Çalışma hayatında cinsiyet eşitliği
Türkiye'de kadın haklarının yasal garanti altına alınması ve Avrupa Birliği standartlarına uyumunun sağlanmasını hedefleyen ''Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'' adlı AB Eşleştirme Projesi'' yarın başlıyor.
cumhuriyet.com.trÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile eşleştirme ortağı Almanya ve Avusturya'nın ortak yürüteceği, 18 ay sürecek proje kapsamında, Türk ve Avrupalı uzmanlar Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda çalışmalar yapacak. Proje, AB fonundan 950 bin avro ile desteklenecek. Projenin iletişim ve medya uzmanı Gundel Köbke, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Avrupa Birliğine yeni girmiş ya da aday ülkelerin kapasitelerini genişletmek için eşleştirme projelerini uyguladıklarını söyledi.
Bu kapsamda, Türkiye'de çalışma hayatını etkileyen mevzuatları ve kanunları Avrupa Birliği normlarına göre inceleyeceklerini belirten Köbke, Türkiye'deki mevzuatların olumlu ve olumsuz yönlerini tespit ederek bununla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması konusunda önerilerde bulunacaklarını bildirdi.
Mevzuat düzenlemesinin ardından Türkiye'deki kurumların kapasitelerinin değiştirilmesi konusunda da çalışmalar yapacaklarını anlatan Köbke, ''Son adım olarak da kadınların istihdama katılmaları hususunu ele alacağız. Türkiye'deki kadın istihdamı oranı yüzde 22 dolayında. Bunu yüzde 29'a, hatta daha yukarıya çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için çeşitli fikirler geliştirmemiz lazım'' dedi.
Türk heyeti ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının kadın istihdamının artırılması konusunda çok sayıda çalışması bulunduğuna işaret eden Köbke, şöyle konuştu:
''Biz parça parça yapılanları bir araya getirmeye ve çözüm yolları üretmeye çalışıyoruz. Bunları yaparken Türk tarafıyla çok fazla işbirliğine gideceğiz. Eğitimli kadınların işsizliğinin, işsiz kalmasının önlenmesi konusunda, onları kendi işletmelerini açmaya veya bağımsız çalışmaya yönlendirebiliriz. Tabii bunları yaparken Türkiye'deki kadınların büyük bir çoğunluğu kırsalda yaşadığını, bunların sıfırdan iş sahibi yapılabileceğini unutmamamız gerekiyor. Kısacası toplumsal cinsiyet eşitliğinin giderilmesi için pek çok alanda çalışıyoruz, bu belki güç olabilir ama şansımız çok.''
''Çalışan kadınlara nasıl bakılıyor?"
Projenin sadece istihdama yönelik olmadığını, Türkiye'de çalışan kadına nasıl bakıldığını da irdeleyeceklerini ifade eden Köbke, konuya insan hakları açısından da yaklaşacaklarını söyledi. Proje kapsamında, ''eğitim ve farkındalık'' çalışmalarını hem Bakanlık personeli hem de sivil toplum örgütleriyle ortak bir şekilde yürüteceklerini belirten Köbke, yarın düzenleyecekleri toplantıyla projenin içeriğini kamuoyuna duyuracaklarını bildirdi.
Köbke, 2011 sonbaharında da ''Türkiye'deki Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'' konusunda ulusal bir konferans gerçekleştireceklerini, bu konferansa da Avrupa'dan pek çok uzmanın katılacağını sözlerine ekledi.