Cep telefonu birkaç dakikada şarj olacak

Amerikalı bilim insanları bildik akülerden yüz misli hızlı dolan yüksek kapasiteli olan aküler geliştirdi. Bildik aküler genelde büyük miktarda enerji depolar ya da hızlı şarj olur.

cumhuriyet.com.tr

Illinois Üniversitesi’nde Paul Braun ve ekibi, şimdi bu iki özelliği tek bir aküde birleştirdi. Söz konusu model bir kondansatörün gücünü bir pilin enerjisiyle birleştiriyor (Nature Nanotechnology). Bu tür akülerle bir dizüstü bilgisayarı birkaç dakika, bir cep telefonu ise sadece birkaç saniye içerisinde kullanıma hazır hale geliyor.

Hızlı şarj olan aküler, tıp dünyası ve ordunun da dikkatini çekecek. Nikel-metal hidrojen veya lityum-iyon aküleri çok hızlı şarj edilip boşaltıldıklarında verimsiz çalışıyorlar. Gerçi bu, etkin malzemenin çok ince bir tabaka halinde bulunması halinde engellenebiliyor ama bu sefer de enerji depolamak için yeterli madde bulunmadığı için kapasite düşüyor.

Spiegel dergisindeki habere göre Paul Braun ve ekibi bu sorunu yeni malzeme ve akünün katot alanındaki ilginç düzenlemeyle aştı. İlk olarak bunları minik strafor kürecikleriyle doldurarak, sık dokulu bir kafes yapısı elde etmişler. Bilim insanları bu tür yapıların zahmetli ve pahalı olduğunu söylüyor. Fakat yeni üretim sürecinde kürecikler otomatik olarak uygun yerleri doldurmuşlar. Bu kafes daha sonra elektrolizle nikelle doldurulmuş. Kürecikler eriyip, kopunca, pürüzlü ve süngerimsi bir nikel gövde elde edilmiş. İkinci adımda elektro cilalama ile boşluklar büyültülmüş ve geriye bir ağ yapısı kalmış. Bu yapı daha sonra elektrolitik olarak etkin olan malzemeyle kaplanmış. Bu şekilde üretilen nikel-metal hidrojen ve lityum-iyon aküleri, on ila yüz misli daha hızlı şarj edilebilmekte. Yeni üretim tekniği, endüstriyel ölçekte de kullanılabilecek.