Bütçe açıkları rötar yaptırdı

2009 ve 2010 yılı bütçe açığının ne gösterileceği konusunda henüz bir karar verilememiş olması nedeniyle, 17 Temmuz'a kadar tamamlanması hedeflenen Orta Vadeli Program'a yine son şekli verilemedi. Devlet Planlama Teşkilatı, programın bitirilmesi için çalışıyor.

cumhuriyet.com.tr

Bütçe açıkları, "Orta Vadeli Program"a rötar yaptırdı. 2009 ve 2010 yılı bütçe açığının ne gösterileceği konusunda henüz bir karar verilememiş olması nedeniyle, 17 Temmuz'a kadar tamamlanması hedeflenen Orta Vadeli Program'a yine son şekli verilemedi. Devlet Planlama Teşkilatı, Haziran ayında tamamlanması gerekirken, Temmuz'a sarkan Orta Vadeli Program'ın bitirilmesi için hummalı bir çalışma sürdürüyor.

Bütçe açığının 2009 ve 2010 yılında ne olacağı konusunda henüz bir görüş birliği sağlanamaması nedeniyle, Devlet Planlama Teşkilatı Orta Vadeli Program'a (OVP) son şekli verilemedi. Orta Vadeli Program'ın 17 Temmuz'a kadar tamamlanması için yoğun bir şekilde çalışıldığını açıklayan bir yetkili, ancak başta bütçe açıkları, gelir kalemleri ve mali disiplin olmak üzere birçok konuda nihai bir karar verilemediğini dile getirdi. Uzun zamandır bütçe açığının ne gösterileceği konusunda sıkıntı yaşandığını vurgulayan yetkili, ANKA'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bütçe açığı olduğu gibi gösterilecekse ciddi bir açıkla karşı karşıya kalınacak. 2009 yılı için bütçe açığı 60 milyar TL'ye dayandı. Açığı kapatmak ve gelirleri artırmak için yeni bir tedbir setinin devreye sokulması gerekiyor. İnandırıcı gelir artışlarının öngörülmesi gerekiyor. Orta Vadeli Program'da mali disiplin vurgusu ağırlıkta olacak. Bunlardan biri kamu kurumlarının gelir gider dengelerini ayarlamasıyla ilgili olabilir. Kamu kurumlarının 2010 yılında ve sonrasında bütçelerini doğru kullanması büyük önem taşıyacak. Bütçesini aşan kuruma 'seneye ödeneğinden kesilecek' denilebilecek."
 

Şok vergi artışları...

Hükümetin birbiri ardına açıkladığı ÖTV ve KDV artışlarının Katılım Öncesi Ekonomik Program'da (KEP) bütçe açıklarının kapatılması için öngörülen tedbir setinin bir parçası olduğuna dikkat çeken yetkili, şu açıklamalarda bulundu: "Daha KEP hazırlanırken, 2009, 2010 ve 2011 yılı açıklarını aşağı çekmek için bir takım tedbirler seti gündeme alınmıştı. Gelir hedefi olarak rakam belirtilse de, bunların hangi tedbirler olacağı açıklanmamıştı. Şimdi uygulanan tedbirler, KEP'deki bütçe açığını azaltmak için gündeme getirilen tedbirler. O günden bu yana çok şey değişti. KEP'te öngörülen bütçe açığıyla şimdiki rakamlar arasında büyük uçurum var. Bütçe açığı 60 milyar TL'ye yaklaştı. Şimdi bu açığı kapatmak için ne tür tedbirler alınacağı ve bu tedbirlerin ne kadar inandırıcı olacağı önemli."