Burgaz, TAPDK'ye başvurdu
Burgaz Alkollü İçkiler, bazı firmaların bandrol düzenlemelerini ihlal ettiğini ve vergi kaçırdığını iddia ederek Maliye Bakanlığı ile TAPDK'ye başvurdu. Burgaz, bazı şirketlerin serbest bölgelerden ihracat yapıyormuş gibi kendi güdümündeki şirketlere satış yaparak, ardından ürünlerini free-shop'lardan bandrolsüz biçimde ülkeye soktuğunu öne sürdü.
cumhuriyet.com.trBurgaz Alkollü İçkiler, bazı şirketlerin serbest bölgelerden ihracat yapıyormuş gibi kendi güdümündeki şirketlere satış yaparak, ardından ürünlerini free-shop'lardan bandrolsüz biçimde ülkeye soktuğunu öne sürdü.
Edinilen bilgiye göre, Burgaz Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin Maliye Bakanlığı'na gönderdiği 16 Mart tarihli yazıda, alkollü içkilerde bandrol uygulamasına işaret edilerek, vergi kaybının önlenmesini amaçlayan bu düzenlemenin bazı firmalar tarafından ihlal edildiği öne sürüldü.
Olayın "haricen öğrenilen bilgiye dayandığı" belirtilerek anlatıldığı yazıda, alkollü içkiler sektöründe faaliyet gösteren bazı firmaların, bandrol ve ÖTV ile ilgili mevzuat hükümlerini delmek ve vergi kaçırmak amacıyla, kendi güdümündeki firmalara ihracat yaptığını belirterek bandrolsüz olarak önce serbest bölgeye satış yaptıklarını ifade edildi. Serbest bölgedeki bu firmalar aracılığı ile bu kez free-shop'lara ürünün verildiği kaydedilen yazıda, Yolcu beraberi uygulamasıyla, bu firmaların ürünleri fili olarak yurt içine bandrolsüz ve ÖTV'si ödenmemiş olarak giriş yapmaktadır" denildi. İhracat istisnasına ilişkin yasa hükmünün ihlali olan bu uygulamanın yasaya aykırılık teşkil ettiği bildirilen yazıda, şöyle denildi:
Yurt dışına gitmediği halde vergiden kaçırılıyor
"Söz konusu firmaların serbest bölgeye sattıkları ürünlerin büyük bölümü, öğrendiğimiz kadarıyla yurt dışına gitmemekte, free-shop'lar aracı kılınarak yurt içine dönüş yapmaktadır. Böylelikle ÖTV Yasası, ÖTV Genel Tebliği ve 4733 sayılı yasanın 8'inci maddesi hükümleri açıkça ihlal edilmektedir. Haksız kazanç elde etmek maksatlı yapılan bu işlemlerin (ve kaçırılan verginin) cesameti, serbest bölgeden free-shop'lara satılan Türkiye menşeli ürünler ile free-shop'ların yurt içine giriş sırasında sattıkları (yolcu beraberi kapsamındaki yerli üretilmiş) ürün miktarlarının (Gümrük Müsteşarlığı kontrolündeki veri tabanında mevcut) kontrol edilmesi ile kolaylıkla tespit edilebilir."
Yazıda, bu durumun araştırılması, yasa dışılık tespit edilmesi halinde hapis cezası öngören yasal düzenleme gereği suç duyurusunda bulunulması ve sektörün doğru bilgilendirilmesi için sonucun Burgaz'a bildirilmesi istendi.