Cep telefonu ''doyma'' duygusunu yok ediyor

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, cep telefonlarındaki elektromanyetik alana maruz kalma halinde beynin yemek yerken doyma hissini veren MSH isimli hormonda azalmaya neden olduğunu ortaya koydu.

cumhuriyet.com.tr

Buna göre, cep telefonunun yaydığı ışınlara belli bir sürenin üzerinde maruz kalındığında, yemek yerken ''doyma'' duygusunun normalden daha geç geliştiği saptandı. Bu durumun tokluk duygusundaki gecikme sonucu, sürekli yeme ihtiyacı doğurduğundan obeziteyi tetikleyebileceği yorumu yapıldı.

Araştırma, Doç. Dr. Mehmet Çölbay ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yetkin tarafından yürütüldü. Yetkin, çalışmada 1800 ve 2100 MHz elektromanyetik alanın açlık-tokluk hormonları, yeme davranışı ve obezite üzerine etkisini ortaya koymaya çalıştıklarını ifade etti.

Çalışmalarında iki ay süreyle deney hayvanlarını söz konusu dalga boylarında elektromanyetik alana maruz bıraktıklarını anlatan Yetkin, bu durumdaki hayvanların açlık-tokluk hormonlarında ortaya çıkan değişiklikleri, kilolarında gelişebilecek değişimi incelediklerini belirtti.

Araştırmada, deney hayvanlarının bir grubuna bir ay boyunca 1800 MHz, ikinci gruba bir ay boyunca 2100 MHz, üçüncü gruba da iki ay boyunca 2100 MHz radyofrekans uygulandığını belirten Yetkin, radyofrekans uygulamanın haftada altı gün uygulandığını söyledi.

Cep telefonu, hem davranışları hem hormonları etkiliyor

Araştırmalarında elektromanyetik alanın beynin iştah merkezi üzerine etkisini de araştırdıklarını bildiren Yetkin, şu bilgileri verdi:
''İştah merkezi beyinde hipotalamik bölgededir. Bu bölgede iki tane merkez vardır, bunlardan bir tanesi açlık ve diğeri tokluk merkezidir. Bu merkezlerde bulunan en etkili hormonlardan ikişer tanesini inceledik. Non-iyonizan ışınların, açlık-tokluk merkezlerini etkileyip insanların daha fazla yemelerine ya da yemelerine rağmen doyma duyularında gecikme yaşanıp yaşanmadığını araştırdık.
Bunun için 1800 ve 2100 MHz elektromanyetik alanı taklit eden bir aygıtla fareler üzerinde araştırma yaptık. Gördük ki fareler elektromanyetik dalgalardan hem davranış olarak hem de hormonal düzeyde etkileniyorlar.''

Türkiye'de cep telefonuyla ortalama konuşma süresinin ayda 4-4,5 saat olduğunu aktaran Yetkin, ortalama bu süreyi dikkate alarak farelere benzer sürede elektromanyetik alan uyguladıklarını söyledi.

Araştırmanın sonunda elektromanyetik ışınların, iştahı azaltıcı ve tokluk hissi veren MSH isimli hormonun etkisini azaltarak doyma duygusunda gecikmeye neden olduğunu bulduklarını bildiren Yetkin, ''Buna göre, cep telefonlarının etrafa yaydığı ışınlara belli bir sürenin üzerinde maruz kalındığında, yemek yerken doyma duygusu normalden daha geç oluşuyor. Doyma duygusu oluşmadığı için kişi sürekli yeme ihtiyacına giriyor. Dolayısıyla bu durumun obeziteyi de tetikliyor olabileceğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

Prof. Dr. Yetkin, çalışma sonuçlarının bilim dünyasına ilk defa gösterildiğini belirterek, çalışmanın sonuçlarının uluslararası dergilerde yayınlanması için hazırlık yapıldığını sözlerine ekledi.