CHP'den çok sert tepki
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasanın 14. maddesinin istisnai hükmünden yararlanarak, bir gün bir milletvekilinin de gözaltına alınabileceğini söyledi.
cumhuriyet.com.trCHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay, Kemal Anadol ve Kemal Kılıçdaroğlu, Mecliste düzenledikleri basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Okay, ''Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın talebiyle, evinde ve makamında yapılan aramanın ardından gözaltına alınması ve ardından da tutuklanması'' ile ilgili bir soru üzerine, 15 Ocakta, ''bu olası uygulamayı hissettiği için'', Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiğini anımsattı.
Sürecin artık, ''emniyetin 'F' tipi kadrolaşmasının adliyeyi teslim aldığı, kimi savcı ve hakimlerin Demokrat Parti'nin son dönemlerinde yaşanan tahkikat komisyonları misyonunu üstlendiği ve Türkiye'de artık herkesin hukuksuz olarak tutuklanacağı'' bir sürece dönüştüğünü iddia eden Okay, bu anlayışın yakında Parlamento'ya ve milletvekillerine de yansıyabileceğini söyledi. Hakkı Suha Okay, şöyle konuştu:
''Anayasa'nın 83. ve 14. maddeleri kapsamında bir gün bakarsınız, Beşiktaş Adliyesi yerine şimdi Erzurum'daki özel yetkili savcılık, belki milletvekillerini de gözaltına alacak ve tutuklayacaktır. Yapılan işlem şudur: Başlangıçta Adalet Bakanı talimatıyla, müfettişler vasıtasıyla, savcıların telefonları dinleniyordu. Daha sonraki süreçte Adalet Bakanlığı bir genelge yayımlayarak; 'yargı mensuplarının kişisel suçları varsa bu suçları olağan sürece göre değerlendirilecek' dedi.
Ceza Muhakemesi Kanununun 250. maddesi uyarınca, yargı mensubu olan Erzincan Başsavcısı hakkında, 'terör örgütüyle bağlantısı olduğu' iddiasıyla bir soruşturma başlatıldı ve ardından da tutuklandı. Peki iddia ne? Yargıya sızmak. Eğer başsavcı olmazsa, yargıya sızabilecek miydi? Sızamayacaktı. Yargı görevinden dolayı bir isnat var. Şimdi yargı görevinden olan isnadı bir kenara bırakıyorsun, bunu kişisel suç halinde mütalaa ediyorsun. Kişisel suç olarak mütalaa edildiğinden iktidarın da hoşgörüsüyle, yeni bir yargılama süreci başlatılmıştır. Bundan sonra hiç bir kişinin, kurumsal sıfatı ne olursa olsun güvencesi kalmamıştır. Her an herkes, gözaltına alınabilir, tutuklanabilir. Türkiye'de hukuk katledilmiştir. Hukuka takla attırmanın ötesindedir bu olay. Bu süreç, birileri için sürek avı haline dönüşmüştür. Hiç bir hukuksal tutarlılığı yoktur. Sadece birilerinin talimatıyla, 'ben yaptım oldu' anlayışı ile yeni bir polis devleti hukuku yaratılmıştır. Herkes sorumluluğunu bir an önce gözden geçirmelidir. Yargı emniyetteki F tipi yapılanmaya teslim oldu''
Hakkı Suha Okay, Sivas katliamını, Ergenekon'a bağlamak isteyen bir arayış içinde olunduğunu da ifadeetti. Başka bir soru üzerine ise Okay, ''Artık hakimler ve savcılar değil, hakim ve savcılara hükmedenlerin tasarrufuyla oluyor bazı şeyler maalesef'' diye konuştu.
''Savcı 'emredersiniz' deseydi, bunlar olacak mıydı?"
CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu ise bir gazetecinin, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle, 'yalama' olan gensoru önergesini neden tekrar işletiniz?'' sorusu üzerine, ''Başbakan Erdoğan'ın 'yalama' sözcüğünü kullanmasını kendi engin kültürüne veriyoruz'' dedi.
Başbakan Erdoğan'ın, gensorunun baştan reddedileceğini taahhüt etmesinin, yasama organı üzerindeki baskıyı açıkça gösterdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın, milletvekillerini yasama organının bir üyesi olarak değil, ''askerleri'' olarak gördüğünü belirtti.
''Bir yerde, AKP'nin yargıya müdahale ettiğini biliyorsak, bunun kanıtlandığı bir gerçekse, o zaman güçler ayrılığı ilkesine ve demokrasiye inanan bir siyasi partinin bunu sorgulanması gerekir. Sorgulanacak yer de TBMM'dir'' diyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın bundan rahatsız olduğunu ifade etti.
Kemal Kılıçdaroğlu, ''Sayın Cemil Çiçek, Erzincan savcısına telefon ettiğinde, savcı 'emredersiniz, gereğini hemen yaparım' deseydi, bunlar olacak mıydı? Olmayacaktı'' dedi.
Eski milletvekili Hatip Dicle'nin yaptığı açıklamayla, ''Kralın çıplak olduğunun'' öğrenildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, AKP'nin kendi hukukunu oluşturduğunu, gücünü hukuk zemininde ''sopaya dönüştürdüğünü'' ifade etti.
CHP'li Kılıçdaroğlu, AKP'nin zemin kaybettikçe baskılarını artıracağını vurgulayarak, ''Aramalara, gözaltılara hazırız. Ne yaparlarsa yapsınlar, hukukun üstünlüğünü AKP'ye rağmen sağlayacağız'' diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, ''(Gözaltılara hazırız) dediniz. Bir kaygınız mı var?'' sorusuna, ''Bu uygulama ile artık hiç kimsenin hukuk güvencesi kalmadı. Bugün başsavcıya yapılan işlem, trendin yükseltilerek devam ettirileceğini gösteriyor. Kaygımızın, korkumuzun olmadığını ama bunun mutlaka Parlamento zemininde sorgulanacağını ifade ediyoruz'' karşılığını verdi.
''Tamamen ona dayanan bir olay"
Kemal Anadol da ''Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Erzincan'da Başsavcı İlhan Cihaner'in tutuklanması ve Habur'da PKK'lıların serbest bırakılmasıyla ilgili inceleme başlattı. Bu incelemeyi nasıl yorumluyorsunuz, acaba kapatmayla ilgili hissettirme mi var?'' sorusuna, ''Cumhuriyet Başsavcılığı, yasal yetkilerini kullanıyor. Bunu herhangi bir şekilde yorumlamak, hissettirmek konusundaki sözleri ile irtibat kurmak yanlıştır. Çok büyük hukuk ihlalleri söz konusu olduğu için, Başsavcılık üzerine düşen görevi yapmaktadır'' yanıtını verdi.
''İncelemenin ardından yeni bir kapatma davasının gündeme gelip gelemeyeceğinin'' sorulması üzerine ise Anadol, ''Bilemeyiz, varsayım üzerinden bunları yanıtlamak yanlış'' dedi.
Kemal Anadol, ''Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı, daha önce İsmailağa cemaatine karşı yürüttüğü soruşturma nedeniyle mi gözaltına alındı ve tutuklandı?'' sorusuna, ''Tamamen ona dayanan bir olay. Cemil Çiçek, bizzat telefon ederek, 'İsmailağa cemaatine dokunma' talimatını verdi'' karşılığını verdi.
CHP heyeti Erzincan'a gidiyor
CHP, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasının ardından konuyu incelemek üzere bir heyet görevlendirdi.
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Sıvas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ve Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe'den oluşan heyet, yarın ilk olarak Erzurum'a gidecek, buradan Erzincan'a geçecek.
Ersin, Cihaner ile cezaevinde görüşmek üzere Adalet Bakanlığı'na yazılı olarak başvurduklarını söyledi. Gelecek cevaba göre Cihaner ile görüşeceklerini ifade eden Ersin, ayrıca Cihaner'in ailesini de ziyaret edeceklerini belirtti.
Geçen aralık ayında Erzurum ve Erzincan'da 3 gün süreyle temaslarda bulunduğunu anımsatan Ersin, görüştüğü kişilerle tekrar bir araya geleceğini, durum değerlendirmesi yapacağını vurguladı.