CHP'den 'abdesthane' projesi
Doğu Anadolu'da evlerin yüzde 38'inde tuvalet olmadığını saptayan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, camilerin yanına "abdesthane" yapılmasını öngören bir proje hazırladı. Projeye göre; ilk etapta Doğu Anadolu'da tuvaleti, banyosu olmayan yerler için cami yanlarına banyo ve abdesthane yapılacak.
cumhuriyet.com.trCHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, cami yanlarına banyo ve abdesthane yapılmasına ilişkin projeyi sundu. Edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı da projeye, "Çok iyi olur" dedi.
Ensar Öğüt'ün yaptığı araştırmaya göre; Doğu Anadolu'da evlerin yüzde 38'inde tuvalet ya konut dışında ya da hiç yok. Yani 2 milyon 400 bin yurttaşın tuvalet problemi var. Türkiye genelinde ise bu oran yüzde 17 yani 11 milyon 400 bin yurttaşın tuvaleti yok.
Ensar Öğüt'ün yaptığı araştırmanın sonuçları şöyle:
Doğu Anadolu evlerin yüzde 14'ünde mutfak ya konut dışında (yüzde 4) ya da hiç yok (yüzde 10); Türkiye genelinde ise bu oran yüzde 5. Bu da 1 milyon 260 bin vatandaşın mutfağının olmadığını ortaya çıkarıyor.
Doğu Anadolu evlerinin yüzde 18'inde banyo ya konut dışında (yüzde 5) ya da hiç yok (yüzde 13). Yani 1 milyon 134 bin yurttaşın banyosu yok.
Evlerinin yüzde 30'unda su yok; ya dışarıda (yüzde 9) ya uzakta (yüzde 21) yani 1 milyon 880 bin yurttaşın suyu yok. Türkiye genelinde ise bu oran yüzde 11. Böylece Türkiye'de 7 milyon 480 bin yurttaşın evinde su yok. Doğu Anadolu kırsalında su kaynağı genelde evlerin 1 kilometre uzağında bulunuyor.
Ensar Öğüt'ün yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de en yüksek bebek ölüm oranı binde 54 ile Doğu Anadolu'da bulunuyor.
Proje Ardahan'da uygulandı
Proje Ardahan'da 4 yerde uygulandı. Pilot bölge olarak Ardahan seçilirken ilk etapta Doğu ve Güneydoğu'da uygulamaya geçirilmesi planlanıyor. Daha sonra da tüm Türkiye geneline yayılması düşünülüyor.
Kaynak: İMECE
Proje için gerekli finansmanın "imece" usulü ile karşılanması planlanıyor. Buna göre bölgedeki vatandaşlar, köy muhtarları, işadamı ve imkan sahiplerin kapısı çalınacak. Sivil toplum kuruluşları, ilçe ve il yerel yönetimleri, medya organlarından destek istenecek. Ayrıca, TBMM ve hükümete de imeceye destek vermesi için çağrı yapılacak.