'Bulgaristan'daki Türklere yönelik anket

Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma ile Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet derneklerinin iş birliği ile Bulgaristan'daki Türkler ile Türkiye'deki göçmenlere yönelik düzenlenen anketin sonuçları açıklandı. Buna göre, Bulgaristan'daki Türklerin yüzde 66'sı, etnik kimlik sorunu yaşıyor.

cumhuriyet.com.tr

Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma ile Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet dernekleri
adına anketi yapan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Ortepedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Durmaz, Black Bird Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, 2 milyon Türk'ün yaşadığı Bulgaristan ile çok sayıda göçmen bulunan Türkiye'de yapılan ankete 13 bin kişinin katıldığını belirtti. Durmaz, anketin, Bulgaristan'daki Türklerin ve Türkiye'deki göçmenlerin karşılaştığı sorunların tespit edilmesi ve ülkelerarası politikaların belirlenmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Sadullah Sipahioğlu da Türkiye'de 500 bin Bulgaristan göçmeni Türk bulunduğunu, buradan 4 bin 619 örneklemin alındığını anlattı. Sipahioğlu, anketin, Bulgaristan'da Türklerin yoğun olduğu 13 bölgede, eş zamanlı olarak da Türkiye'de Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara'da uygulandığını dile getirdi.

İÜ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kutluk Kağan Sümer de anketin, örneklem olarak 13 bin kişiye uygulanmasının önemli sonuçları ortaya çıkardığınu, örneklemlerin yüzde 51'inin erkek yüzde 49'unun kadın olduğunu söyledi. Seçilen grubun, çoğunun 25-44 yaş aralığında bulunduğunu, yüzde 80'inin lise ve üstü eğitimli olduğunu bildiren Doç. Dr. Sümer, 13 bin kişilik örneklemin, yüzde 87'sinin Türkçe okuyup yazabildiğini kaydetti. Ankette, Bulgaristan'daki Türklerin yüzde 66'sının etnik kimlik sorunu yaşadığını belirttiğini anlatan Sümer, ''Pasaportlarında ve kimliklerinde dini durumu Hristyan yazan Müslümanların yüzde 98.4'ü İslami usullere göre gömülmek istiyor. Ayrıca yüzde 78.2'si de köylerinin eski isimlerine dönmesini talep ediyor'' dedi.

Doç. Dr. Kutluk Kağan Sümer, anket sonuçlarından, Bulgaristan'daki Türklerin, Türkçeyi kendi imkanları ile öğrendiklerini, Türkiye'de eğitim gören din adamlarına güvendiklerini, Bulgaristan'daki Türk milletvekillerinin Türkleri temsil etmediği sonucuna vardıklarını kaydetti.