CHP'li Usluer: Eylemlerini meşrulaştırmaya çalışıyorlar

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, "Yeni Anayasa'da laiklik olmamalı" sözlerini eleştiren CHP Eskişehir MilletvekiliProf. Dr. Gaye Usluer, "Laik olmayan, anti laik, dindar bir anayasa yaparak bugüne kadar yaptıklarını, yani anti laik ve anti demokratik hareketlerini, davranışlarını, eylemlerini meşrulaştırmaya çalışıyorlar" dedi.

DHA



Prof. Dr. Gaye Usluer, İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile birlikte önce Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, ardından partisinin İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Partide gazetecilere açıklama yapan Usluer, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, 'Yeni Anayasa'da laiklik olmamalı' sözlerini eleştirerek, şöyle konuştu:

"Yapmak istedikleri daha demokratik bir anayasa elbette değildir. Yapmak istedikleri daha özgürlükçü bir anayasa değildir. Yıllar önce sayın Cumhurbaşkanı, 'Benim için demokrasi bir amaç değil araçtır. Günü geldiğinde o araçtan ineceğim' demişti. Bugün parlamenter sistemi toptan o araç olarak gördüğü demokrasinin dışına çıkarmaya çalışıyorlar. Son nokta olarak da laik olmayan, anti laik, dindar bir anayasa yaparak bugüne kadar yaptıklarını, yani anti laik ve anti demokratik hareketlerini, davranışlarını, eylemlerini meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Ne için? Kendi siyasi ikbali için. Ülkeyi feda etmeye hazır. Kendi siyasi ikbali için ülkeyi Ortadoğu bataklığına sürüklemekten kaçınmayan ve bugün anti laik, dindar bir anayasa ile Türkiye Cumhuriyeti'ni bir Suriye, bir Pakistan, bir Irak yapmaya çalışan bir Meclis Başkanı. Bunlara müsaade etmeyeceğiz."

Milletvekilliği dokunulmazlıklarını da değinen Usluer, "CHP olarak dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyoruz. Ama geçici bir değişiklikle değil. 17-25 Aralık'ta adı suça karışan başta bakanlar olmak üzere ve o tapelerde seslerini duyduğumuz, konuşmalarını dinlediğimiz devletin en üst makamlarındaki kişiler dahil yargılanmalılar. Yargılamaların önü açılmalı. Ve sayın Davutoğlu’nun söylediklerinin aksine biz diyoruz ki; dokunulmazlıklar kalkacaksa Başbakan, tüm bakanlar ve bugün 'Beni halk seçti, ben başka bir Cumhurbaşkanıyım. Ben eski Cumhurbaşkanlarına benzemiyorum' diyen Cumhurbaşkanı için de yeni Cumhurbaşkanlığı yasası oluşturulmalı. Cumhurbaşkanının da sorumsuzluk ilkesi kaldırılmalıdır. Elbette ki Cumhurbaşkanına hakaret etmek doğru değildir, bunu asla tasvip etmiyorum. Ama o Cumhurbaşkanı da hiçbir vatandaşına hakaret edemeyeceğinin bilincinde olacak. Hakaret ediyorsa nasıl Cumhurbaşkanı vatandaşın aleyhinde dava açabiliyorsa ben de bir akademisyen olarak bana, 'Vatan haini, karanlık, alçak, sen kim oluyorsun?' diyen Cumhurbaşkanına da dava açabileceğim yeni bir Cumhurbaşkanlığı yasası istiyorum" dedi.