Cihaner Davası 22 Ekim'e ertelendi

Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmasına başlandı.

cumhuriyet.com.tr

Duruşmaya, sanıklardan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Müdür Yardımcısı Ersin Ergut, MİT mensupları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel, Astsubaylar Orhan Esinger ve Şenol Bozkurt ile Mit Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir katıldı. Duruşmada, daha önce Erzurum'daki dosya ile Yargıtay'daki dosyaları birleştirme kararı alan Ceza Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Albay Dursun Çiçek'in yargılandığı dava ile Cihaner'in, Erzurum'daki terör suçundan yargılandığı dava ile birleştirme kararı üzerine ortaya çıkan olumlu uyuşmazlığın giderilmesi için Yargıtay Ceza Kurulu'nun kararının beklenmesine hükmetti.

Daire, tanık Ulaş Yılmaz'ın ifadesinin alınması için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan talimat ile Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevsizlik kararıyla gönderdiği soruşturma evrakının akıbetinin Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nda sorulmasına hükmetti. Daire heyeti, 18 Haziran'da yapılan duruşmada Erzurum 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yürütülen ve Cihaner'in terör örgütüne üye olmak suçuyla yargılandığı dava ile Yargıtay'da görülen "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılandığı davayı birleştirme kararı almıştı.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, mahkemeler arasındaki uyuşmazlık nedeniyle Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner davasını beklemeye aldı. Dire, daha önce aldığı Erzurum'daki dosya ile Yargıtay'daki dosyaları birleştirme kararının ardından, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de Albay Dursun Çiçek'in yargılandığı dava ile Cihaner'in, Erzurum'daki terör suçundan yargılandığı davanın birleştirme kararı üzerine ortaya çıkan "olumlu uyuşmazlığın" giderilmesi için Yargıtay Ceza Kurulu'nun kararının beklenmesine hükmetti. Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmasına başlandı.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, Erzurum'daki dava ile "İrticayla Mücadele Eylem Planı" davasının birleştirilmesine karar veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin de daha önce birleştirme kararı vermiş olması nedeniyle aradaki olumlu görev uyuşmazlığının çözümü için dosyaları, Yargıtay Ceza Genel Kuruluna iletilmek üzere Başsavcılığa gönderdiğinin belirtildiğini bildirdi. Ülker, tanık Ulaş Yılmaz'ın ifadesinin alınması için yazılan yazıya yanıt gelmediğini ifade etti. Ülker, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığının görevsizlik kararıyla Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği soruşturma evrakının akıbetinin sorulması için yazılan yazıya da yanıt verilmediğini kaydetti. Ülker, şikayetçi Ahmet Demir'in müdahillik talebi dilekçesinin de geldiğini belirtti. Ülker, Erzurum Askeri Ceza ve Tutuk Evi Müdürlüğü tarafından sanıkların tahliye edildiklerine dair bilgi maliyetinde yazılar gönderildiğini de kaydetti.

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin birleştirme kararı üzerine "olumlu uyuşmazlık" çıktığından çözüm için dosyaların Yargıtay Ceza Kurulu'na gönderilmesine karar verildiğini ifade eden Ülker, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı'ndan görüşünü sordu. Bunun üzerine mütalaasını veren savcı, olumlu görev uyuşmazlığının Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından giderilmesinin beklenmesini talep etti. Savcı, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı ile Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesine yazılan müzekkerelerin cevaplarının beklenmesine karar verilmesini istedi.

'Karar yok hükmündedir'

Duruşmada söz alan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, Cihaner'in de sanıkları arasında bulunduğu Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin dosyası ile "İrtica ile mücadele eylem planı" davasının birleştirilmesi yönündeki kararının yok hükmünde olduğunu savundu. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 10. maddesine göre Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin "yüksek görevli mahkeme" olduğunu savunan Kazan, yüksek görevli mahkemenin birleştirme kararı vermesi halinde yerel mahkemenin başka bir birleştirme kararı veremeyeceğini söyledi.

Şikayetçi Ahmet Demir'in reddi hakim hakkı olmadığını iddia eden Kazan, şahsın herhangi bir zarar görmediğini savundu. Kazan, davayla ilgisi olmayan birinin de davaya müdahil olması ve reddi hakim talebinde bulunma hakkının olmadığını belirtti. "Olumlu uyuşmazlık" çıkarılmasının mümkün olmadığını savunan Kazan, "Bu olumsuz uyuşmazlıktır. Bunu çözmek gerekir. Daire birleştirme kararı vermişse başka bir mahkeme birleştirme kararı veremez. Bu karar yok hükmündedir. Basın yayın organlarında çıkan ve 13. Ağır Ceza Mahkemesinin birleştirme kararının gerekçelerine benzerlik gösteren yorumlar yer alıyor" dedi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının, 15 sayfa olmasına karşın, Daireye eksik sayfaların gönderildiğini ileri süren Kazan, "Bu, nasıl bir oyun ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor" diye konuştu. Kazan'ın ardından söz alan İlhan Cihaner de müvekkiline katıldığını ifade etti.
 

Tutanak krizi

Daire Başkanı Ülker'in diğer sanıkların söz almasına ilişkin olarak söylediği, "Bir kısım sanıkların hazır oldukları anlaşılmış ise de henüz birleştirme kararı kesinleşmediğinden bu sanıklara bu aşamada söz hakkı verilemeyeceğinin anlaşıldığı" şeklindeki ifadesine sanık avukatlarında itiraz geldi. Avukatlar, böyle bir kararın uygun olmayacağını belirttiler. Bunun üzerine Başkan Ülker, mahkeme tutanağındaki ifadeyi, "Birleştirme kararı kesinleşmemiş ise de gelinen bu süreçle ilgili duruşmada hazır bulunan sanıklardan her birine ayrı ayrı söz verildi" olarak değiştirdi. Ayrı ayrı söz alan sanıklar, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin vermiş olduğu birleştirme kararının "hukuka aykırı" olduğunu savundular. Sanıklar, ayrıca söz konusu kararın yok sayılması gerektiğini de bildirdiler.
 

'İstanbul hukuksuzluk yapıyor diye biz de mi hukuksuzluk yapalım?'

Duruşmada söz alan Avukat Yavuz Ertugay ise meslektaşlarının ifadelerine katıldığını belirterek, İstanbul'daki duruşmanın devam ettiğini buradaki "yargılamaya da devam edilmeli" şeklindeki sözleri üzerine, Daire Başkanı Ersan Ülker, "Yani İstanbul hukuksuzluk yapıyor diye biz demi hukuksuzluk yapalım" diye yanıt verdi.
 

Ara karar

Heyetin kararını açıklayan, Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Albay Dursun Çiçek'in yargılandığı dava ile Cihaner'in Erzurum'daki terör suçundan yargılandığı dava ile birleştirme kararı üzerine ortaya çıkan olumlu uyuşmazlığın giderilmesi için Yargıtay Ceza Kurulu'nun kararının beklenmesine karar verildiğini açıkladı. Daire, müşteki avukatı ve sanık avukatlarının usule ilişkin talepleri ile Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin dava dosyasındaki eksik olan usulü işlemlerin tamamlanmasının, tanık Ulaş Yılmaz'ın ifadesinin alınması için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan talimat ile Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevsizlik kararıyla gönderdiği soruşturma evrakının akıbetinin Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nda sorulmasının beklenmesine hükmetti. Ülker, duruşmanın 22 Ekim 2010 tarihine ertelendiğini açıkladı.
 

Duruşmadan notlar

Duruşmaya katkının bundan önceki duruşmalara oranla daha az olduğu gözlendi. Duruşmayı, YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da izledi. Mahkeme heyeti ilk defa Cihaner'in de bulunduğu sırada duruşma salonundan gazetecilerin görüntü alınmasına izin verdi.