CHP, öneriyi Şahin'e sundu
CHP, Anayasa değişikliği ile ilgili önerilerini AKP, MHP ve BDP'den sonra TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e de sundu.
cumhuriyet.com.trCHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Hakkı Süha Okay, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'i ziyaret etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Anadol, Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili AKP, MHP ve BDP'yle yaptıkları görüşmeler hakkında Şahin'e ayrıntılı bilgi sunduklarını söyledi.
CHP'nin gerilimi azaltma, toplumdaki gerginliği ortadan kaldırmaya yönelik aynı zamanda siyasal ve hukuksal kolaylık sağlayacak önerisini Meclis Başkanı'na sunduklarını ifade eden Anadol, "Meclis Başkanımız bunları not ettiğini, partimizin tezini anladığını beyan etti. Bu konuda ilk temas ettiğimiz ve teklifin tamamı onlara ait olduğu için AKP grup başkan vekilleriyle de görüşeceğini, onlarla görüştükten sonra gerek duyarsa tekrar bizimle görüşeceğini söylediler" dedi.
"Amerika'da düşüncelerim değişti"
CHP Grup Başkanvekili Okay ise bir soru üzerine önerilerinin üç ana başlıkla ilgili olduğunu söyledi. Okay "Meclis Başkanı'ndan beklentiniz nedir?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Çok önemli bir değişiklik söz konusu. Siyasi partiler arasında bir mutabakat olmadan, iktidar partisinin grup önerisi gibi gelmiş bir Anayasa değişikliği söz konusu. Bu konuda sayın genel başkanımızın önerisi üzerine Başbakanın bir kabul iradesi var. Başbakanın bu kabul iradesinde 'yasal zemin oluştuğu taktirde grup başkanvekilleriyle temas kurulsun, Meclis Başkanı devreye girsin' ifadesi var. Grup başkanvekilleriyle teması kurduk, görüşümüzü ifade ettik. Diğer gruplarla da temas tamamlandıktan sonra bunun CHP grubunda kalıp sadece basınla paylaşılan bir noktada olması yerine TBMM Başkanı'na da bilgi verilmesi doğaldır.
Sayın Başkan bu konuda iktidar grubu başkanvekilleriyle yapacağı görüşme sonrasında kendisine göre bir pozisyon alabilir. Biz gittik görüştük ondan sonrasına bakıyoruz' demek yerine, Meclis Başkanı da Meclisin sorumluluğunu taşıyan birisi olarak bir değerlendirmede bulunabilir veya iktidar grubunun bu konuda olumsuz bir yaklaşımı varsa zaten Meclis Başkanı'nın yapacak bir şeyi yok. Anayasa değişiklik paketi komisyondan geçmiştir. Başbakan'ı beklediklerini ifade ediyorlar. Başbakan 'her ne kadar ben gitmeden önce böyle söylediysem de Amerika'da düşüncelerim değişti' derse o zaman uzun bir Anayasa değişiklik maratonu TBMM'yi bekliyor demektir."
AKP'ye "8 maddelik mayınlı araziler 40 günde geçti" hatırlatması
Anayasa Komisyonu raporu üzerinde muhalefet şerhlerine ilişkin sürenin uzatılmasıyla ilgili bir taleplerinin olup olmadığı sorusuna da Okay, 'komisyon toplantısının bu sabah saat 3.30'da bittiğini, saat 14.00'de tutanakların milletvekillerine gönderildiğini ve Anayasa Komisyonu Başkanı'nın saat 17.00'ye kadar muhalefet şerhlerinin verilmesini uygun gördüğü' karşılığını verdi. Okay, "Aceleniz ne? Neyi yetiştirmek istiyorsunuz. Nasıl bir komisyon yönetim anlayışıdır?" dedi.
İçtüzüğün 42'nci maddesinde 'uygun süre komisyon başkanı tarafından veriler' ifadesinin olduğunu belirten Okay "Bu uygun süre midir? Uygun süre diye insanları üç saatin içene sıkıştıracaksınız. Bundan kesinlikle şu anlaşılmasın; muhalefet şerhini arkadaşlarım hazırlıyor ve muhtemelen yarın sabah komisyon başkanlığına verilecek. Uygun süre olmasa dahi verecekler. CHP'nin Anayasa Komisyonunda muhalefet şerhini geciktirerek genel kurulda görüşmeyi erteleme gibi bir niyeti. Ama genel kurulda 8 maddelik mayınlı araziler nasıl 40 günde geçtiyse, bir uzlaşma ortamı almazsa genel kurulda da muhalefet partileri üzerine düşen görevi yapacaktır" diye konuştu.