Bu da ileri demokrasi farkı

ABD ’de, gözaltına alınan çocuk Beyaz Saray’a çağrıldı. Türkiye’de hakaret iddiasıyla bir gence 11 ay ceza verildi.

cumhuriyet.com.tr

ABD’de 14 yaşındaki Müslüman öğrencinin ders için yaptığı dijital saatin bomba sanılarak gözaltına alınması ve ardından ABD Başkanı Barack Obama tarafından Beyaz Saray’a davet edilmesi, katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan ve 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılan lise öğrencisi 17 yaşındaki M.E.A’yı akıllara getirdi.

ABD’de yaptığı saat bomba sanılınca gözaltına alınan 14 yaşındaki genci Obama Beyaz Saray’a çağırdı.

ABD’nin lise öğrencisi 14 yaşındaki Ahmed Muhammed, evde yaptığı alarmlı saati öğretmenine göstermek için okula getirdi, saat bomba sanılınca polis tarafından gözaltına alındı. Kelepçelenen, çocuk cezaevine götürülen, sabıka fotoğrafı çekilen ve sorgulanan Mohammed kendini bir anda İslam, göçmenlik ve etnik köken tartışmalarının arasında buldu. Kelepçeliyken çekilen fotoğrafta üzerinde NASA yazan tişörtüyle dikkat çeken Mohammed’e sosyal medyada büyük destek verildi. En büyük destek ise ABD Başkanı Barack Obama’dan geldi. Twitter’dan “Güzel saat Ahmed, onu Beyaz Saray’a getirmek ister misin? Senin bilimi sevdiğin gibi daha çok çocuğa bu konuda ilham vermeliyiz” diye mesaj atan Obama, Mohammed’i Beyaz Saray’da yapılacak Astronomi Gecesi’ne davet etti. 19 Ekim’deki etkinlikte bilim insanları, mühendisler, öğretmenler ve öğrenciler yıldız gözlemi yapacak.

Türkiye’de Erdoğan’a hakaret ettiği öne sürülen 17 yaşındaki gence 11 ay 20 gün hapis cezası verildi

Konya’da 23 Aralık 2014’te “Kubilay ve Devrim Şehitleri”ni anma töreninde yaptığı konuşmada, gündemdeki yolsuzluk olaylarından bahsederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği ileri sürülen lise öğrencisi M.E.A, okulundan alınarak çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştı. Mahkeme, M.E.A’nın avukatının “adli kontrole alınsın, tutuklamasın” yönündeki itirazını, “Suça sürüklenen çocuğun kurallara riayet edeceği yönünde vicdani kanaatin oluşmaması nedeniyle” reddetmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu kararı “Kim olursa olsun, cumhurbaşkanının makamına saygı göstermesi gerekir” diye değerlendirmişti. Cezaevinde iki gün kaldıktan sonra serbest kalan M.A.E, yargılama sonunda 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, M.E.A. ile ilgili hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, ayrıca 3 yıl süre ile denetim süresine tabi tutulmasına karar verdi.