"Cihannüma" Frankfurt'ta
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş. tarafından tıpkısı yayımlanan Katip Çelebi'nin "Cihannüma" adlı eserinin bir baskısı da Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nda sergileniyor.
cumhuriyet.com.trTürk Matbaasında basılan ilk eser olan "Cihannüma"nın tıpkı basımını yapan Kültür A.Ş, eseri ilk defa Frankfurt Kitap Fuarı'nda görücüye çıkardı.
Katip Çelebi tarafından dünya coğrafyasını anlatmak maksadıyla kaleme alınan eser, "Medeniyetler İttifakı" çerçevesinde Türkiye'yi ziyaret eden İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero'ya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından hediye edilmişti.
İBB Kültür A.Ş. Kültürel Projeler ve Tanıtım Müdürü Hasan Işık, yaptığı açıklamada, Osmanlı bilim ve düşünce hayatının önemli isimlerinden olan Katip Çelebi'nin 17. yüzyılda dünya coğrafyası hakkında kaleme aldığı ve ilk matbaacı İbrahim Müteferrika tarafından yaklaşık 275 yıl önce neşredilen eserin, Çelebi'nin vefatının 350. yılı nedeniyle İBB Kültür A.Ş. tarafından yayımlandığını hatırlatarak, "Bu nadide eseri Belediye Başkanımız Kadir Topbaş, İspanya Başbakanı Zapatero'ya hediye etmişti. Bir diğer baskısını da bu fuarda sergiliyoruz" dedi.
Frankfurt Kitap Fuarına 5 yıldır katıldıklarını ve bugüne kadar 70'e yakın prestijli eseri fuarda sergileme imkanı bulduklarını belirten Işık, hazırlanan kitapların farklı dillerde basıldığını, hedeflerinin İstanbul'un kültürünü, tarihini ve geleneksel sanatını dünyaya tanıtmak olduğunu ifade etti.
Yayıncıların maddi külfeti göze alamayarak yapamadıkları boyutlarda geleneksel sanatları anlatan kitaplar çıkardıklarına dikkat çeken Işık, "Yayıncılık hayatında İstanbul'da neler gelip geçtiğini anlattık.İstanbul'un kültür hayatına katkıda bulunuyoruz. Bir anlamda var olan bir açığı kapattık" diye konuştu.
Işık, ''Ebru'' ve ''Hat'' sanatlarını fuarda canlı olarak tanıttıklarını da kaydederek, kültürel tanıtım faaliyetlerini bundan sonra da sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Basın Yayın Birliği Başkanı Hayati Bayrak da Türkiye'nin geçen yılki Frankfurt Kitap Fuarı'na konuk ülke olarak katılmasının meyvelerini bu yıl toplamaya başladığını söyledi.
Bayrak, 61. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarına bu yıl Türkiye'den 40 yayıncı ve 8 telif hakları ajansının katıldığını belirterek, "Türkiye daha önceki yıllarda bu fuara sadece yayın alıcısı olarak gelir, tabiri caiz ise kıraathane gibi oturulur ve bu şekilde fuardan dönülürdü. Ancak, Türkiye artık dünyaya yayın satan bir ülke haline geldi" dedi.
Türkiye'nin, kendi içinde var olan gücünü hissetmesi gerektiğini ifade eden Bayrak, "Türkiye, geçen yılki fuara 100 yayıncı, 350 kültür-sanat adamı ve 500 etkinlikle katılarak fuarın tüm alanlarında kendisini gösterdi ve diğer konuk ülkelere oranla 4 kat daha fazla bir performans sergiledi. Türkiye merak edilen bir ülkeydi. Bu yıl geçen yıldan aldığımız moralle fuardayız" diye konuştu.
Bayrak, Türkiye'nin geçen yılki fuara konuk ülke olarak katılımının uluslararası pazara "Ben varım, beni okursan alacağın çok şey var" mesajını verdiğini, bu sayede telif hakları ajanslarının işinin de kolaylaştığını söyledi.
Türkiye'de yayıncıların sıkıntılarına da dikkat çeken Bayrak, bunların giderilmesi için bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Yayıncıların Türkiye'de sanayici olarak görülmediğini belirten Bayrak, "Yayıncılar KOSGEB'ten destek alamıyor. Stopaj dünyada yüzde 10, bizde ise yüzde 17. Türkiye'de bandrol koymak mecburi, dünyada değil. Korsan yayınlar ile ilgili sorunlar var. Bunları çözmek için düzenlemeler yapılmalı" şeklinde konuştu.
Türkiye'de Aralık ayında "5. Yayın ve Telif Hakları Kurultayı"nın yapılacağını, söz konusu toplantıda bazı sorunların masaya yatırılacağını kaydeden Bayrak, "Kitap Kent Projesi"ne de değinerek, Güney Kore'de de uygulanan proje kapsamında, Türkiye'de yayıncılık için özel bir bölge tahsis edilmesinin planlandığını söyledi.
Söz konusu projeyle Türkiye'nin önemli bir basın-yayın üssü haline gelebileceğini ifade eden Bayrak, "Türkiye, bu proje gerçekleştiğinde Balkanlar'ın, Orta Doğu'nun, Akdeniz'in basın yayın üssü olabilir. Önümüzdeki dönem Türk yayıncılığı büyük ivme kazanacak, çünkü biz zengin bir medeniyete sahip bir milletiz" dedi.