'Çiftçinin ürünü para etmedi'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2008 yılında ''çiftçinin ürününün para etmediğini, üretici fiyat artışının enflasyonun çok gerisinde kaldığını'' belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarını değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yıllık üretici fiyatlarında artışın yüzde 8,11, tarım fiyatlarındaki artışın ise yüzde 0,16 olduğuna dikkati çekti. Aynı dönemde üreticinin satın aldığı önemli mal grubu olarak sanayi fiyatlarının yüzde 10,07 oranında arttığını vurgulayan Bayraktar, bu durumun, üretici fiyatlarının enflasyonun 8 puan gerisinde kaldığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

TÜFE'nin yıllık yüzde 10,06, gıda fiyatlarının yüzde 11,9 arttığına işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti: ''2008 yılında çiftçinin sattığı ürün fiyatları artmadığı halde perakende gıda fiyatları, başka bir ifadeyle tüketici gıda fiyatları yüzde 12'ye yakın artmıştır. Bir yıldan fazla bir zamandır her ay açıkladığımız üretici-hal-tüketici(market) fiyatları ve bu fiyatlardaki aylık değişimler, üretici fiyatlarındaki artışların market fiyatlarının gerisinde kaldığını göstermişti. Enflasyon rakamları da bu durumu doğrulamış bulunmaktadır.
Aslında birliğimizce yapılan belirlenmiş ürünlerdeki yıllık fiyat değişimleri de önemli ürünlerde fiyat düşüşlerini ortaya koymaktadır. Nitekim son bir yılda mısır, pamuk, ayçiçeği, fındık, zeytinyağı fiyatları önemli oranda gerilemiştir. 2008 yılında çiftçinin ürünleri para etmemiş, ürün fiyatlarındaki artışlar enflasyonun çok gerisinde kalmıştır.''