Büyük şirketler sınıfta kaldı

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), dünyanın önde gelen şirketlerinin kendi kadın çalışanlarının en yeteneklilerini üst düzey görevlere getirmede başarısız olduğunu bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

WEF'in ''Corporate Gender Gap'' adlı raporuna göre, kadınlar, üst düzey yöneticilik görevine gelmede ya da yönetim kuruluna girmede halen başarısız durumdalar. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 20 ülkede dünyanın en büyük istihdamını sağlayan 16 sektördeki 600 şirkette yapılan araştırmaya dayanarak hazırlanan rapor, şirketlerde üst yönetici pozisyonundaki ortalama kadın sayısının, araştırmanın yapıldığı 600 şirkette yüzde 5'den az olduğunu ortaya koydu.

Kadın üst yöneticilerde en yüksek oran Finlandiya'da yüzde 13, Türkiye ile Norveç'te yüzde 12 ve İtalya ile Brezilya'da yüzde 11 oldu. WEF, sorunun aşılması için ülkelere yetenekli kadınlardan yararlanma ve eğitim için daha fazla çalışma yapması çağrısında bulundu.
 

''Cinsiyet efsanesi"

Raporun hazırlayıcılarından Saadia Zahidi, ''raporda ortaya çıkan sonuçların, iş dünyasının cinsiyet eşitliğini başarmada yeterli çabayı göstermediği konusunda alarm çaldığına'' işaret ettiğini söyledi.

Zahidi, ''İskandinavya, ABD ve İngiltere'de bazı şirketler kadını entegre etmeye öncülük etseler dahi, birçok şirkette cinsiyet eşitliği ya da pozitif ayrımcılık sağlandığına ilişkin düşünce halen bin efsane'' dedi.

Araştırma, kamu şirketleri yönetim kurulunun yüzde 40'ının kadın olmasını garantiye alan yasadan sonra Norveç'in, kadınların şirketlerde üst düzey görevlere gelmesine önderlik ettiğini gösterdi.

Araştırmaya katılanların birçoğu, geleneksel ve kültürel alışkanlıkların, eril ya da ataerkil şirket kültürü ve rol modeli eksikliğinin, kadınların kariyer basamaklarını tırmanmasını,olanaksız kıldığını dile getirdiler.
 

Geleneksel ayrımlar

Hizmetler sektörü kadınların istihdamında en büyük orana sahip olurken, bu sektörler içinde kadınların istihdam oranında Finansal Hizmetler ve Sigorta sektörü yüzde 60 ile başı çekiyor. Finansal Hizmetler ve Sigorta sektörünü yüzde 56 ile Profesyonel Hizmetler ve yüzde 42 ile Medya ve Eğlence Sektörü takip ediyor.

Geleneksel olarak erkeklerin istihdam alanı olarak görülen sektörlerden otomotiv sektöründe kadın istihdam oranı yüzde 18 iken, bu oran madencilikte yüzde 18 ve tarımda ise yüzde 21 olarak görülüyor.

Cinsiyetler arasında ücret uçurumunun devam eden bir konu olduğunun altı çizilen raporda, Brezilya ve Meksika hariç birçok ülkenin bu sorunu çözmek için önlemler almasına rağmen, cinsiyetler arasındaki ücret açığının sürdüğü, birçok işverenin (yüzde 72) hiçbir surette ücret açığını giderme teşebbüsünde bulunmadığı ifade edildi.

Rapora göre, ABD, kadın istihdamında en yüksek oran bakımından yüzde 52 ile başı çekerken, Hindistan ise yüzde 23 ile en düşük orana sahip bulunuyor. Kadın istihdam oranında ABD'yi yüzde 48 ile İspanya, yüzde 46 ile Kanada, yüzde 44 ile Finlandiya ve Hollanda, yüzde 40 ile İsviçre ve İngiltere takip ediyor. Türkiye'de bu oran ise yüzde 26 seviyesinde bulunuyor.
Araştırmanın yapıldığı ülkeler Türkiye, Avusturya, Belçika, Brezilya, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Japonya, Meksika, Hollanda, Norveç, İspanya, İsviçre, İngiltere ve ABD olarak sıralanıyor.