''Çiftçi gırtlağına kadar borca batmış vaziyette''
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, geçen yıl ithal edilen tarım ürünlerine ihraç edilen ürünlerden kazanılandan daha fazlasının ödendiğini belirterek, ''Çiftçi gırtlağına kadar borca batmış vaziyette'' dedi.
cumhuriyet.com.trMHP Genel Başkan Yardımcıları Tunca Toskay ve Münir Kutluata, Adapazarı'ndaki bir restoranda Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine (SESOB) bağlı oda başkanlarıyla biraraya geldi.
Burada bir açıklama yapan Toskay, demokrasinin partilerin siyasi faaliyetleriyle şekil aldığını ve renklendiğini, sivil toplum kuruluşlarının da en az partiler kadar önemli olduğunu ifade etti.
Ekonomi politikasının Türkiye'nin üretimine ve Türk insanın refahının artmasına hizmet etmediğini öne süren Toskay, ''2011 bilançoları açıklanıyor. Bütün bankalar rekor kırıyor. TÜSİAD üyesi holdingler rekor kırıyor. Türkiye tarihinde hiç görülmemiş derecede dolar cinsinden milyarder sayısı artıyor ama Antalya'da benim çiftçim o verimli doğa şartlarına rağmen tarlasını ekemiyor, pamuğu Yunanistan'dan, mercimeği Kanada'dan alıyor. Türkiye yağlı tohumlar ihtiyacının yüzde 60'ını ithal ediyor'' dedi.
Toskay, Antalya'da ekilebilir alanların yüzde 15'inin boş bırakıldığını belirterek, şunları söyledi:
''O alanlardan yılda iki ürün alırsınız. Bugün narenciye bahçelerinde narenciye kesilmiyor. Çiftçi diyor ki tüccara, 'Gel ben para istemiyorum gel' diyor, kesmiyorlar. Orta alt tarımında çiftçi gırtlağına kadar borca batmış vaziyette. Yakın zamana kadar dünyada tarım ürünleri bakımından kendi kendine yetebilme potansiyeli olan ülkeler arasında sayılan Türkiye, geçtiğimiz yıl ithal ettiği tarım ürünlerine ihraç ettiği tarım ürünlerinden kazandığı paradan daha fazlasını ödemiş bir ülke.''
Türkiye'nin hayvancılık alanında da gerilediğini savunan Toskay, kurban bayramında dışardan kurbanlık koyun ithal eder hale geldiğini söyledi.
Toskay, esnaf ve sanatkarların sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik açıdan toplumun dengesini sağlayan bir kesim olduğunu ifade ederek, partisinin seçim beyannamesinde yer alan vaatlerden söz etti. İktidara gelmeleri durumunda 2011 yılı itibarıyla değişik kesimlere 73,5 milyar lira destek dağıtmayı planladıklarını anlatan Toskay, ''Bunun kaynakları hesap edildi bunlar bulunacak, sağlıklı kaynaklardan elde edilecek. Bunun iki tane fonksiyonu var. Bu paranın dağıtılmasında, bu 73 buçuk milyar liranın verilmesinde sosyal hukuk devleti olmanın gereğini yerine getiren bir yaklaşım bu bir. İki, ama aynı zamanda bu verdiğimiz desteklerle üretimi de teşvik etmeyi düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.
Kutluata da esnafın önemini vurgulayarak, ülkedeki esnaf sayısının gittikçe azaldığını belirtti.
Türkiye'de 1 milyon 920 bin ailenin esnaflık yaptığını belirten Kutluata, ''Bu ekonomik açıdan ne ifade ediyor, sosyal açıdan ne ifade ediyor, bunu üst üste koyduğumuz zaman bunun idrakinde olan bir hükümetin sizler tarafından değerlendirilebilmesi için o hükümetin ekonomik politikalarının ne olduğuna, sosyal devlet anlayışının ne olduğuna, devlet ve millet anlayışının ne olduğuna bakmak lazım'' diye konuştu.