çArşı için darbeye teşebbüs iddiası çöktü
Beşiktaş taraftar grubu üyelerinin yargılandığı davada savcı mütalaasını verdi
Canan Coşkun / ERAY EMİN AYDEMİRGezi Parkı Direnişi sırasında gözaltına alınan Beşiktaş’ın taraftar grubu çArşı’nın kurucuları Cem Yakışkan, Numan Bülent Ergenç ve Halil İbrahim Erol’un da aralarında bulunduğu 35 sanığın darbeye teşebbüs suçlamasıyla yargılandığı davaya ilişkin savcı görüşünü açıkladı. Savcı mütalaada, tüm sanıklara yöneltilen darbe suçlamasından beraat kararı verilmesini, ayrıca tüm sanıkların izinsiz gösteri suçundan cezalandırılmasını istedi. Mahkeme ise sanık ve avukatlarına mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre verilmesine hükmederek duruşmayı seçimler sonrasına bırakarak 29 Aralık’a erteledi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya 25 tutuksuz sanık katıldı. Savcı Abdullah Mirza Coşkun duruşmada davaya ilişkin görüşünü açıkladı. Mütalaada, darbe suçlamasına ilişkin, sanıkların bu suçu uygun vasıtalarla işleyerek amaca ulaşmaya yetecek plan ve organizasyon dahilinde görev paylaşımlı, hiyerarşik yapıda bir eylem şeması olmadığı ayrıca sanıkların birbirleri ile tasarlı şekilde hareket ettiklerine maddi olgu da olmadığı kaydedildi.
Örgüt suçlamasından beraat
Savcı Coşkun, sanıklardan Mustafa Uysal, Hakan Bora ve Hüseyin Fidan dışındaki tüm sanıkların ne şekilde terör örgütü kurduklarına, hangilerinin yönetici olduğu, ne tür yönetsel faaliyetlerde bulundukları, üyelerinin kimler oldukları, hiyerarşik yapı görev dağılımı gibi suçun yasal unsurlarının olmaması nedeniyle tüm sanıkların bu suçtan beraatini talep etti. Savcı Coşkun mütalaasında Gezi Parkı eylemleri ile ilgili tespitlerde de bulundu. Coşkun, eylemlerin yasal gösterilerden olmadığını, tamamen yasadışı gösteriler olduğunda şüphe bulunmadığını iddia etti.
‘Çete ve örgüt bir arada olmaz’
Savcı sanıkların hem terör örgütü kurmak ve üye olmak hem de suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üye olmak suçlarından yargılanmalarının mümkün olmadığını kaydederek, tüm sanıkların çete suçlamasından beraatini istedi. Mütalaada sanıklara yöneltilen polise direnme suçu kapsamında görüntülere yansıyan somut bir delil olmadığı belirtildi. Savcı polislerin de ifadelerinde sanıkların kendilerine karşı bir eylemde bulunmadıklarını beyan ettiklerini aktararak, bu suçtan beraat verilmesini talep etti.
DİZDAR: GEZİ OLAYLARI MEŞRUDUR ‘Yükseleni çArşı olanlar’ yine kayıp Beşiktaş yönetimi ve taraftarlarının yakından takip ettiği, kamuoyunda ‘Çarşı davası’ olarak bilenen yargılama sürecinde yine karar çıkmaması Siyah-Beyazlı camiada memnuniyetsizlik yarattı. Mahkemeye Beşiktaş camiasının önemli isimlerinden Hasan Arat, Eski CHP milletvekili Umut Oran, eski Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Kulübü İletişim Danışmanı Rıdvan Akar’ın yanı sıra birçok Siyah-Beyazlı taraftar izleyici olarak katıldı. Taraftarlar Hasan Arat’a mahkeme öncesinde çArşı’yı yalnız bırakmadıkları için teşekkür ederken avukatı bulunmayan 3 sanığın savunmasını Ali Rıza Dizdar üstlendi. Mahkemede söz alan avukatlardan Ersan Şen, yaptığı savunmada “Cem Yakışkan’ın ‘darbe yapacak gücüm olsa Beşiktaş’ı şampiyon yapardım’ sözü tarihe geçmiştir” derken mahkemenin ertelenmesinin ardından açıklamalarda bulunan avukat Ali Rıza Dizdar ise “Darbe ve örgüt suçlamarından çArşı ile ilgili iddialar çökmüştür. Gezi olayları yasadışı değildir ve meşrudur” ifadelerini kullandı. Bu arada çArşı Grubu üyesi 35 kişinin yargılanması esnasında gösterilen duyarsızlık dikkat çekti. Gezi protestoları sırasında çArşı Grubu’yla ilgili olarak sosyal medya yoluyla destek mesajı yollayan ve Beşiktaş taraftarlarının “yükseleni Çarşı olanlar” şeklinde hitap ettiği, sanatçılar, politikacılar ve gazetecilerin mahkemeye gelmemesi gözlerden kaçmadı. |