Çer çöp evleri aydınlatıyor

Mimsan, Malatya’nın çöpünü yakma, termal gazlaştırma, biyogaz, çöp gaz ve atık ısı yöntemlerini entegre kullanarak elektriğe dönüştürüyor.

Serhat Alıgil

Mimsan Grup, entegre çalışan 5 farklı yöntemle şehir çöpünden enerji üreten elektrik santralini ‘Yap-işlet devret” modeliyle Malatya’da kurdu. Yatırım büyüklüğü 20 milyon dolar olan santralda yakma, termal gazlaştırma, biyogaz, çöp gaz ve atık ısı yöntemleri birlikte kullanılıyor.
Mimsan Grup Üst Yöneticisi Hacı Ahmet İlhan, şu bilgileri verdi:

“5+1’ sistemiyle santralımız dünyada bir ilk niteliği taşıyor. Halen 8 megavat (MW) elektrik üreten santral, tümüyle devreye girdiğinde 18 MW güce sahip olacak. Bu da 60 bin konutunu elektriğini sağlayan bir güçtür” dedi. Günlük 500 ton çöp işleyen santralın ürettiği ısı, sera ve konut ısıtmasında kullanılacak.

Kreditörler inanmadı
Geliştirdikleri teknolojilerin yatırıma dönüşmesinde yaşadıkları zorlukları da anlatan İlhan, bu işi yaparken kredi kullanamadıklarını, bir teknoloji firması olarak kreditörleri hayallerine inandıramadıklarını vurguladı. İlhan, “Bize ciddi olun’ dediler, Ama bu yatırım sonrası ilgi çok arttı” dedi.

Bugün atıktan enerji üretiminin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de devlet tarafından desteklendiğini belirten ve bunun sürmesinin önemine işaret eden İlhan, ayrıca çöplerin vahşi depolanması sorununa acil çözüm bulunmasını istedi.