Bursa... AKP kalesini koruyor
Bursa’da AKP’nin kaybetmesi muhtemel bir veya iki milletvekilini almak için CHP ve MH P yarışıyor. Barajı geçen HDP’nin milletvekili çıkarması ihtimali yok değil ama zayıf.
Ahmet İnselKararsızlar hala yüksek
Bursa’da 2 milyon seçmen var. 2011’de 18 milletvekilinden 11’ini AKP aldı. Birinci sırada Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu var. Yaptığı hastane açılışlarıyla YÜZDE 55 oy oranını koruyacaklarından eminler AKP yöneticileri. Kararsız seçmen oranının hâlâ yüksek kalmasınıseçim kampanyasının daha yumuşak (!) olmasıyla açıklıyorlar. Eski Baro Başkanı Zekeriya Birkan yurtdışından AKP’ye kırk bin civarında oy bekliyor. Geçen seçimde çok ufak bir farkla MHP yerine AKP’ye giden koltuğu bu oylarla korumayı ümit ettikleri seziliyor. Birhan’a göre seçmenin bir yıl önceki tercihlerini değiştirmesi için nesnel hiçbir neden yok.
Bursa’da seçimden büyük değişim beklenmiyor. 20 yaşında işçi İsmail “mahalle komple AK” dedikten sonra, “çoğu AK Parti’ye oy vermeyeceğinisöylüyor ama hepsi verir” diyor. Kendisi “sadece tepkiden”Ekmeleddin İhsanoğlu’na oy vermiş. Teleferik mahallesindeki arkadaşı Ömer ise Erdoğan’a vermiş ama çok pişman. Cumhurbaşkanının parti başkanı olmasını, tek parti devletine benzetiyor. Mahallesinde CHP’ye eğilim artmış. Bunun biraz da CHP’li Nilüfer belediyesinin başarılarına imrenmeyle ilgili olduğunu belirtiyor. Ama“kime oy vereceğiz?” sıkıntısı yaşamalarına rağmen sonunda kazanacak partiye oy verdiklerinisöylüyorlar. AKP’nin seçimden gene açık ara birinci parti olarak çıkacak olmasının esas anahtarı belki bu.
Partinin kılcal damarları çalışıyor
CHP adaylarının tümünü yalnız ön seçimle belirlenmiş. İl Başkanı Zafer Yıldız’a göre “sıfır kontenjan sayesinde partinin kılcal damarları çalışıyor, halktan karşılığını alıyor”.
Vekil sayısını 5’den 7’ye çıkarmayı hedefliyor. Ne var ki ön seçimde ilk beşin biraz fazla blok Alevi oyu izlenimi vermesini diğer partiler CHP aleyhine kullanıyor. Birinci sıra adayı Uludağ Üniversitesi’nden iktisat-finans profesörü Lale Karabıyık.
Bursa’nın yarattığı katma değere göre milli gelirden aldığı payın yetersiz olduğunu belirtiyor.
Belli ki bu tema kentte popüler, MHP adaylarından da aynı şeyi işitiyoruz. CHP’nin kentsel sorunlarla yakından ilgili bir ekibi var. Var olan 26 sanayi bölgesine yeni bölgeler ilave etme girişimlerini, sanayi, tarım ve turizm kenti olan Bursa’da bu üçü arasındaki dengenin korunmamasını eleştiriyorlar. CHP’nin Bursa’da DYP ve ANAP kökenli erkek seçmenden beklentisi var.
CHP’de sıfır kontenjan sayesinde partinin kılcal damarları çalışıyor.
AKP köylerde yok gibi
Hem CHP hem MHP bütün büyükşehir yasasının köy ve beldelerde yarattığı sorunların altını çiziyor. Meralara, ortak zeytinliklere el konup, ihale ile dışarıdan özel kişilere kiralanmasına, belde belediyelerinin kapatılmasının yarattığı hizmet eksiğine karşı tepki büyük. AKP’nin köylerde pek gözükmediği söyleniyor. Tarımda fiyatlarının düşüklüğü ve aşırı borçlanma ayrı bir sorun. 15 yıl Kamu-Sen Bölge Başkanlığı yapmış MHP adayı Selçuk Türkoğlu, “2007 ve 2011’de sokakta AKP’yi dişe diş savunan esnaf vardı, şimdi o kalmadı,” diyor.
Kararsız seçmenin AKP’den geldiğini, bir kısmının istikrar beklentisiyle geri döneceğini, geri kalanının “AKP-MHP geçişkenliği nedeniyle” partisine oy vereceğini tahmin ediyor. Ama medya bombardımanının kararsız seçmeni AKP’ye geri döndürme gücünü de ihmal etmiyor. MHP tabanında adaylar belirlenirken temayül yoklamasına uyulmadığı, bu nedenle beklenen başarının elde edilemeyeceği serzenişi duyuluyor.
HDP’nin mitingi konuşuluyor
Metal işçileri eylemi işçilerin temel taleplerinin kabul edilmesiyle sona erdiği için, bu konu seçimde belirleyici olma niteliğini epey kaybetmiş. MHP Türk- Metal’le kurulan ilişkisi nedeniyle savunmada. Bazı MHP’liler sendikanın sorumsuzca davrandığını, “korkunç bir mal varlığının üzerine oturup, hiçbir şey yapmadığını” eleştirisini bazı MHP’liler dile getiriyor. AKP örgütü ise belli ki bu mücadele sırasında düşük bir profil izlemiş. “Alman vakfına ait Bosch’la” Türk Metal’in anlaşmasının zamanının manidar olduğunu belirtip, AKP’ye komplo teorilerine kapıyı açık bırakıyorlar.
Çok büyük bir değişiklik olmayacak
Kentte HDP’nin mitingine olan büyük katılım herkesin dikkatini çekmiş. Bursaporthaber sitesinden Zafer Opsar, bu mitingin diğer partilerinkinden geri kalmadığı, hatta bazılarını gölgede bıraktığı kanaatinde. HDP’nin 1. sıra adayı Asiye Kolçak’a göre de miting, partisinin Bursa’da da normalleşmeye başlamasının en anlamlı işareti. HDP’ye karşı olumsuz algının kırılmaya başlaması provokasyon girişimlerini de etkisiz kılmış.
Gene de kendilerini yeterince anlatamadıklarını, Kürt partisi olma inancının ağırlığını hissettiklerini ilave ediyor. Sokakta CHP’li seçmenler de HDP’nin sırtında PKK gölgesi olmasının bu partinin en büyük sorunu olduğunu belirtirken, “bugün AKP ile HDP arasında seçmek gerekse HDP’yi seçerim”söylediyenler dikkat çekiyor.
Mitingde Türk bayraklarının da yer almasını sahipleniyor parti yerel sorumluları. Bayrağı bir şoven saldırı aracına dönüştürmeye karşı çıktıklarını, asıl bunun bayrağa saygısızlık olduğunu söylüyorlar. Özellikle gençlerin, kısmen kadınların HDP’ye ilgisi daha yüksek. HDP’nin bir milletvekili kazanmak için Selahattin Demirtaş’ınaldığı 65.000 oyu 90-95.000’e çıkarması gerekiyor.
AKP’ye oy veren Kürt kökenli seçmenin HDP’ye geleceğine inanıyorlar. İkinci sırada Kafkas Dernekleri Federasyonu İkinci Başkanı Metin Kılıç’ın yer alması da beklentiyi yükseltmiş.
AKP’nin kalesi Bursa’da izlenimim, milletvekili sayısında çok büyük değişiklikler olmayacağı yönünde. AKP’nin kaybetmesi muhtemel bir veya iki milletvekilini almak için CHP ve MHP yarışıyor. Barajı geçen HDP’nin milletvekili çıkarması ihtimali yok değil ama zayıf.