Çiçek basından destek istedi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasaya her kesimin aktif katılımını beklediklerini ifade ederek, ''Şundan herkesin emin olması gerekir; bize iletilen görüşler yasak savma kabilinden değerlendirilmemektedir'' dedi.
cumhuriyet.com.trÇiçek, TBMM Anaysa Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle birlikte basın ve yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Çiçek, yapığı konuşmada, anayasa yapımı gibi ülke ve millet için hayati konuda medya temsilcileriyle bir araya geldiklerini, yeni anayasa yapımı konusunda bugüne kadarki çalışmalar hakkında bilgi vermek, konuyla ilgili yazılı ve görsel medyadan beklentilerini kendileriyle paylaşmayı amaçladıklarını söyledi.
19 Ekim'de çalışmalarına başlayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partilerin eşit temsiline dayandığını, her partiden 3 olmak üzere 12 üyeden oluştuğunu, alınan ortak karar uyarınca başkanlığını kendisinin yaptığını anlatan Çiçek, öncelikle 15 maddelik çalışma usul ve esaslarının belirlendiğini anlattı.
Komisyonun mümkün olduğu kadar geniş katılımı sağlamak ve anayasa yapımına sözlü yazılı veya elektronik ortamda katkı sağlamak isteyen her kurum kuruluş ve vatandaşın görüşünü alabilmek amacıyla kendi üyeleri arasında görev paylaşımına giderek 3 alt komisyon kurulduğunu, görüş almanın bu alt komisyonlarca yürütüldüğünü hatırlatan Çiçek, şöyle konuştu:
''Biz 2012 yılı sonuna bitirmeyi hedeflediğimiz bu çalışma, 45 etaptan oluşmaktadır; birinci etapta vatandaşın ve onun adına faaliyet gösteren kurum ve kuruluş katılımını sağlamaktır. Biz bu süreci kendi aramızda 30 Nisan olarak belirledik. İkinci etap ilkelerin belirlenmesi ve taslak anayasa metni çalışmasının hazırlanmasıdır. Bu yazılım tamamlandıktan sonra üçüncü etapta taslak metnin kamuoyuna sunulması ve kamuoyunca tartışılmasıdır. Dördüncü etap ise teklif haline getirilip TBMM Başkanlığına sunularak yasalaşmasını temin etmektir. Birinci etapta bulunuyoruz ve en önemli safhadır bu süreç içinde. Bu çalışmaları alt komisyonlar aracılığıyla yürütmekteyiz. Komisyona gelen verileri toplamak, tasnif ve analiz etmek, değerlendirme raporu hazırlamak amacıyla her siyasi partinin önerdiği birer uzman ile TBMM Başkanlığının görevlendirdiği yeteri kadar uzmandan oluşan 3 teknik heyet kurulmuştur. Komisyon, yeni anayasa yapım sürecini aktif olarak takip edip, gelişmeleri mümkün olduğunca üyeleriyle paylaşmayı, süreçte etkin rol olmaları, görüş ve önerilerini bildirmeleri amacıyla 165 üniversite, 78 il barosu, 60 siyasi parti, 18 belediyeler birliği, 17 kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluş ki bunlar çatı kuruluşlar, 7 yüksek mahkeme, 7 kam görevlileri sendikaları üst kuruluşu, 6 muhtarlar birliği dernekleri, 4 işçi ve işveren sendikaları üst kuruluşu, RTÜK, Vilayetler Hizmet Birliği, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığıyla posta yoluyla yazışma başlanmıştır. 14 bini dernek olmak üzere yaklaşık 21 bin vakıf, platform, yerel televizyon, yerel ve ulusal radyoya e-posta ile yazı gönderilmiştir.''
''Son derece demokratik ve katılımcı''
2 aylık süreçte Komisyon ve alt komisyonları bugüne kadar toplam 25 toplantı gerçekleştirdiğine işaret eden Çiçek, görüşü alınan kurum, kuruluş ve STK'larla ilgili de bilgi verdi.
Komisyona, ayrıca bugüne kadar web sitesi aracılığıyla 3 bin 777 kişi tarafından görüş bildirildiğini ifade eden Çiçek, posta yoluyla 165 kişi ve kuruluştan görüş geldiğini, bunların 3 bin 722 sayfa teşkil etiğini anlattı. Çiçek, ayrıca bugüne kadar alt komisyonlara 25 kuruluş tarafından sözlü olarak beyan edilen görüşlerin yaklaşık 300 sayfa tuttuğunu söyledi.
Çiçek, gerek Komisyonun kuruluş ve siyasi partilerin temsili gerekse çalışmalarının son derece demokratik ve olabildiğince geniş katılımlı şekilde yürütüldüğünü belirterek, komisyonların çalışma tempolarının artarak devam edeceğini vurguladı.
''Medyaya ciddi sorumluluk düşmektedir''
12 Haziran seçimlerinden sonra TBMM'nin yüzde 95'in üzerinde temsil oranıyla oluştuğuna dikkati çeken Çiçek, bu durumun demokratik ülkelerde az rasatlanacak bir oran olduğunu söyledi.
Bunun, halkın yüzde 95'inin siyasi görüşünün Parlamentoda temsil edildiği anlamına geldiğini belirten Çiçek, şöyle konuştu:
''Bu kadar yüksek temsil oranına sahip olunmasına rağmen Parlamentoda olsun olmasın tüm siyasi partiler, STK'lar, üniversiteler hatta tüm vatandaşların görüşlerini bizzat ifade etme ve yeni anayasa yapımına doğrudan katkıda bulunmalarının gereğine inandık. Bu inanç doğrultusunda her kesimin görülerinin yeni anayasaya yansıması için gayret sarfediyoruz. Doğrusunun da bu olduğuna inanıyoruz. Bu inanç ve azimle yeni anayasa yapımı sürecinde sadece TBMM ve siyasi partilere, vatandaşlara, STK'lara, üniversitelere, elbette medyaya da ciddi sorumluluk düşmektedir. Medyanın bu süreçte bize yardımcı olması, olumlu yönde kamuoyu oluşturması, her kesimin aktif katılıma teşvik edilmesi açısından son derece önemlidir. Şundan kesinlikle herkesin emin olması gerekir; bize iletilen görüşler yasak savma kabilinden değerlendirilmemektedir. Tüm görüşler yazılı veya sözlü kayda alınmakta, tüm üyelerce dikkatle incelenmekte ve TBMM Başkanlığınca arşivlenmektedir. İnşallah hedefe ulaştığımızda geniş bir külliyat da oluşturmuş olacak.''