Bu mu örnek ülke?
AİHM Türkiye yorgunu Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin insan hak ve özgürlükleri alanında 'örnek' gösterildiğini savunsa da yaşananlar tersini söylüyor. Hak ihlallerinde başı çeken Türkiye AİHM'i en çok yoran ülke oldu. Basın özgürlüğünde Eritre'den bile geride olan Türkiye'de 105 gazeteci tutuklu.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin insan hak ve özgürlükleri alanında “örnek” gösterildiğini savunsa da yaşanan “örnekler”, haklar konusunda özürlü bir ülkeye işaret ediyor. Türkiye’den hak ihlalleri nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvurular, mahkemeye giren dosyaların yüzde 12’sini oluşturuyor ve bekleyen dosya sayısı 16 bin 850. 105 gazetecinin tutuklu olduğu Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) yayımladığı Basın Özgürlüğü listesinde 148. sırada yer aldı. Son 1 yılda Türkiye, 10 Aralık 1948 yılında yayımlanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni ilk onaylayan ülkeler arasında yer alsa da yaşanan süreçte bildirgenin dayanağını oluşturan beyennameyi yaşama geçiremeyen ülkeler arasında yerini aldı. Başbakan Erdoğan’ın İnsan Hakları Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, “İnsan hakları ve demokratikleşme alanında bölgemiz başta olmak üzere dünya çapında önemli değişikliklerin yaşandığı günümüzde, Türkiye’nin örnek gösterilen ülkelerden biri olması gurur vericidir” dediği Türkiye’nin hak ve özgürlükler alanındaki karnesinde öne çıkan uygulamalar şöyle:
AİHM Türkiye yorgunu: Türkiye, AİHM’ye en fazla sayıda başvuran ülke ve hakkında en çok ihlal kararı verilen ülkeler sıralamasında öne çıkıyor. 30 Eylül 2012 itibarıyla Türkiye aleyhine AİHM’ye yapılan başvuru sayısı 16 bin 850. Bu sayı taraf ülkelerce AİHM’ye yapılan toplam başvuru sayısının yaklaşık yüzde 12.1’ini oluşturuyor. Türkiye’den başvurulup da karara bağlanan 2 bin 552 dosya ise uygulama bekliyor. İlk sıradaki Rusya’dan AİHM’ye başvuru sayısı ise 30 bin 950. Bu da toplam başvuruların yüzde 22’sini oluşturuyor.
Özel görevli mahkemeler: Her türlü farklı düşünceyi cezalandırma yoluna giden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250-251-252. maddelerle görevli ve yetkili ağır ceza mahkemelerine yoğun tepkiler üzerine yerlerine aynı yetkilere sahip yalnızca adı değiştirilen Terörle Mücadele Mahkemeleri kuruldu. Mahkemelerin tartışmalı uygulamalarının dayanağını oluşturan Terörle Mücadele Yasası’nın değiştirilmesi konusunda ise bir arpa boyu olumlu ilerleme sağlanamadı.