CHP'den üniversiteler için araştırma önergesi

CHP, üniversitelerin içinde bulunduğu koşullar ve akademik personelin sorunlarının araştırılmasını istedi.

cumhuriyet.com.tr

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ve arkadaşlarının TBMM Başkanlığı'na sunduğu araştırma önergesinde, dünyadaki iyi üniversitelere ilişkin listelere Türkiye'den hemen hiçbir üniversitenin giremediği ifade edildi.

Türkiye'deki üniversite sayısının 171'e ulaştığı, bunlardan 85'inin son 6 yılda açıldığı belirtilen önergede, "Ülkemizdeki üniversiteleşmeye yönelik gelişim, sadece niceliksel kalmakta, açılan üniversitelerin çoğu tabela üniversitesi olmaktan öteye gitmemektedir" denildi. Önergede, YÖK verilerine göre, 171 üniversitenin acilen 30 bin akademisyene ihtiyacı olduğu kaydedildi.

Vakıf üniversitelerinin sayısının 68'e ulaştığı vurgulayan önergede, bu üniversitelerin kurulması için yeterli düzeyde objektif kriter ve standart bulunmadığı savunularak, bu durumun yükseköğretim açısından risk olduğu ifade edildi.

Üniversitelerin temel sorununun mevcut yönetim tarzı ve zihniyeti olduğu görüşüne yer verilen önergede, merkeziyetçi YÖK yapısının gelişimin önündeki en büyük engel olduğu öne sürüldü. Önergede, üniversitelerin içinde bulunduğu koşulların incelenerek, akademik camianın sorunlarının tespit edilmesi ve daha güçlü, daha kaliteli, özgür üniversitelerin oluşumuna yönelik atılması gereken adımların belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması istenildi.

Site yönetimleri için de araştırma önergesi


Bu arada, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ve arkadaşları tarafından verilen araştırma önergesinde de TOKİ ve KİPTAŞ tarafından yapılan konutlarda site yönetimi hizmeti veren Boğaziçi Yönetim A.Ş'nin sorunlar ve şikayetlere yol açtığı öne sürüldü.
TOKİ ve KİPTAŞ'ın inşa ettiği sitelerin yönetiminin, çoğunlukla ihale yapılmadan Boğaziçi Yönetim A.Ş'ye verildiği iddia edilen önergenin gerekçesinde, yönetimin Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca 1 yılla sınırlanan geçici yönetimi devretmediği, devrettiği yönetimleri yasa dışı yollarla tekrar devraldığı savunuldu.

Bu konutlarda oturanların sorunlu yaşam alanına sahip oldukları, sitelerdeki periyodik bakımların yapılmadığı, elektrik ve su faturalarının ödenmediği, güvenlik önlemlerinin alınmadığı toplanan paraların nasıl harcandığına dair açıklama yapılmadığına dair şikayetlerde bulunduğu anlatılan gerekçede, Boğaziçi Yönetim A.Ş'nin üstlendiği yönetim hizmetlerindeki sorunların belirlenmesi ve çözüm üretilmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulması talep edildi.