptakiler ise hiç olmazsa bu kış mevsimini atlatana kadar kendilerinin burada kalmalarına izin verilmesini istemişler. Kamplarla ilgili yeni bir yönetim oluşturulduğu için artık bizler de kamplara giremiyoruz” dedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan gıda ve ihtiyaç malzemeleriyle yaşama tutunan kamp sakini Ezidilerin çoğu kadınlar, yaşlılar ve çocuklarından oluşuyor. Bu kamptaki Ezidilerin bir kısmının önemli sağlık sorunu da var. Derlenen bilgiye göre kamptaki Ezidiler arasında en az 5 kanser, 15 kalp, 24 diyabet, 9 astım, 34 tansiyon hastası var 42 kişi eklem problamleri yaşıyor.