CHP yönetiminden "Genel Merkez baskı yapıyor" eleştirisine yanıt
CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, kurultay için noter kanalıyla 3 günde imza veren delege sayısını ise 526 olarak açıkladı. CHP Genel Merkezi ise bu sayının 400'lerde olduğunu belirterek sürece yakından izliyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "CHP'de sayıları yarıştıracak halimiz yok. Kurultay büyük vicdanımız. Delegeler "kurultay topla" derse toplanır" dedi. Özkan, "Genel Merkez imzacılara baskı yapıyor" eleştirilerine yanıt ise "Muhalefetin delegelerle konuşması gayet doğal, bizimk de. CHP delegelerine kimse baskı uygulayamaz." cevabını verdi.
AAAA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP kurultay delegelerinin pazartesi günü olağanüstü kurultay talebiyle noter kanalıyla başlattıkları imza verme süreci devam ediyor.
<haber-dikey:1031072,1031107>
OIağanüstü kurultay için imza sürecinin başladığını basın toplantısı ile duyuran CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, kurultay için noter kanalıyla 3 günde imza veren delege sayısını ise 526 olarak açıkladı. CHP Genel Merkezi ise bu sayının 400'lerde olduğunu belirterek sürece yakından izliyor.
Öte yandan parti içinde "değişim" isteyen Yaşar Tüzün, Gaye Usluer, Erdal Aksünger, Necati Yılmaz gibi isimlere ise her gün yenileri ekleniyor.
İzmir Milletvekilleri Mehmet Ali Çelebi ile Selin Sayek Böke de değişim talebinde bulunarak olağanüstü kurultay çağrısı yaparken, eski milletvekilleri Barış Yarkadaş ve İlhan Cihaner de bu talepte bulundu.
Böke: "Aday değilim"
CHP içinde ve özellikle son olağan kurultay öncesi çok konuşulan iki isim olan İlhan Cihaner ile Selin Sayek Böke "Gelecek İçin Biz" başlığı ile dün olağanüstü kurultay çağrısı yapmıştı. Açıklamadaki "sorumluluk almaya hazırız" ifadesi Böke'nin de genel başkanlığa aday olacağı yönünde yorumlanmıştı.
Böke, bugün yaptığı bir açıklama ile aday olmadığını bildirirken, "Ben de bu yeni siyaseti kurmak için her zamanki gibi savunageldiğim değerler ışığında mutlaka sorumluluk alacağım. Omuz omuza, sorumlulukta ortaklaşarak birlikte yürüyeceğiz. Önemli olan cümle budur." değerlendirmesini yaptı.
"Yaptıkları baskı kabul edilemez"
Parti Meclisi üyesi Erdal Aksünger ise yaptığı yazılı açıklamada, olağanüstü kurultay talebinin oluşmasından bu yana parti üyeleri arasında zaman zaman yapılan yorumlar ve eleştirilerin parti içi yoldaşlık hukukunu ciddi bir biçimde zedelemeye başladığını belirtti. Genel merkez yönetiminden bir iki ismin CHP imkanlarını kullanarak yaptıkları baskının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Aksünger, "Hepimizin olan bu partinin imkanlarını kendi koltuklarını korumak için kullanmak ve dağıtmak ne parti ahlakına ne geleneğindeki fıtratına ne de tüzüğüne sığar." ifadesini kullandı.
Aksünger, parti içi farklı değerlendirmeleri, düşmanlaşma ve kamplaşma için kullanmaya kimsenin hakkı olmadığını bildirdi.
Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı da istifa etti
Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanlarından Ekrem Kerem Oktay değişim talebinde bulunarak olağanüstü kurultay için imza verdiğini açıkladı ve görevinden istifa etti. Bir süre önce de Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanlarından Ali Arif Özzeybek gelinen noktadan Kılıçdaroğlu'nu sorumlu tutarak CHP üyeliğinden istifa etmişti.
"Sayıları yarıştıracak halimiz yok"
Değişim talebinde bulunanlar, yeterli imzayı birkaç gün içinde toplayacaklarını iddia ederken parti yetkilileri bu girişimin CHP'le zarar verdiği görüşünde.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, değişim talebinde bulunanların, "olağanüstü kurultay için şu ana kadar 526 imza toplandı" açıklamalarını değerlendirdi.
"CHP'de sayıları yarıştıracak halimiz yok. Kurultay büyük vicdanımız. Büyük vicdan, Türkiye'deki siyasi gelişmeleri, olup biteni seyrediyor." diyen Özkan, delegelerin "kurultay topla" demesi durumunda, bunun gerçekleşeceğini belirtti.
Özkan, şunları ifade etti:
"İmzalar yeterli sayıya ulaştıysa, o zaman bu konuşmaların, CHP tabanını germenin, üyeleri rahatsız etmenin, bir kavga gürültü görüntüsü vermenin anlamı yok. Bu süreçte önemli olan şey CHP'nin dengesini, gücünü korumaktır. Bu açıklamalarla durumu medya savaşı haline dönüştürmenin bir anlamı yok. Biz, arkadaşlarımızın elindeki imza sayısının 400'ü biraz geçtiğini illerden gelen bilgilerden görüyoruz. Eğer arkadaşlarımızın elinde yeterli imza varsa, yasal prosedür belli, genel merkeze getirip verecekler. Bunu böyle medya şovuna, yarışa dönüştürüp partinin imajını zedelemenin bir anlamı yok. Bununla bir şey elde edilemez."
Özkan, Türkiye'de erken yerel seçimin gündemde olduğunu, "imza açıklaması" yapan parti içi muhalefetin bundan vazgeçmesi gerektiğini, bunun CHP'ye zarar verdiğini aktardı.
GENEL MERKEZ İMZACILARA BASKI YAPIYOR İDDİASI
CHP Genel Merkezi'nde daha sonra basın toplantısı düzenleyen Özkan, Genel Merkez'in imzacılara baskı yaptığına ilişkin eleştirilere ise, Muhalefetin delegelerle konuşması gayet doğal, bizimk de. Hiçkimse bizim delegemiz üzerinde algı operasyonu yürütemez. Burası Türkiye'nin geleceğini yok etmek isteyenlerle mücadele etmek isteyenlerin yuvasıdır. CHP delegelerine kimse baskı uygulayamaz. Yeterli sayı bulunduğunda genel merkeze teslim edilir biz de gereğini yerine getiririz. Yeterli imza varsa getirsinler gereği hemen yapılacak. En fazla 470 imzaya ulaşılacağını tahmin ediyorum. Herhangi bir şekilde kurultayın toplanacağına ihtimal vermiyorum" diye cevap verdi.
Sürenin tamamlanmasına 11 gün kaldı
CHP Tüzüğüne göre imza süreci başladıktan sonra 15 gün içinde toplam delege sayısının salt çoğunluğu yani 625 kurultay delegesinin imzasının parti genel merkezine bir hafta içinde verilmesi gerekiyor. Buna göre imzaların toplanması için 11 günlük süre daha bulunuyor.
Parti genel merkezi imzaların ulaşmasının ardından 45 gün içinde olağanüstü kurultayı toplamak zorunda.