CHP'li vekilden hakim adayları için kanun teklifi

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, deneyimli hakim ihtiyacının karşılanması ve hakim adayları arasındaki yaş sınırı uygulamasının yeniden düzenlenmesi için kanun teklifi verdi.

İHA



CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’in teklifinde, 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun adaylığa atanabilmek için, “Giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış” olmak hükmündeki yaş sınırının 45’e çekilmesi öngörüldü. 15 Temmuz sonrası hakimlerin beşte birinden fazlasının ihraç edilmesiyle oluşan hakim açığı ve adliyelerde yığılı dosyalar nedeniyle mevcut düzenlemede değişikliğe gidilmesi önerilen teklifin gerekçesinde, “Yargıdaki hassas süreç göz önüne alındığında, her zamankinden daha çok, deneyimli hakime ihtiyaç olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız” denildi.

“Avukat ve mezunlar arasındaki uçurum sayılabilecek 10 yıllık fark anayasaya aykırıdır”

Gerekçede, 2010’dan bu yana ÖSYM’nin yaptığı her sınavın şaibe taşıdığı savunularak, 6 Mayıs 2012’deki Adli ve İdari Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Sınavının kopya skandalı nedeniyle iptal edildiği hatırlatıldı. Ayrıca ‘mülakatlarda da komisyonların FETÖ örgütü üyelerinden oluştuğu ve bu yüzden yıllardır atanamamış olan çok sayıda hakim adayının mevcut düzenlemedeki yaş sınırı nedeniyle bugün direkt olarak atama dışı kaldığı’ ifade edildi. Kanun teklifinde ayrıca, mevcut durumda avukatlık mesleğinden hakimliğe geçmek isteyenler için yaş sınırı 45 iken, lisans mezunları için bu sınırın 35 olmasının da adaylar arasında eşitsizliğe neden olduğu savunularak, “Avukat ve mezunlar arasındaki uçurum sayılabilecek 10 yıllık fark anayasaya aykırıdır” ifadesi yer aldı.

Gerekçede Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü raporundan alıntı yapıldı

Bir lisans mezununun sınavları kazanıp iki yıllık staj sonrası 24 yaşında hakim olabildiğine de dikkat çekilen teklifin gerekçesinde, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nün 2010 yılındaki hakim adaylığı sürecine ilişkin tespit raporundaki şu ifadelerine dikkat çekildi:

“Özellikle hâkimlik mesleğinin lâyıkıyla yapılabilmesi için ilgilinin kişilik ve karakterinin oturmuş olması, belirli düzeyde hayat tecrübesinin bulunması gerektiği, bunun da yaşla doğrudan ilgisi olduğu, ülkemizdeki kadar genç yaşlarda hâkim olabilme imkanının örneklerine diğer gelişmiş ülkelerde pek rastlanılmadığı gibi tarafımızca da haklı görülen eleştiriler yapılmaktadır.”