CHP'li Öymen Bursa yangınını değerlendirdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ndeki yangınla ilgili olarak, ''Devleti yönetenler, bütün kuruluşların sağlık ve can güvenliği kurallarına tam uymalarını sağlamakla, denetlemekle görevlidir'' dedi.
cumhuriyet.com.trCHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'ni ziyaretinde, oda başkanı Erdal Aktuğ'dan Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ndeki 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Bursa'nın tüm sorunlarını meclisin gündemine taşıdıklarını, son olarak hastane yangınıyla ilgili Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle mecliste bir önerge verdiğini hatırlatan Öymen, insan hayatı ve güvenliğinin her şeyin üzerinde olduğunu vurguladı.
Öymen, insan hayatına mal olan bir olayın sonuna kadar üzerine gitmek gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Şevket Yılmaz Devlet Hastanesindeki olayla ilgili birçok bilgi aldık. Burada ciddi ihmaller olduğu anlaşılıyor. Yangından önce alınması gereken, ancak alınmayan önlemler olduğu görülüyor. Verdiğim soru önergesine Sağlık Bakanı henüz yanıt vermedi. Ölen vatandaşların otopsi raporları da henüz elimize geçmedi. Bu vatandaşların neden öldüklerini öğrenmek birinci önceliğimiz.''
Bunu öğrendikten sonra, bu küçük yangının neden bu kadar büyük sonuçlarının olduğu, hastanenin ne gibi eksikliklerinin bulunduğunu öğrenmek istediklerini dile getiren Öymen, şöyle devam etti:
''Her gün bazı ihmaller yüzünden çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybediyor. Devleti yönetenler bütün kuruluşların sağlık ve can güvenliği kurallarına tam uymalarını sağlamakla, denetlemekle görevlidir. Oysa Türkiye'de maalesef, kayırmacılık o hale geldi ki, o görevi en iyi yapacak insanlar işin başına getirilmiyor. İktidara en yakın olanlar getiriliyor. İktidara yakın değilseniz ne kadar yetenekli olursanız olun etkili bir görevde bulunmanız imkansız. Çoğunlukla etkili görevde bulunanların da mesleki yetenekleri yeterli olmuyor. O nedenle vatandaşlar bunun bedelini ağır şekilde ödüyor.''
İddialar
Öymen, bu konuda kesin raporların çıkmasıyla daha sağlıklı bir değerlendirme yapacaklarını, ancak ellerinde, yangın algılama sisteminin olduğu ama çalışmadığı, yangın merdivenlerinin kapılarının personel ve vatandaşların çıkıp sigara içmesinler diye kilitli olduğu, birçok pencerenin vidalı olduğu, kapı kollarının bulunmadığı, yangın tahliye planının olmadığı şeklinde bilgiler olduğunu belirtti.
Buna benzer birçok iddialar bulunduğuna dikkati çeken Öymen, şunları kaydetti:
''Otopsi sonucunda, bu hastaların duman zehirlenmesinden ölmediği anlaşılırsa, o zaman bu gibi teknik konuların doğrudan doğruya can kaybına yol açtığına hükmetmek gerekecek. Sağlık Bakanının söylediği gibi 'Onların bir kısmı zaten çok hastaydı' gibi iddialar gayri ciddidir. Bir devlet adamına yakışmayacak sözlerdir. Bunları söylenmemiş farz ediyoruz. Her hasta hayatını kaybedene kadar, umut taşıyan bir insandır. Bu insana devletin, hekimlerin görevi mümkün olan azami desteği son dakikasına kadar sağlamaktır. 8 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Son derece ciddi bir durumdur. Sonuna kadar bunun üzerine gideceğiz. Mecliste bunu takip edeceğiz.''
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Erdal Aktuğ da, hastane yangının ardından, ilgili mesleki odalar olarak bir teknik heyet oluşturduklarını, incelemeler yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
''Teknik raporumuzla ilgili çalışmalar devam etmekte. En kısa zaman içinde kamu oyuyla paylaşacağız. Hastanede yangın algılama sisteminin olduğu, ancak bu sistemin çalışmadığı, eksiklikler olduğu, 2002 yılında yapılan bu hastanenin ilgili yönetmeliklere uygun olarak yapılmadığı konusundaki çalışmalarımız devam ediyor.''